Sådan stopper du et slagsmål
Foto: Morten Germund
Hvis to personer øver vold mod en tredje i et S-tog vil de stoppe, hvis I bare er tre, der rejser sig op og påtaler det. Det fortæller Lars Gylling Enevoldsen, dørmand og direktør i Mano Security. Her er hans andre råd:
Brug hovedet
”Du er mere rationelt tænkende end fulde eller vrede folk, der vil slås. Dit vigtigste redskab er derfor at tale og bruge rationelle argumenter. Hvis der er ved at opstå et slagsmål i S-toget, vil jeg måske påpege, at der sidder 200 vidner med deres telefoner, der kan filme det hele. Samtidig ville jeg måske bruge lidt humor eller selvironi. Jeg kan fx være lidt selvironisk omkring mine 175 cm, hvis jeg skal tale en stor fyr til ro. At snakke virker i 99 % af tilfældene. Vedkommende ser dig ikke som en trussel.”
Råb op
”Folk i Danmark er ikke vant til, at nogen får skældud i det offentlige rum. Hvis nogle står og skubber til hinanden, kan du råbe dem op. Det virker som en chokeffekt. Råb: ”Hvad har I gang i?” Det får meget ofte folk til at stoppe.”
LÆS OGSÅ: Sådan føles det at slås med sin far
Stå sammen
”Der er selvfølgelig psykisk syge, som man ikke kan lave psykologiske træk på. Men de typer, der er umotiveret aggressive, er bange for overmagten. Hvis to personer øver vold mod en tredje i et S-tog, vil de stoppe, hvis I bare er tre, der rejser jer op og påtaler det.”
Hold fast
”Det hænder, at folk er så langt væk, at de ikke er til at tale med. Hvis det sker, skal du få personen lagt ned på gulvet. Der skal du enten være overlegen i muskler eller antal. Når du har personen på gulvet, kan du lave et førergreb, som kan bruges, hvis du skal fastholde eller eskortere personen ud af en bar.
Her skal du have en til at hjælpe dig. I hvert fald hvis det skal ske på en pæn og forsvarlig måde. Står du bag personens højre side, skal din venstre hånd have fat lige over albueleddet på personens højre arm, mens den højre holder om personens håndled. Drej armen om, så hånden er ved mandens højre balle.
LÆS OGSÅ: Mads Brügger møder Lars Seier til det store ædegilde
Det betyder, at vedkommende kun har skuldermusklerne til at vriste sig fri. Du kan foretage en civilanholdelse, hvor du holder personen mod jorden og ringer til politiet. Men du må ikke gøre skade på den anden. Hvis du fx brækker armen på ham, kan du blive straffet.”
Husk snakken
”Efter en episode, hvor man har grebet ind, er det vigtigt at tale situationen igennem med en ven. Bare 10 minutter, hvor I snakker om, hvad der skete, og hvordan du følelsesmæssigt reagerede i situationen. Ellers kan det sidde i kroppen, give stress og et længere psykologisk efterspil.”
LÆS OGSÅ: Rikke Møller Pedersen: "Jeg blev mobbet fra 0. til 7. klasse"
LÆS OGSÅ: 3 danske drenge har gjort sur pligt til en god forretning
LÆS OGSÅ: 11 stilråd: Sådan klarer du dig velklædt gennem trafikken