Her bliver udenrigsministeren starstruck første dag på job

Fra destination Karup til destination verden.

Her bliver udenrigsministeren starstruck første dag på job
Offentliggjort

I sit forrige liv, det som folketingsmedlem for Venstre, pendlede Kristian Jensen mellem Christiansborg og den midtjyske lufthavn Karup. I sit nye liv, det som begyndte, da han den 28. juni blev udpeget til posten som Danmarks udenrigsminister, pendler han mellem lufthavnen i København og resten af verden.

Den nyudnævnte udenrigsminister har allerede fået øje på, at der især er én evne, han kan tage med sig fra Folketingslivet på indenrigsrejser til udenrigsministerens langdistancefly: Evnen til at sove på kommando, når han er om bord på en flyvemaskine.

”Lige så snart de møder, vi har på flyet for at forberede os, er ovre, så sover jeg. Jeg tager ikke sovepiller, for jeg har lidt et princip om at tage så få piller som overhovedet muligt, uanset om det er sovepiller eller hovedpinepiller. Det er et spørgsmål om vane," fortæller Kristian Jensen fra Istanbul, hvor han er i transit, da Euroman fanger ham på telefonen tirsdag morgen ved daggry.

Natten til mandag tilbragte Kristian Jensen om bord på adskillige fly, da han via Hamborg og Stockholm fløj til Addis Ababa i Etiopien, hvor han havde sin første vigtige arbejdsdag i udlandet. Natten til tirsdag spenderede udenrigsministeren igen om bord på et fly, da han via Istanbul fløj fra Etiopien til Tyrkiet, hvor han holder ferie med familien – dog med en del afbrydelser i form af topmøder i Etiopien og Bruxelles.

Sammenlagt har ministeren de sidste to døgn brugt mere tid i fly og lufthavne, end han havde i Addis Ababa, hvor han til et stort anlagt topmøde i FN diskuterede udviklingspolitik med verdenslederne. Den virkelighed skal han til at vænne sig til efter en fortid med indenrigspolitisk fokus som Folketingsmedlem og skatteminister i Lars Løkke Rasmussens sidste regering.

Flyveturen foregår på økonomiklassen på de rutefly, der transporterer almindelige danskere på ferie, noget der har overrasket ministerens Facebook-følgere såvel som medpassagererne på flyene.

"Der er folk, der kommer hen og klapper mig på skulderen og siger 'dejligt du sidder her med os andre' og gerne vil tage selfies," fortæller den 44-årige politiker.

"Ved enkelte lejligheder, hvor der er en større delegation af sted, eller hvor vi har et meget presset program, der kan vi tage kontakt til Forsvaret og bestille Challenger-flyet for at flyve VIP-ture, men ellers flyver jeg som udenrigsminister på rutefly, på økonomiklasse i Europa og på business, hvis jeg flyver langdistancefly om natten og skal nå veludhvilet frem. Vi har ikke et fly stående fast til rådighed," siger Kristian Jensen.

Han er opstemt efter sin første arbejdsdag, der bød på flere overraskelser, mange nye (men verdenskendte) ansigter og et par surreelle oplevelser.

"Det, der overraskede mig mest, det var hvor mange 20-minutters møder man kan planlægge og gennemføre på en dag," fortæller udenrigsministeren, der blev en smule forpustet af dagens program.

"Det var ganske overvældende - bare for at nævne et par stykker så mødtes jeg med FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, direktøren for Verdensbanken, direktøren for WTO, den Afrikanske Unions sikkerhedsrepræsentant, et par FN-direktører, udenrigsministre fra Norden, Etiopien og Mali, og så er der det løse, altså alle dem man lige når at få hilst på op gangene mellem to møder," siger Kristian Jensen.

Som udenrigsminister skal han vænne sig til, at der er en hel del flere, der gerne vil hilse på end normalt.

"Jeg skal have hænderne fri, sådan så jeg kan hilse på folk og give dem hånden hele tiden, så min kuffert bliver båret af min ministersekretær. Det skal jeg lige vænne mig til," fortæller ministeren, der i Addis Ababa blev tildelt en ung lokal diplomat til at følge ham rundt, åbne døre for ham og bære hans kuffert overalt.

Den travle mødekalender gjorde også at gårsdagens frokost - en kønsløs tunsandwich og en afrikansk kage, som ministeren beskriver som "næringsmæssigt i bund og kaloriemæssigt i top" - blev indtaget på bagsædet af en landcruiser på vej fra et møde til et andet.

På trods af sin fortid som skatteminister med en del møder med sine europæiske kollegaer i Bruxelles var det en helt ny flok mennesker, den nytiltrådte udenrigsminister gav hånd. Inden året er omme, kommer han til at kende dem rigtigt godt - 2015 er et travlt mødeår i international politik med flere vigtige topmøder. Derfor gør Kristian Jensen en del ud af at slippe ud af diplomatiets formelle tone og over i noget mere dansk.

"Næsten alle kan bedre lide den uformelle tone. Alle møder starter formelt, men hvis man lægger op til det - og det gør jeg - så bliver tonen hurtigt mere uformel. Det er rart at komme væk fra 'your excellency' og alt det der og over til en mere normal omgangstone," siger udenrigsministeren. Han fortæller, at de nordiske landes ministre - som også er dem, han som udenrigsminister arbejder tættest med og ser mest - ikke overraskende gør sig i den mest uformelle adgangstone.

En anden forskel på de forskellige landes udenrigsministre er sikkerhedsniveauet.

"Nogle af mine kolleager har sikkerhedsfolk med og er omringet af livvagter, men det er heldigvis ikke nødvendigt som dansk udenrigsminister. Det skaber en afstand, der er ikke nogen, der går hen til en minister med en mur af brede sikkerhedsfolk omkring sig og siger hej," siger han.

”På selve topmødet er der selvfølgelig en kæmpe sikkerhedsring, og der er en hel del flere maskinpistoler end man normalt ser i gadebilledet i en afrikansk storby på grund af terrorniveauet," fortæller Kristian Jensen.

Netop terror kommer til at spille en rolle i udenrigsministerens job i Danmark. Da han blev startet i jobbet modtog han en briefing - "jeg er blevet briefet, så kan jeg ikke sige mere om det," siger Kristian Jensen - og er indtrådt i regeringens Sikkerhedsudvalg, hvor man adresserer "stort og småt der påvirker Danmarks sikkerhed."

Kristian Jensen lægger ikke skjul på, at han er beæret - og måske en smule benovet - over at være en af de få, der er indviet i sikkerhedstruslen mod Danmark og har adgang til de tophemmelige dokumenter, som journalister drømmer om at få adgang til.

"Det er da en drengedrøm, der er gået i opfyldelse. Som mange andre unge blev jeg politisk interesseret på grund af udenrigspolitikken, og lige pludselig er det mig, der skal sidde med ved bordet til Nato-topmøder, til FN’s generalforsamling og til møder som det her," fortæller Kristian Jensen efter topmødet i Addis Ababa.

"Jeg har tænkt mig at gribe den mulighed med alt, hvad jeg kan. Også selvom det betyder mange, lange arbejdsdage," siger ministeren inden han må afslutte interviewet; et nyt fly og en ny by venter.