Alle kan lide pomfritter. De der siger, at de ikke kan, lyver, eller også har de bare ikke fået de rigtige fritter. Og som oftest bliver de afsløret med pomfritsauce op kraven efter en bytur. For er der noget, der har gået sin sejrsgang over hele verden, og i dag fås i alle mulige og umulige varianter, med og uden tusindvis af dyppelse, fra de bedste restauranter, frysedisken og til de mest fedtede madboder på jazzfestivaler i provinsen, er det pomfritter.
Oftest forbindes pomfritterne med de mange fastfoodkæder, der konkurrerer om at kunne forvandle den hårde kartoffel til aflange, sprøde, saltede og friturestegte fritter. Men hvem har egentligt de bedste fritter? Vi gik i marken for at teste københavnske fastfoodkæders kartofler, og ved nu, hvor man skal gå hen efter danskernes guilty pleasure nummer et.
For pomfritter er aldrig så dårlige, at de ikke samtidigt er meget gode. Alligevel har vi her forsøgt at være kritiske, for når det nu er en forbudt nydelse, så skal det også være i orden, når det endelig er. Og vi fandt ud af, at kun én ud af fem pomfritter var synden værd. Med stor glæde og fyldte maver præsenterer vi her en top fem:
Kentucky Fried Chicken er, trods sit amerikanske navn og ophav enormt stor i Asien, især i Kina, der er kædens største marked. Og i Asien kan de lide pomfritter. Fx er det en trend blandt unge i Korea og Japan at holde ’potato parties’, hvor de unge køber pomfritter i absurde mængder, hælder dem alle ud på et bord og går i krig med fx 24 portioner, som en teenager fra Japan lagde et billede af op på sin Twitter-profil.
I Danmark har kæden bare fire restauranter, og vi besøgte den lille, indeklemte franchise, halvt gemt væk af Burger King-konkurrenten, på Rådhuspladsen. Først og fremmest er pomfritterne enormt blege. Selvom indpakning med billeder forsøger at sætte lighedstegn mellem nyopgravede kartofler og KFC’s pomfritter, bliver man ikke snydt.
Det er imponerende nok, hvordan de på en gang kan være seje at bide i og samtidigt dejagtige i midten. Ja, en kartoffeldej er den bedste måde at beskrive dem på, og så mangler de salt. I det hele taget en ærgerlig frit. Der er ikke meget potato party at spore på Rådhuspladsen.
Stor pomfrit: 25 kr.
Dippings: 10 slags.
Vi har valgt at smage verdens sjettestørste fastfoodkædes bidrag til fritte-fejden i deres franchise på Vesterbrogade. I Danmark er denne kæde mere prominent end sine internationale overmænd fx Pizza Hut og Subway, højest sandsynligt fordi dette var den første kæde i landet, nemlig med restauranten på Vesterbrogade, der åbnede i 1977.
Pomfritterne er umiddelbart større end standardstørrelsen. De har et nogenlunde sprødt bid, men da de er så store, er der naturligvis ikke så meget sprød skorpe til hver pomfrit. Midten minder om kartoffelmosen i IKEA, fanget inden i et hylster, og smager også som dette. Med masser af salt.
Der er rigtigt meget salt på pomfritterne, men af en eller anden grund mest på fingrene. Saltet hænger ikke så godt fast i dem, og man skal have ekstra servietter med ned til bordet, hvis man har købt pomfritter. Det kan muligvis hænge sammen med, at de har stået for længe, før der kom salt på dem. De er i hvert fald overordnet set ikke særligt gode.
Stor pomfrit: 23 kr.
Dippings: 10 salgs.
Denne danske udfordrer i fastfoodkrigen blev grundlagt i Odense i 1996 med en målsætning om at servere et fedtfattigt og sundere alternativ til de amerikanske kæder. Brandingen som klassens fitness-pige bliver også understreget ved, at samtlige burgerflippere er lyshårede piger med svedbånd.
Konceptet mindede i starten til forveksling om amerikanske Subway, som Sunset Boulevard efterhånden fik smidt på porten med en kombination af hurtige sandwiches, burgere med bid i og mindre fedt. Fritterne er efter reklamernes udsagn lavet uden brug af friture og krydret med deres hemmelige krydderi.
Hvad end de blander i det krydderi (oregano), er det meget markant og falder ikke i vores smag. Det bliver for kvalmt i længden og efter et par stykker, ville man egentligt bare gerne have dem saltet, som vi kender det. Størrelsen er derimod helt standard, og konsistensen er faktisk helt fin sprød og god, selvom de ikke har været en tur i tryllegryden.
Stor pomfrit: 23 kr.
Dippings: 5 slags.
Her har vi fat i verdens største restaurantkæde. McDonalds servicerer over 68 millioner kunder hver dag på over 36.000 restauranter og sælger dagligt 4.000 tons pomfritter. En forsvindende lille andel af disse pomfritter sælges på Mc’en ved Nørreport, hvor en god del københavnske byture ender, inden toget går hjemad.
LÆS OGSÅ:
McDonalds er også utroligt populært søndag formiddag, når salt- og sukkerbalancen skal genoprettes. Derfor giver det som sådan fin mening, at pomfritterne er så salte, som de er. De er godt nok salte. Og fedtede. Men det betyder jo så samtidigt, at der er en masse smag i dem.
Pomfritterne kommer i tre typer i samme portion: De helt hårde der knaser, de slaskede der hænger med mulen og de gode midt imellem, alt efter størrelsen på fritten. Alt i alt en udmærket frit, hvis man da har en cola at stå imod den salte smag med.
Stor pomfrit: 22 kr.
Dippings: 10 slags.
Med ekspresbestilling, udendørsservering med øl, og plantning af træer i Afrika som kompensation for CO2-udledning søger Max at være en ny og anderledes burgerkæde. Max blev grundlagt i Nordsverige i 1968 og kom til Danmark for to år siden, hvor de nu ligger på Gammeltorv, og forsøger at slå rod i Danmark.
Pomfritterne er tyndere end andre steder, hvilket giver en hel del sprødhed til hver enkelt pomfrit. Der er efterladt en lille smule kartoffelskræl på enderne, som for at minde om råvaren, og modsat andre steder, vi i arbejdet med denne test har besøgt, smagte pomfritterne rent faktisk af kartoffel.
Konsistensen er også god, og de er hverken for gummiagtige eller for knasende, men lige tilpas sprøde. De er udmærket saltet med portugisisk havsalt. Den smagsneutrale olie har også været med til at fremhæve den naturlige smag af kartoffel. Alt i alt er Max’ pomfritter en vinder – i hvert fald efter vores smag.
Stor pomfrit: 24 kr.
Dippings: 14 slags.