Sådan laver du god kaffe
Hvad er egentlig forskellen på en macchiato og en cortado?
Se hvordan du genkender en velbrygget espresso og undgå dødssynden blandt baristaer.
Foto: Great Coffee
Før i tiden skulle den være sort som tjære. Senere vandt mælkevarianten "latte" så meget frem, at den navngav en hel befolkningsgruppe under betegnelsen "latte-segmentet".
Men har du styr på forholdet mellem kaffe, mælk og skum i koppen, når du bestiller en cappuccino, er americanoen bare en vandet espresso, og hvad er der gået galt, når din latte smager af risengrød?
To af landets bedste baristaer lister de forskellige typer kaffe efter styrke og giver tip til, hvordan du genkender en velbrygget kop kaffe.
Latte er den blideste variant af espressodrikkene og en forholdsvis sød en af slagsen på grund af den store mælkemængde. Her skal du ikke forvente en skoldhed kaffe.
"Tidligere kunne vi godt opleve, at folk synes kaffen var for kold, når de bestilte en latte eller en cappuccino," fortæller Klaus Thomsen, fra Collective Coffee, der to gange er kåret som Danmarks bedste barista, og som i 2006 tog titlen som verdens bedste barista oveni.
Mælken ændrer smag, når temperaturen stiger Derfor kan en kaffedrik med mælk kun nå op på en vis temperatur, lyder forklaringen.
"Bliver mælken varmere end 65 grader begynder den at smage af risengrød, og det klæder ikke kaffen," uddyber han.
Søren Stiller Markussen vandt i februar dette års danmarksmesterskab for baristaer. Han giver i samme ombæring sit tip til at opnå den bløde fornemmelse i mælkeskummet.
"Det er vigtigt, at steamertippen ikke sænkes helt ned i bunden af kanden, som nogen anbefaler det. Den skal helst være så tæt på overfladen som muligt under hele steamingprocessen. Det er her, mælkeboblerne skal smadres til mindre mikrobobler, som gør mælken cremet og silkeblød," forklarer han.
Latten består typisk af et eller to skud espresso toppet op med varm steamet mælk til en samlet mængde på omkring 3 dl. Koppen toppes med et lag mælkeskum, som holder godt på varmen og gør drikken meget populær at have med på farten. Er du til stærkere kaffe, råder Klaus Thomsen dig til at vælge en anden type kaffe.
"Er du til mere kaffesmag, er det bedre at vælge en anden kaffevariant end latte, frem for at begynde med mange espressoshots eller kraftigere bønner," lyder rådet fra baristaen.
En udbredt misforståelse er at bygge cappuccinoen op af lige dele espresso, mælk og skum.
Klaus Thomsen fra Coffee Collective oplever også jævnligt, at folk er skræmt væk af tidligere sukkersøde oplevelser. For ham er det næsten en dødssynd at drukne cappuccinoen i sød kakao.
"Mange er lidt bange for cappuccinoen, da de har fået sådan en skumfidus med chokoladedrys ovenpå tidligere. Så kan jeg godt forstå, at man er lidt tøvende. Men dér må vi ofte lige forklare, at vores cappuccino er helt anderledes," uddyber han.