Monte Carlo i USA

Monte Carlo: ”Vi ville til USA, inden de drejer nøglen om”

Monte Carlo i USA
Offentliggjort

Endnu engang er de populære værter fra Monte Carlo draget ud i verden i den programserie, der tidligere har bragt dem til Rusland og Israel. Denne gang er de på roadtrip i USA, hvor de undersøger amerikanernes forhold til fedme, frihed og penge.

Store dele af USA er anlagt med ét behov for øje: Bekvemmelighed. Det skal være let at komme til og fra alt i bil, og bevægelse skal helst ikke være nødvendigt.

Det fortæller Peter Falktoft, der er den ene halvdel af Monte Carlo på P3. Den populære duo er aktuel med en række rejsereportager, der denne gang går til Guds eget land under titlen ’Monte Carlo elsker USA’.

”De fleste rejser jo til New York og L.A, men kommer man ud i hele USA, opdager man jo, at USA er ét stort Field's. Meget af det er skudt op inden for de seneste år, og der er jo ikke mange gamle bygninger og historier som i Europa. Det er bygget ud fra præmissen, om at det skal være enkelt og hurtigt. Jeg har aldrig set så mange veje med så få sving,” fortæller Peter Falktoft.

Udgangspunktet for de nye programmer er, at Monte Carlo vil opleve det USA, som i de senere år ofte nævnes i forbindelse med økonomiske problemer og mangel på potens i udenrigspolitiske sager som Syrien og Ukraine.

”Det lå os meget på sinde lige at få det hele med, inden de drejer nøglen om. Men det var ikke et indtryk af undergang, vi fik, da vi der. Der er dog meget stor forskel på staterne. Det var et uhyggeligt syn at være i Detroit, der mere ligner Rusland end noget andet, vi så derovre. Mens jeg var positivt overrasket over en stat som for eksempel Texas.”

Begge værter var også drevet af gerne at ville opleve det land, som gennem tv og film var en slags ekstra mor, da de voksede op i 1980’erne.

”Jeg ved godt, at man skal være journalistisk objektiv, men når man lander i USA, får man altså en følelse af, at ’nu er jeg her’. Den samme følelse får man ikke i Moskva, Tel Aviv eller Paris for den sags skyld.”

Se trailer fra programmet her:

Tidligere har Falktoft og hans medvært Esben Bjerre Hansen været i Rusland og i Israel, hvor især sidstnævnte udløste et par sure læserbreve over programmernes anderledes tilgang til den komplicerede konflikt. I Politiken var Leila Stockmarr, Ph.D. i Globale Studier ved RUC, blandt andet sur over vendingen: ”Bare fordi der er en krig, så kan man jo godt have en fest.”

Og hun skrev:

”Man kan også undre sig over, at DR’s redaktører har accepteret en så lav grad af saglighed og den form for misforstået sjov.”

Den kritik tager Peter Falktoft med ophøjet ro og mener, at de få indlæg kommer i undertal sat op mod de hundredevis af positive tilbagemeldinger, Monte Carlo har fået fra skolelærere over hele landet. Programmerne er også blevet en del af pensum på Medievidenskab på Århus Universitet.

”Det er rigtigt, at der var folk, der blev sure. Det er især den gamle garde af eksperter og journalister, der har været korrespondenter i 20 år. Lige pludselig kommer der nogle unge mennesker og gør tingene på en ny måde, og det er ligesom at stjæle slik fra børn. Denne gang stjæler vi bare indhold fra nogle gamle mennesker. Det er klart, de bliver rasende. Og det vil jeg egentlig gerne sige undskyld for. Det var ikke for at tage deres madpakke.”

Det første program fra USA får premiere tirsdag den 18. april på DR3. Starten går i New York, hvor Esben Bjerre Hansen og Peter Falktoft undersøger, hvad der gik galt, da Wall Street fik boligmarkedet til at kollapse i 2008.

”Vi tager alle de klassiske emner som fedme, frihed og våben under behandling. USA er jo ofte det eksempel, der bliver brugt i en diskussion, når man siger: ’Vil du virkelig have det som i USA?’ Tag bare deres forhold til skydevåben. Det forstår man altså bedre, når man har været i Syden. De går lige så meget op i retten til at bære skydevåben, som vi gør i retten til at spise svinekød.”

’Monte Carlo elsker USA’ sendes på DR3 tirsdag aften 20.40.

LÆS OGSÅ Monte Carlo: Giv os en AK47 i guld

FACEBOOK Bliv ven med Euroman