Pot.com-bølgen ruller i USA
Foto: Getty Images
Siden januar i år har staterne Colorado og Washington oplevet et boom i antallet af turister. Ikke på grund af Seattle ved Stillehavskysten eller de naturskønne omgivelser i Rocky Mountains, men fordi de to stater pr. 1. januar legaliserede marihuana efter folkeafstemninger. Mange lokale er gået i gang med at opbygge en forretning omkring produktion af pot for at imødekomme den store efterspørgsel.
Ifølge myndighederne er indtægterne i branchen steget med 60 % siden januar, og markedsanalytikere anslår, at markedet kan vokse til 110 mia. dollars i omsætning.
En af iværksætterne, Toni Fox, siger til tyske Der Spiegel, at hun blev ’cannabis-aktivist’, da hendes bror fik 10 års fængsel for at sælge marihuana til sine venner. I begyndelsen måtte hun kun sælge til folk, der havde en tilladelse til at købe pga. helbredsmæssige årsager (20 amerikanske stater har godkendt stoffet til medicinsk brug).
Siden den komplette lovliggørelse af stoffet har den 42-årige mor til to, dårligt haft en fridag, fortæller hun. Ivrige kunder har efterspurgt de mange smagsvarianter, fx mint, jordbær, vingummibamser, eller var det noget med mørk chokolade eller trøffelsmag? Fox er blot en af mange, der håber at skabe en god forretning ud af lovliggørelsen. En anden har etableret en karaokebar, hvor gæsterne kan ryge pot mellem skønsangen, og han håber at skabe en global kæde i stil med kaffeimperiet Starbucks.
Fortalerne for lovliggørelsen taler om, at stoffet ikke er mere farligt end alkohol – det har selv præsident Obama udtalt, uden at han dog bakker op om at ryge marihuana – samt, at det kan skabe tusindvis af arbejdspladser og hjælpe folk med alt fra depression til epilepsi og kræft.
Skeptikerne henviser til undersøgelser, der viser, at selv et moderat forbrug på en enkelt joint om ugen kan skade hjernen. Under alle omstændigheder er marihuana det mest udbredte ulovlige stof i landet. En stor undersøgelse i 2012 viste, at 19 mio. amerikanere var brugere af stoffet. Derfor tyder alt på, at investeringerne i branchen vil fortsætte og accelerere.
Nogle sammenligner boomet med 1930’erne, hvor produktionen af alkohol voksede eksplosivt efter forbudstidens ophør, og med dot.com-bølgen, der – i hvert fald på papiret – gjorde mange IT-iværksættere til mangemillionærer i 1990’erne. Der er penge i både selve produktionen af stoffet og produktionen af det udstyr, der er nødvendigt, fx ventilationsanlæg, der bliver brugt under marihuana-produktionen.
Folk i branchen vurderer, at nogle af de nystartede virksomheder har potentiale til at opnå en værdi på milliarder af kroner – præcist som det skete med IT-virksomheder dengang alt, der havde relation til nettet blev vurderet (for) højt. Det kan især ske, hvis store tobaksproducenter eller medicinalindustrien også vil have en del af kagen. Ifølge Toni Fox har hun investeret 500.000 dollars i sin virksomhed og regner med snart at sælge for at slippe for arbejdspresset. Hun er allerede blevet tilbudt 10 mio. dollars for sin rygende varme virksomhed.