Hvorfor går voksne mænd rundt og klæder sig ud som Ponyer?

Hvorfor går voksne mænd rundt og klæder sig ud som Ponyer?
Offentliggjort

Da Hasbro i 2010 lancerede den animerede tv-serie My Little Pony: Friendship is Magic, havde legetøjsfirmaet, så vidt vides, ingen intentioner om at indfange et voksent, mandligt publikum. Men det var lige, hvad der skete.

Hurtigt viste det sig, at serien, der er en fantasi over de bekendte små hestedukkers liv, havde godt tag i mænd i alderen mellem 15 og 35.

Mange af disse halv- og helvoksne seriefans var hurtige til at få dannet internetgrupper, hvor de kunne diskutere serien og tilføje dens univers nye input i form af selvlavet grafisk kunst og sange om dens karakterer. Snart døbte fangruppen sig selv bronies, en sammentrækning af ’bro’ og ’ponies’.

”Showet er for små børn. Så vi falder jo lidt uden for demografien, som serien var beregnet på, i og med at vi hovedsageligt er mænd. Men der er mange ting, som man kan interessere sig for, også som voksen: animationen, historieskrivningen eller bare de sociale aspekter, der knytter sig til at være brony,” siger Nicolaj Klitbo, stifter og leder af fankulturens danske aflægger, gruppen Danish Bronies, der har 286 medlemmer.

Du kan møde nogle af dem i videoen her. Ideen er opstået hos den danske elektroniske musiker Flip, der er så fascineret af fænomenet bronies, at han fået medlemmer af Danish Bronies til at medvirke i musikvideoen til sin nye single, Craving (For More), der har premiere i dag:

Det kan ikke fastslås, præcis hvor mange bronies, der findes på verdensplan – på diverse fora gættes der på alt mellem et par hundrede tusinde og 10 millioner – men gruppen har i hvert fald haft indflydelse nok til, at producenterne af serien My Little Pony: Friendship is Magic har inkorporeret referencer til fanskaren i handlingen i deres serie.

Desuden afholdes der, ud over de uofficielle sammenkomster for mindre grupper af bronies, stormøder, hvor de skuespillere, der lægger stemme til seriens karakterer, kommer og møder deres fans.

Nogle fans anskaffer sig store mængder af My Little Pony-legetøj og andet merchandise, mens nogle ynder at iføre sig skrigende manker og nuttede pony-ører.

Nicolaj Klitbo, der har arrangeret ’brony walk’en gennem Glostrup i musikvideoen ovenfor, og selv optræder i orange paryk, fortæller, at medlemmerne ikke altid møder til sammenkomster i fuldt skrud med vinger og manker, men at det nogle gange bare handler om at hænge ud og udveksle synspunkter om den elskede serie Friendship is Magic.

Men hvad er det, der får teenagere og voksne til at gå så meget op i en animeret produktion, der i sit udgangspunkt er stilet til børn og beregnet på at få dem til at købe legetøj?

”De fleste kan få noget ud af serien i forhold til deres eget liv. Den har nogle interessante moraler om venskab og loyalitet og om at opføre sig ordentligt,” siger Nicolaj Klitbo.

”Hvis man er blevet forladt af en ven, kan man finde trøst i serien og i det fællesskab, der er om den.”Serien er opbygget omkring seks forskellige hovedroller, der hver har sit særpræg. Det vil sige, at fans let kan finde en karakter at identificere sig med.

”Det er lidt lige som i et boy band, hvor du har den frække og den søde. I Friendship is Magic har du nogle stærke stereotyper, for eksempel en, der er hyperaktiv, en, der er nørdet og belæst, en, der er atletisk”, siger Nicolaj Klitbo.

Han legede ikke med My Little Pony som dreng, og han fortæller, at hans forældre var lidt skeptiske, da han for nogle år siden begyndte at gå ind i brony-kulturen, men at han efterhånden har fået beroliget dem, og fået dem til at forstå, at der ikke er noget suspekt ved dyrkningen af det udadtil barnlige miljø.

I forbindelse med aktiviteterne i Danish Bronies har han på samme måde været ude for andre forældre, der stritter imod, hvis deres teenagebørn vil klæde sig i paryk og deltage i et fanmøde.

”Der er nogle, der er bange for, at det vil tiltrække pædofile, men når jeg hører om den slags, siger jeg altid til de unge mennesker, at de kan give deres forældre mit nummer, og at jeg personligt vil garantere deres sikkerhed,” siger Nicolaj Klitbo,

Han fortæller også, at han først blev drillet lidt på sit studie med sin passion for de firbenede fantasiheste, men at det er taget af:

”Det er klart, at nogle stiller spørgsmål til din seksualitet, når du interesserer dig for den slags, men så snart folk finder ud af, at min kæreste er en pige, så er den jo ikke så meget længere.”

Nicolajs kæreste i videoen ovenfor er også hans kæreste i virkeligheden.

Han har heller aldrig oplevet, at omgivelserne reagerer hadefuldt, hvis han og de andre bronies laver en ’walk’ igennem København.

”Hvis man går ned ad Strøget, kigger folk da lidt. Der er også nogle, der griner. Men københavnere er altid laidback,” siger han.

”Det gør kun min dag bedre, hvis jeg har været med til at give dem et godt grin.”