De baggy bukser er tilbage

Efterårs-stil: ”Super slim bukser er fortid. Nu skal bukserne være baggy"

14 jeans, jakkesætsbukser og chinos i den nye stil.

De baggy bukser er tilbage
Offentliggjort

Det er ikke længere kun de mest modige modehuse og avantgarde designere, som har udskiftet de stramme bukser, nu er de kommercielle virksomheder også hoppet med på vognen med brede bukser.

I populærkulturen har vi det seneste år set en solid dyrkelse af brede bukser. Først med 1930’er arbejderstilen fra BBC-serien Peaky Blinders, hvor jakkesætsbukserne både stumper og har vidde.

I takt med, at moden sidste år lod sig inspirerer af 1970’erne, udsprang serier som Vinyl og senest The Get Down med trompetbukser og løse silhuetter.

”Det tager altid lang tid for mænd at forandre sig, og især buksebenene har vist sig at være svære at ændre på. Det kræver tilvænning at gå fra smalle bukser til mere lige eller decideret brede bukser.

Jeg har selv haft svært ved at gå i de brede, men nu er jeg begyndt at dyrke dem og føle mig tilpas i dem. Der er ingen tvivl om, at de baggy bukser kommer til at fylde mere i gadebilledet nu,” siger Euromans moderedaktør Frederik Lentz Andersen.

Som vi også har været inde på tidligere, er bomberjakken, sweatpants og hættetrøjer blandt tiden største modediller, og streetwear-stilen har haft en stigende dominans på modebilledet de sidste par år. Senest er den taget til nye højder med en hardcore gadestil, hvor inspirationen er hentet fra østeuropæiske beton-ghettoer.

Denne udvikling er en af de største grunde til, at bukserne nu bliver bredere, mener designer Sigurd Bank, som er manden bag det nye danske mærke Mfpen, der selv satser på brede bukser.

”Det er klart, at der i modebilledet altid er en modreaktion. Nu har der været stramme jeans i mange år - fra dengang folk så skævt på mænd i stramme bukser, til i dag, hvor stort set alle går i det. Men nu har det i noget tid bevæget sig stille hen imod bredere silhuetter og mere lige ben,” siger Sigurd Bank.

Det nye danske mærke har netop sendt sin første kollektion på gaden, og selvom Mfpens bukser er lidt smallere, end Sigurd Bank selv bedst kan lide det, skiller silhuetten sig tydelig ud fra bredden af danske brands.

”Jeg bryder mig ikke om at bære stramme bukser. Jeg synes bare ikke, det er rart at have på. Samtidig synes jeg det ser fedt ud med noget vidde, og det gælder både toppe og bunde. Stort set alle mine T-shirts er XL. Jeg føler mig ikke tilpas i for tøj, der passer mig i størrelsen.”

Mfpen er ikke alene om at satse på de brede bukser i Danmark, især Tonsure har ladet sine bukser få vidde, og Soulland og Wood har også bredere og baggy bukser i sine efterårskollektioner.

Mfpen AW16

Indtil videre er der dog klart flere internationale mærker, som har kastet sig over den baggy stil, hvor flere af de største modehuse allerede i starten af 2015 præsenterede meget brede jakkesætsbukser. Mens relativt klassiske mærker som Acne, Our Legacy og AMI satser tungt på brede bukser til dette efterår.

De brede buksers historie i hverdagsbeklædningen går tilbage i starten af 1900-tallet, hvor jakkesætsbukserne havde mere vidde, end vi kender dem fra i dag. Særlig det arbejdende folk, som skulle have plads til at bevæge sig og udøve et fysisk krævende arbejde i bukserne. Men også den akademiske klasse bar brede bukser, navnlig de studerende på Oxford og Cambridge University, fordi de kunne trækkes over deres knickers, når de skulle spille rugby.

De moderne baggy bukser udsprang fra amerikanske ghettoer, hvor børnene gik i genbrugsbukser, som ofte kom fra de ældre brødre. Denne stil tog de første hiphoppere til sig i 1980’erne og gjorde i starten af 90’erne til populærkultur.

Som en modreaktion på 90’ernes sporty og maksimalistiske stil kunne bukserne i opgangsårene i 00’erne næsten ikke være stramme nok, og drenge måtte kæmpe lige så meget som piger med at få bukser på om morgenen.

Nu er vi så hoppet ca. 20 år tilbage i tiden igen, som typisk er den tidscyklus modebranchen går efter, og har igen fundet de brede bukser op af skuffen, som en modbevægelse på de stramme.

Euroman.dk guider her til 14 jeans, jakkesætsbukser og chinos, der alle har løsnet op og fået bredde i buksebenene.

Wood Wood Earl Trousers til 1.400 kr.

Armoire Officielle Dirk Trouser til 1.800 kr.

Drole de Monsieur Trackpants til 1.340 kr.

Mfpen Attire Trousers til ca. 1.100 kr.

COS Relaxed Turn Up trousers til 750 kr.

Soulland Erik Jeans til 1.080 kr.

Folk The Assembly Pant til 965 kr.

Acne Studios Pat h wool til 2.395 kr.

Zara Fuseau Bukser bu Studio til 449 kr.

Tonsure Belted Wide Trouser til 2.200 kr.

ASOS Wide leg Chinos til 200 kr.

Weekday Wind trousers til 750 kr.

AMI Oversized Trousers til 2.530 kr.

Gosha Rubchinskiy Relaxed Jeans til 1.675 kr.

LÆS OGSÅ: 7 favoritter fra den nye David Beckham og H&M-kollektion

LÆS OGSÅ: Talentfokus: 5 lovende danske tøjmærker du bør kende

LÆS OGSÅ: Efterårets store tendens: ”Hættetrøjen er blevet den nye blazer”