"Wåååw, så står der lige et teaktræsbord. Sygt nok! Så tog jeg det med hjem og puttede det i Den Blå Avis"

Søren Falk spinder guld på genbrug.

'Wåååw, så står der lige et teaktræsbord. Sygt nok! Så tog jeg det med hjem og puttede det i Den Blå Avis'
Offentliggjort

Iført lyserøde briller og hue tager Søren Falk imod i sin proppede guldgrube af en genbrugsforretning i et kælderlokale i Rantzausgade på Nørrebro.

På sin egen måde.

”Jeg havde sgu glemt, at du skulle komme. Vi har ret travlt,” siger indehaveren, mens de sidste kunder får lov at kigge lidt rundt, selvom den er over lukketid.

Søren Falk forhandler lidt af hvert.

En ikke-dansktalende pige overvejer at købe en gryde.

”It’s very good quality,” siger Søren Falk og klaprer på låget.

”It’s just old.”

Pigen nikker og finder et par andre småting og gør klar til at betale.

“Just give me 200, it’s cool,” siger Søren Falk, inden han smækker kassen i efter endnu en travl dag i Quriosa, der siden 2009 har faciliteret københavnerne med gamle orange arkitektlamper, palisanderborde og lyseslukkere i metal. Og lagt en god kistebund i Søren Falks økonomi, men det vender vi tilbage til.

Fra biokemiker til marskandiser

Søren Falk, som mange kender fra sin no bullshit-facon i DR-programmerne Skattejægerne og Antikduellen, er egentlig uddannet biokemiker og arbejdede som sådan et par år, inden han gik ind i en branche, han intet anede om.

LÆS OGSÅ: Er du hipster, Nintendo-core eller slipsedreng? Test din stil

Det stillesiddende arbejde foran mikroskop og computer passede ikke til Søren Falks psyke, siger han. Det var for kedeligt og for hårdt. Han sagde op, lige inden hans datter, der i dag er syv år, blev født. I løbet af sin barsel gik han ofte tur med barnevognen i velhaver-kvarterer i Valby, hvor folk satte fede møbler til storskrald.

”Jeg var meget rystet over, hvad folk smed ud,” siger han.

Mange går i Quriosa efter lamper.

En dag fandt han for eksempel en Bestlite-lampe til storskrald, der koster i omegnen af 6000 kroner fra ny. Fatningen var i stykker, men det fiksede Søren Falk på fem minutter og solgte lampen videre for 2000 kroner.

”Der var også sådan et klunse–rum på genbrugsstationen, hvor man kunne stille ting, hvor jeg tit kom. Wåååw, så står der lige et teaktræsbord. Sygt nok! Så tog jeg det med hjem og puttede det i Den Blå Avis,” fortæller Søren Falk.

Et "super duper lille teaktræs-sofabord" til 400 kroner. Man kan ikke finde noget i IKEA, der kan matche pris og kvalitet, mener Søren Falk.

”Det var sådan en wake up-call, hvor jeg tænkte; der er fandme muligheder i den her branche, selvom man ikke fatter ret meget. Da jeg åbnede min butik, vidste jeg jo intet om noget som helst,” siger den selvlærte marskandiser, der i dag beskæftiger sig selv, to ansatte og en praktikant i sin forretning.

Markedsføring på Facebook

Og den har længe været god, forretningen. Retro-interiør er i høj kurs, mærker Søren Falk, der efter eget udsagn slår mellem 50 og 100 handler af hver dag.

LÆS OGSÅ: Mænd er mere vilde med skæg end kvinder

Søren Falk er med sine 37, snart 38, år ung i en branche, der ellers mest består af ”sådan nogle ældre, sure enspændertyper.” Han mener, at hans forretning går så godt, fordi han forstår sine kunder og ved, hvor han skal markedsføre sig for at nå dem.

”Hvis alle mine kunder sidder på Facebook hver dag, er det jo nok meget smart at bruge Facebook. Det kræver jo ikke specielt meget hjerne, vel,” som han siger.

Bjørn Wiinblad sælger.

Når nye, interessante varer kommer ind, lægger Søren Falk billeder af dem på Facebook, hvor Quriosa har over 22.000 følgere. For tiden er alt med Bjørn Wiinblad i høj kurs.

”Prøv at se her,” siger Søren Falk og viser en gammel plakat fra den afdøde danske keramiker og maler. Plakaten er gammel, har skjolder og koster 150 kroner.

”Se, ti kommentarer! Kø, kø, kø, kø, kø, kø! Der er seks mennesker i kø til én plakat,” siger han.

Folk går amok over teak

På Facebook er der også efterspørgsel efter en gammel Christian Dell-lampe.

”Der er sej, fordi den har patina. Den har jo stået på et eller andet værksted, og så synes folk det er cool,” siger Søren Falk, der også netop har lagt et spisebord i teaktræ med hollandsk udtræk på Facebook.

”Teaktræsting går folk fuldkommen amok over,” forklarer han.

Dell-bordlampe til 1100 kroner og ukendt stjerne-keramik-vægur til 200 kroner.

Ingen grund til at købe nyt

”Jeg vil jo mene, at det aldrig kan betale sig at købe et møbel fra ny,” siger genbrugsmanden, der selv er den lykkelige ejer af en ergonomisk seng fra IKEA men ellers mest bor med genbrug.

”Hvis jeg skulle købe ting fra nyt, ville det jo være meget dyrere. Men jeg kan jo også godt lide, at mit hjem er indrettet med alt muligt gammelt lort, ik,” siger han.

Når folk handler hos ham er det både for at spare penge og for at peppe hjemmet op, så det ikke ser ”helt sterilt” ud.

”Der er for eksempel nogen, der godt vil have sådan lidt Provence-landstil over deres hjem, og så køber de en gammel smadret messing-brændekurv. Det ser jo meget hyggeligt ud. Helt spritnye ting er ligesom bare ikke rigtigt romantiske,” siger Søren Falk.

Han glæder sig også over, at han med sin forretning er med til at fremme bæredygtighed ved at medvirke til genbrug af fuldt funktionsdygtige møbler.

”Hver gang jeg har reddet en stol for at blive brændt, skal man ikke fælde et træ for at lave en ny en. Det siger jo sig selv.”

Varer fra dødsboer

Varerne skaffer han primært fra dødsboer.

”De ringer og siger; Min moster er død, det er et hus på 100 kvadratmeter, har du lyst til at komme ud at kigge?”

Og det gør han så en til tre gange om ugen.

”Jeg går efter ting, jeg kan sælge. Det er primært simple, konkrete ting som bord, stol og lampe,” siger Søren Falk, der dog også forhandler ting som keramik-vægure, pibeholdere og blikdåser.

Tjener mere end man tror

Er det noget, du bliver rig af?

”Æh, ja! Meget. Meget mere end folk tror, men ja. Jeg tjener …”, siger han og holder en lille pause, ”rigtig godt, lad mig sige det sådan. Jeg tjener væsentligt mere end som biokemiker.”

Jeg tjener rigtig meget men ikke så meget per ting. Men jeg knokler også meget,” siger Søren Falk, der gerne vil tilskrive sin tv-optræden lidt af succesen.

”Det, at folk har set mig på tv, betyder, at mange ringer med ting, de gerne vil sælge. Så jeg behøver ikke bruge så meget tid på selv at finde tingene. Jeg bliver bombarderet med mails fra folk, der vil sælge mig alle mulige ting. Så jeg kan sidde og håndplukke.”

Salt- og pebersæt.

Selvom det trange kælderlokale ikke er til at komme frem i for bare kunder, lamper, medarbejdere og dingenoter, er der ikke planer om at udvide biksen foreløbigt.

”Nej, ikke lige nu. Det er sgu fint nok nu. Jeg er jo ikke sådan et marketingsgeni, så jeg bliver nødt til at tage små skridt og gøre det på min egen måde,” siger Søren Falk, inden han tager firmabilen hjem til Valby for at smide den næste serie møbler i udbud på Facebook.

LÆS OGSÅ: Gulddrengen Pharrel

LÆS OGSÅ: Rig, berømt og bankerot

LÆS OGSÅ: 10 stole der ikke mister værdi