Sponsoreret af Pikasol

Her besvarer Rikke Sloth, produktspecialist hos Pikasol®, nogle af de mest almindelige spørgsmål om omega-3.

Rikke Sloth

Rikke Sloth er Pikasol®s produktspecialist. Hun er professionsbachelor i ernæring og sundhed, og har mange års erfaring inden for helsekostbranchen.

Pikasol_Produktekspert_610x500px.jpg

Er det nok at spise fisk to gange om ugen?

”Det kommer an på, hvad og hvor meget du spiser. For at sikre at du får den mængde omega-3, som din krop har brug for, anbefaler Fødevarestyrelsen at spise 350 gram fisk om ugen. Det svarer ca. til to gange som hovedret og flere gange som pålæg – og heraf skal 200 gram være fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild. ​​Kniber det? Så kan du supplere omega-3-indtaget med et kosttilskud.”

 Hvad er omega-3?

”Omega-3 er en samlet betegnelse for en gruppe forskellige flerumættede fedtsyrer, der findes i fødevarer som fisk, nødder, frø og nogle vegetabilske olier. Men man kan også få kosttilskud med omega-3. Nogle af disse fedtsyrer har dokumenterede sundhedseffekter. Når du vælger fiskeolie- og omega-3-tilskud, gælder det derfor om at kigge efter de omega-3-typer, der faktisk har en dokumenteret effekt – fx DHA og EPA.”

Hvad er DHA og EPA? Og hvad har det af betydning for mig?

”Det er de værdifulde omega-3-fedtsyrer, der støtter normal hjerne- og hjertefunktion – og som faktisk også gavner dit syn.​​ DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn, mens EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 milligram EPA og DHA. Vil du have fiskeolie af høj kvalitet, skal du derfor se efter mængden af EPA og DHA, så du er garanteret et tilstrækkeligt dagligt indtag af disse omega-3-fedtsyrer.​”

Gavner omega-3, hvis man er gravid eller ammer? 

”Ja, helt klart. Moderens indtag af DHA bidrager til normal udvikling af hjerne og øjne hos fosteret og hos spædbørn, der ammes. ​Du opnår den gavnlige effekt, når du dagligt indtager 200 milligram DHA ud over det anbefalede indtag af omega-3-fedtsyrer for voksne, som er 250 milligram DHA og EPA.” 

Hvordan ved man, om fiskeolien er frisk?

”Ja, det er ikke lige til at se med det blotte øje. Her kan man blandt andet kigge på fiskeoliens TOTOX-tal. TOTOX-tal fortæller noget om fiskeoliens friskhed. Jo lavere tallet er, jo mindre oxideret er olien. Kravet fra branchens organisation GOED er, at TOTOX-tallet skal være under 26.​ Det er altid langt mindre i Pikasol®, fordi vi stiller høje krav til vores produkter.”

Hvad med fiskene? Hvordan sikrer man sig, at omega-3-tilskuddet kommer fra bæredygtigt fiskeri?

”Her kan man blandt andet kigge efter ’Friend of the sea’-mærket. Det er ens garanti for, at fiskeolien er udvundet ved certificeret bæredygtigt fiskeri. Alle Pikasol®-produkter er naturligvis ’Friend of the sea’-certificerede og er fremstillet af små, fede fisk – som ansjoser og sardiner – som har et højt indhold af omega-3-fedtsyrer, herunder EPA og DHA. ”

Find dit omega-3-tilskud hos Pikasol®

Siden 1990 har Pikasol® leveret højkoncentreret fiskeolie af høj kvalitet. Alle produkter i Pikasol®-sortimentet indeholder omega-3-fedtsyrerne DHA og EPA og kan tages som et godt supplement til at opnå din daglige indtagelse af omega-3-fedtsyrer fra kosten.

Pikasol_Produkter_610x500px.jpg