Gin-guide: De bedste drinksopskrifter på gin
Gin-bølgen skyller ind over os i disse år. Mere end 6000 gin-mærker produceres over hele verden, og alene i Danmark destilleres der over 100 forskellige slags gin.
Gastro fortæller historien om den populære brændevin, der blev importeret fra Holland til England for 400 år siden og i dag er et uvurderligt våben i enhver bartenders arsenal. Vi afslører også opskriften på den perfekte gin og tonic og guider dig til de bedste drinks med gin.
Historien om gin – fra krigseliksir til drinks-favorit
I det 17. århundrede sloges englænderne og hollænderne om deres besiddelser i Middelhavet under de såkaldte engelske-hollandske krige. Og ligesom vikingerne et par århundreder tidligere havde plyndret og horet høje på mjød og fluesvampe, var hollænderne også under indflydelse, når de trak deres sværd. Hemmeligheden var en brændevin, som hollænderne kaldte “genever”.
Englænderne tog brændevinen med sig tilbage til moderlandet, hvor den med tiden blev forkortet til ‘gin’. Og briterne var vilde med den importerede drik. Så vilde faktisk, at gin blev en reel samfundsplage i første halvdel af det 18. århundrede. Gin blev simpelthen drukket i så store mængder, at hovedstaden London oplevede en reel epidemi af fuldskab, også kendt som ‘the Gin Craze’.
I 1740 producere englænderne seks gange mere gin end øl, og halvdelen af Londons 15.000 serveringssteder var ginbarer. Reelle gin-mærker eksisterede ikke endnu. Den populære drik blev betegnet som ‘Old Tom’ efter den automat, som kroejerne brugte til at skænke gin til sine kunder.
En af de tidligste gin-mærker ramte krohylderne i 1761 i form af Bombay. Ginen var skabt af den blot 24-årige Thomas Dakin, som ejede sit eget destilleri i London. Det var den første kvalitets-gin og forløberen til mærket Bombay Saphire, der i dag sælges over hele verden.
Da Thomas Stuart mixede verdens første Dry Martini Cocktail på Svaoy Hotel i London i 1896 med Plymouth Gin og Noilly Prat, voksede udbredelsen af gin yderligere. Indtil slutningen af 1920’erne har ginen sin storhedstid i cocktailmiljøet, hvor klassiske gin som Singapore Gin Sling og Gin Gimlet i 1928 ser dagens lys. Fra 1930’erne og frem går salget af gin tilbage, men da Bombay Saphire introducerer deres nye gin i 1987 får folk igen smag for den tørre drik.
Gin er in som aldrig før
I dag er gin-renæssancen større end nogensinde før. Med opblomstringen af mikrodestillerier siden årtusindskiftet, bliver der i dag produceret over 6000 forskellige gin-mærker på verdensplan. Og i hjemlandet for den moderne gin slår salget nye rekorder. Ifølge tal fra Wine and Spirits Trade Association solgte Storbritannien gin for 17 milliarder i hjemlandet og resten af verden sidste år. Og det globale salg af gin-mærker med engelsk adresse forventes at nå 25 milliarder i 2020.
I Danmark er vi også hoppet med på gin-bølgen, og vi kan i dag bryste os af en produktion af over 100 forskellige gin. Her på Gastro har vi anmeldt 17 udvalgte gin fra Danmark, som du passende kan væde ganen med.
Hvilken gin skal jeg vælge?
Hovedingrediensen ved fremstilling af gin er enebær og destilleret neutral spiritus med en styrke på 96 procent, som normalt er lavet på korn. EU kræver at den dominerende smag i gin er af enebær og alkoholprocenten er minimum 37,5%, men ellers er der sådan set frit spil til at eksperimentere med smagene.
Det betyder også, at der i dag findes stor variation hos de forskellige producenter.
Hvis du er til den klassiske tidløse gin, anbefaler vi her på Gastro, at du vælger en Tanqueray London dry gin. Den blev lavet første gang i år 1830, af Charles Tanqueray. Og man må sige, at han gjorde et godt stykke arbejde, da det er en af verdens mest prisvindende gins.
Har du lyst til at udfordre smagsløgene lidt, anbefaler vi Pimm’s gin, der er lidt mere bitter end en traditionel gin og samtidig er krydret med urter. Få en lækker drinkopskrift på Pimm’s gin.
Sådan laver du de bedste drinks med gin
Der var engang, hvor Bombay Sapphire og Gordon’s var ene om at udgøre udvalget af gin i supermarkederne. Sådan er det ikke længere. I dag lokker de lokale daglivarebutikker med et sandt overflødighedshorn af den populære brændevin, og i vin- og spiritusbutikker bugner hylderne med al den gin, hjertet begærer.
Det store udbud har naturligvis også udvidet paletten med gin-baserede drinks betragteligt. På Gastro har vi samlet samlet de bedste opskrifter på drinks med gin i centrum. Og hvis du virkelig vil imponere dine gæster, kan du jo passende gå Danmarks bedste bartender anno 2018 i beddene og lave den gin-baserede drink Fennikel Countdown. Michael Hajiyiannis, barchef hos den københavnske cocktailbar Ruby’s, vandt hæderen som Danmarks bedste drinkmager i år ved hjælp af Fennikel Countdown, der ud over gin bl.a. består af blommelikør, frisk fennikel og kaffebønner.
Gin og tonic - en udødelig klassiker med et twist
Gin og tonic er et perfekt match, men det var faktisk først i 1870 – cirka 200 år efter gin blev udbredt til Storbritannien og dernæst resten af verden – at brændevinen fandt sammen med sin brusende partner. Det skete med Schweppes Co.’s lancering af Indian Tonic Water. Tonic indeholder stoffet kinin, som bl.a. hjælper mod malaria. I den britiske koloni Indien var de udstationerede engelske soldater plaget af malaria, og derfor blev Gin & Tonic hurtigt den foretrukne medicin – også for de drikfældige briter i hjemlandet, der ellers skulle spejde langt efter sygdomsbefængte myg.
I dag findes der et hav af variationer over den udødelige evergreen, men fortvivl ej. Vi har bedt bartenderen Daniel Dam om at give sine bud på tre forskellige opskrifter på gin og tonic, så du ved præcis, hvilken G/T du skal sparke weekenden ind med.
Her kan du se vores web-serie 'Fredagsbaren' og deres take på Gin & Tonic.