Hummer og jomfruhummer: Nytårsopskrifter

Glem alt om traditionelle forretter som torsk og rejecocktails. Hvis du vil skyde det nye år ind med et ordentligt brag, skal der stå hummer eller jomfruhummer på din nytårsmenu.

Bag skaldyrenes pansrede ydre gemmer der sig nemlig noget af det lækreste kød i dyreriget. 

Her på siden kan du dykke ned i alle vores lækre opskrifter på jomfruhummer og hummer og få inspiration til, hvordan du forvandler din nytårsmenu til et kulinarisk festfyrværkeri.

Jomfruhummer og hummer på nytårsmenuen

I nogle østeuropæiske lande anser man det som uheldsvangert at servere hummer for sine gæster nytårsaften. Fordi skaldyret bevæger sig baglæns, vil det nye år også blive plaget af tilbagegang, hvis man sætter tænderne i det delikate skaldyrskød, lyder advarslen.

Herhjemme stoler vi ikke på den slags overtro over en dørtærskel. Faktisk er jomfruhummer og hummer blevet så populær en ingrediens i danskernes nytårsmenu, at tronen er begyndt at vakle under nytårstorsken. Og det er da heller ikke så underligt, at skaldyrs-delikatessen er i fremgang – med den rette tilberedning og opskrift, smager jomfruhummer og hummer nemlig intet mindre end guddommeligt. Vi giver dig bl.a. en opskrift på lækker jomfruhummerbisque og guider dig til den bedste tilberedning af hummer og jomfruhummer – både i ovn, på pande og i gryde.

Sådan tilbereder du din hummer

Jomfruhummer og hummer skal helst købes levende og slås ihjel så kort tid som muligt, inden man spiser dem. På den måde sikrer man sig, at få mest smag ud af skaldyret. Det kan gøres ved enten at lægge et dybt snit mellem dens øjne eller ved at putte dyret i en stor gryde med spilkogende, letsaltet vand.

Koger du din hummer er det vigtigt, at du lægger låg på med det samme, da skaldyrets sidste dødsspjæt kan sprøjte omgivelserne til med kogende vand. Kogetid på en hummer varierer efter størrelsen, men tommelfingerreglen er, at den skal småkoge i i 12-15 minutter per 500 gram. Efter endt kogetid skal den færdige hummer eller jomfruhummer hvile i kogevandet i cirka en time.

Særligt jomfruhummer gør sig også godt i ovn eller grillet på panden. Her er det dog vigtigt, at du først flækker skaldyret i to og fjerner tarmen (den sortestreng, der går ned gennem halen) samt mavesækken.

Hummer kan indgå i et væld af forskellige retter, og det er sådan set kun fantasien, der sætter grænser for, hvilket tilbehør, du vil spege skaldyret op med. Serverer du din hummer med en kold hvidvin, en god dressing til (Thousand Island, aioli, chilimayo eller noget helt fjerde) og en lækker kryddersmør, er du dog med garanti sikret middagsgæsternes gunst.

De forskellige typer hummer

I Danmark og resten af Europa er den sorte hummer kongen blandt alle skaldyr. Den europæiske hummer måler omkring 60 centimeter og har to store klosakse og lange følehorn. Efter kogning får hummeren den velkendte, røde farve.

I forhold til den amerikanske hummer er den dog en lilleput. Den amerikanske hummer kan veje op mod 20 kilo, hvilket gør den til den største hummer i verden.

Jomfruhummer fylder ikke nær så meget på tallerknen – faktisk måler den lyserøde storkrebs kun 24 centimeter. Til gengæld er den finere i kødet og har en lidt sødere smag – og så slipper du for at slå det stakkels kræ ihjel før tilberedning. Jomfruhummer fås nemlig meget sjældent levende, da de dør kort tid efter fangsten.