Mads Brügger – alt om den farverige mediepersonlighed
Der er ikke mange journalister eller mediepersonligheder, der med ligeså stor originalitet har præget det danske mediebillede, som Mads Brügger har.
Han har gjort det med artikler, bøger og film – og som chef for Radio 24syv sammen med sin faste makker Mikael Bertelsen.
Her kan du læse nogle af hans bedste artikler, han selv har skrevet, og vores interviews med ham om hans mange andre projekter.
Mads Johan Brügger Cortzen
Han er født i 1972. Til daglig går han kun under navnet Mads Brügger. Hans far er Børsens tidligere chefredaktør Jan Cortzen, og hans mor, Ingeborg Brügger, var også journalist. Hans lillesøster Ane Cortzen er arkitekt og tv-vært.
Mads Brügger har gjort sig bemærket indenfor mange forskellige medier. Han startede som skrivende journalist og har skrevet flere bemærkelsesværdige artikler ikke mindst til Euroman. Som da han portrætterede Bjørn Lomborg ved at ringe til hans mor og læse artiklen højt, eller da han fulgte Mads Holger og hans famøse festselskab Klub Jet.
Han er en flittig journalist, der udover sit job som radiochef, har udgivet flere bøger og dokumentarfilm. Det kræver også, at han kan koble af, og det gør han ofte ved noget så jordnært som at hugge brænde, som han fortæller i denne film om sine ritualer.
Mads Brügger har altid haft en markant fortællerstemme, men han har også altid skillet sig ud stilmæssigt. Derfor bliver han også ofte nævnt som en af Danmarks bedst klædte mænd.
Mads Brüggers forfatterskab
Han har været journalist på det hedengangne Dagen i de få måneder, det nåede at eksistere. Oplevelsen har han sammen med journalist Nikolaj Thomassen beskrevet fremragende i bogen ’Ingen kender Dagen’.
Det makkerpar udgav året efter bogen 'Abemanden – Mordet på rockeren Karate-Claus', om likvideringen af Claus Bork Hansen, og de har også skrevet en bog om Tønder-sagen med titlen 'Grænselandet'.
Under eget navn har han skrevet ’Klovnekrigen’, der er en samling af hans bedste artikler. I 2017 udkom så hans seneste bog' 11.11.11', der er et vildt portræt af den danske playboy og svindler Pierre Flensborg, der blev fængslet og mishandlet i Mexico for at forsøge at smugle Gaddafis søn til landet.
Mads Brüggers film
Det er først og fremmest som dokumentarist, Mads Brügger har markeret sig mest. Første gang han gjorde sig bemærket indenfor genren var, da han sammen med Jakob Boeskov lavede serien ’Danes for Bush’, hvor de skildrede den amerikanske højrefløj i starten af 00’erne.
To år siden stod han bag 'Det Røde Kapel', der fik international opmærksomhed, da han sammen med Simon Jul og Jacob Nossel snød sig ind i Nordkorea under dække af at være en teatergruppe. Allerede fra første færd anlagde Mads Brügger en særegen satirisk stil i sin tilgang til ofte tunge og komplicerede emner.
Det gjorde han også i 'Ambassadøren', hvor han afslører den store korruption i det diplomatiske liv ved at bestikke sig til at blive konsul for Liberia. Det er kendetegnende for Mads Brüggers tilgang, at hans film efterfølgende ofte mødes med kritiske røster om hans metoder.
Udover en stribe prisbelønnede dokumentarfilm har han også lavet rendyrkede komedier som Sankt Bernhard Syndikatet, hvor komikerpareet Rasmus Bruun og Frederik Cilius spiller to ynkelige typer, der vil blive rige på at avle Sankt Bernhardshunde i Kina.
Mads Brügger som radiochef
I de seneste otte år har Mads Brügger sammen med sin faste makker Mikael Bertelsen været programchef på Radio 24syv. Her har han skabt mange succeser. Ikke mindst Den Korte Radioavis, hvor det var Mads Brüggers ide, at Frederik Cilius skulle være kvinde i programmet.
Nu ser det ud til, at Radio 24syv stopper, efter at Regeringen og Dansk Folkeparti har krævet, at 70 procent af programmedarbejderne skal være 110 kilometer fra København. Indtil nu er der ikke noget nyt om, hvad Mads Brügger så skal lave.