Manchester United - alt om den europæiske storklub
Fra storhedstiden i 1990’erne og 00’erne til det tragiske flystyrt i München i 1958 og kampen for at genfinde verdensklassen efter Alex Fergusons afgang.
Vi giver dig hele historien om Englands måske største klub gennem tiden, Manchester United.
Manchester Uniteds gyldne aften
Det er et af de øjeblikke, som er gået over i fodboldhistorien. Datoen er den 26. maj, året er 1999 og den engelske storklub Manchester United er 90 sekunder fra at tabe Champions League-finalen mod den tyske storklub Bayern München med 0-1. Men så tager Fanden ved De Røde Djævle.
I det 93. minut sparker angriberen Teddy Sheringham bolden ind i tyskernes netmasker. Kort efter sender David Beckham et hjørnespark ind i fødderne på indskifteren Ole Gunnar Solskjær, der prikker bolden i mål i allersidste sekund.
Manchester United vinder på spektakulær finalen 2-1. Stadionet eksploderer i lige dele ekstase og vantro, og da Manchester Uniteds manager Alex Ferguson kort efter sejren bliver bedt om at sætte ord på den vanvittige afslutning, ytrer han blot tre ord:
“Football. Bloody hell!”. Helten over dem alle, Ole Gunnar Solskjær, var en anelse mere kæk, da han senere satte ord på kampen:
“Tak fordi du gav mig mit livs bedste aften – den var bedre end min bryllupsnat!”
Champions League-trofæet blev kronen på værket i 1998-1999-sæsonen for Manchester United, der også talte Det Engelske Mesterskab og FA Cuppen. Det er eneste gang, at en engelsk klub har præsteret at vinde The Treble.
Ved udgangen af 1990’erne havde Manchester United allerede slået sit navn fast som en af verdens største fodboldklubber med et væld af engelske mesterskabs- og pokaltitler. Og en stor del af æren tilfaldt træner Alex Ferguson.
Manchester United fejer al modstand af banen
Da den 44-årige skotte Alex Ferguson den 6. november 1986 overtog tøjlerne fra Manchester United-træneren Ron Atkinson, blev det startskuddet til en af historiens længste og mest succesfulde trænerkarrierer.
Han er den træner i britisk fodbolds historie, som har vundet prisen som Årets manager flest gange (11 styks), og Manchester United har vundet flere titler under Fergusons 27 år lange regeringstid, end klubben formåede i alle årene, inden han blev udnævnt som manger.
Som i de fleste eventyr, forløb Alex Fergusons tid i Manchester United dog ikke uden modstand.
De første tre år af hans karriere lykkedes det ikke at hente nogen trofæer, og var det ikke for en sejr over Crystal Palace i FA CUP-finalen i 1990, havde skotten næsten utvivlsomt fået sparket. Derfra gik det dog kun én vej, og de efterfølgende 20 år vandt Manchester United 25 store titler, heriblandt 11 engelske mesterskaber.
Den store succes skyldtes bl.a., at Alex Ferguson formåede at sætte sig i respekt hos spillerne og styre klubben og spillestilen præcist i den retning, han ønskede. Og stod man i vejen for ham, kunne man godt ende med at få et par knubs.
Alex Ferguson var nemlig både berømt og berygtet for sin ’hårtørrer’-tilgang, hvor han kunne råbe af en spiller, så håret stod bag vedkommende. Det oplevede angriberen Wayne Rooney på egen krop, da han skiftede til Manchester United i 2004. Men som Manchester United-stjernen selv fortæller det, så var han lykkelig for Alex Fergusons kontante ledelsesstil:
”Fergie var den bedste. Han overkomplicerede aldrig noget. I dag er der næsten for meget information omkring det hele. Han havde den rette balance, og hans man-management var uden sammenligning. Han vidste, hvilke spillere han kunne skælde ud, og hvem han skulle lægge en arm om”, siger den tidligere Manchester United-profil.
Ikke siden Matt Busby sad på trænerbænken i klubben fra 1945 til 1970, havde en træner nydt så stor succes i Manchester United.
Matt Busby kom til Manchester United efter afslutningen på 2. verdenskrig i 1945. Dengang lå klubbens stadion Old Trafford praktisk talt i ruiner, efter at tyske fly havde bombet det i 1941, og holdets forfatning så ikke meget bedre ud. Matt Busby gik med det samme i gang med at styrke klubbens ungdomsafdeling, der skulle få uvurderlig betydning for klubbens succes op gennem 1950’erne og 1960’erne.
Den 6. februar 1958 var Matt Busbys karriere for Manchester United dog tæt på at få en brat afslutning. Sammen med resten af holdet var han på vej tilbage til England med fly efter kampen mod Røde Stjerne Beograd. Flyet styrtede ned i München, og 23 mennesker blev dræbt – heriblandt syv United-spillere.
Matt Busby blev selv hårdt såret i ulykken, men efter en kort pause, vendte han tilbage og begyndte genopbygningen af holdet efter tragedien. Manchester United blev bygget op omkring George Best, Denis Law og Bobby Charlton. Alle spillere, som vandt Den Gyldne Bold i 1960'erne.
Manchester United og faldet fra fodboldmagtens tinde
Manchester United er stadig en af verdens største klubber. Men siden Alex Ferguson sagde stop efter 27 års tro tjeneste, har den engelske fodboldklub haft enormt svært ved at finde tilbage til fortidens storhed.
De efterfølgende manangers, David Moyes, Ryan Giggs og Louis van Gaal fejlede i forsøget på at videreføre Alex Fergusons succes videre, og i 2016 kom der et par store, portugisiske boller på suppen i form af den kontroversielle manager José Mourinho. Den tidligere Real Madrid og Chelsea-manager skulle være manden, som bragte Manchester United tilbage til tops i det europæiske fodboldlandskab.
Sådan skulle det dog ikke gå, og i december 2018 slap tålmodigheden op. Mourinho fik sparket. Og det er fodboldkommentator og Manchester United-fan Morten Bruun glad for.
“Som supporter har det været skrækkeligt at holde med en klub, der har José Mourinho som manager i hans nuværende udgave. Jeg troede ellers virkelig, at det ville blive godt, da de ansatte ham for tre sæsoner siden. Jeg troede, at det skulle være kronen på Mourinhos tid som træner, hvor han tænkte:
’Nu skal jeg være den nye Alex Ferguson Manchester United er den største klub i verden, jeg bringer dem tilbage’. Men det har jo ikke virket på mig som om, at han var glad eller stolt over at være manager for United", fortalte Morten Bruun i kølvandet på Manchester Uniteds fyring af ‘the Special One’.
I dag er det helten fra Champions League-finalen i 1999, der har overtaget trænerposten. Ole Gunnar Solskjær, der satte sin gyldne fod på bolden i overtiden og sikrede Manchester United den største hæder i klubfodbold, skal nu føre holdet til lignende bedrifter fra sidelinjen.
Med rivalerne Manchester City og Liverpool og europæiske storklubber som F.C. Barcelona og Juventus i topform, ser det dog svært ud. Men så længe bolden er rund, kan alting som bekendt ske. Og måske oplever Manchester United igen snart en af de der uforglemmelige, europæiske aftner, hvor det er Ole Gunnar Solskjærs tid til at sige: “Football. Bloody hell!”.
Læs mere om Manchester United:
● Eric Cantona: Denne spiller bør have United’s trøje nummer 7
● Tinder vil på ærmerne i Manchester United
● På jagt efter Zlatan og byen Manchesters sjæl
● En hård dag at være Manchester United-fan