Premier League – verdens rigeste og måske bedste liga
Engelsk fodbold er for mange danskere den foretrukne liga i udlandet. Det skyldes ikke mindst det populære tv-program Tipslørdag, der hver lørdag i årene 1969-1996 viste en kamp fra den engelske liga. Også for den moderne seer har ligaen, som blot er blevet større og mere glamourøs, siden den i 1992 blev til Premier League, en særlig plads.
Her kan du læse alle Euromans skriverier om Premier League – fra vores faste fodboldguide, som stort set altid indeholder en engelsk anbefaling, til interviews med ligaens danske stjerner og til alle de andre historier, som er værd at berette om.
Den ældste liga i verden
I 1888 blev den engelske fodboldliga oprettet. Med dens 131 år på bagen er den dermed også den ældste af slagsen. Heldigvis er ligaen, som i 1992 blev til Premier League, ingenlunde faldet af på den siden. Tværtimod, faktisk. Med ændringen til Premier League og de kolossale tv-aftaler, som i samme ombæring blev forhandlet på plads, er ligaen blot vokset i størrelse og popularitet. Nogen vil måske indvende, at ligaen i samme periode er blevet for internationaliseret og pengeorienteret, men den er indiskutabelt én af verdens mest seværdige.
Derfor er den engelske Premier League også stort set fast inventar, når fodboldkommentator Karsten Krogh hver anden uge guider til fem af den kommende weekends fodboldmæssige højdepunkter i sin klumme på Euroman.dk.
De danske stjerner
Det har ikke kun været de britiske stjerner som George Best, Kevin Keegan og Alan Shearer og de udenlandske som Thierry Henry, Cristiano Ronaldo og Sergio Agüero, der har henrykt de danske seere gennem årene. Også flere danske spillere har sat sig mange markante fodaftryk.
Jan Mølby spillede i perioden 1984-95 næsten 300 kampe for Liverpool, med hvem han vandt to engelske mesterskaber. Fra 1991 til 1999 vogtede Peter Schmeichel målet for Manchester United og vandt i den periode hele fem mesterskaber og et enkelt Champions League-trofæ.
Også Daniel Agger blev en regulær fanfavorit, da han i årene 2006-2014 spillede mere end 200 kampe for Liverpool. Populariteten hos fansene blev selvfølgelig ikke mindre af, at han i 2012 fik tatoveret ’YNWA’ (forkortelse for klubbens slogan, ’You’ll Never Walk Alone’) henover knoerne på sin ene hånd. Euroman mødte ham i 2015 til en snak om – blandt andet – hans tid i Liverpool.
Den nyeste, store, danske stjerne er naturligvis Christian Eriksen. Han er i færd med sin sjette sæson i London-klubben Tottenham Hotspur og har allerede rundet 250 kampe og noteret sig for et hav af assisterende afleveringer i mellemtiden. Op til sidste sommers danske VM-deltagelse, som Eriksen var hovedarkitekt bag, besøgte Euroman den danske Premier League-stjerne i hans hjemby, London.
Økonomisk vokseværk
Som nævnt har den engelske liga vokset sig økonomisk større og større, siden den i 1992 blev til Premier League og i samme ombæring indgik nogle yderst pengetunge tv-aftaler. Og det er – trods den medfølgende glamour og x-factor – ikke for alles bedste, at ligaen stadig lider af økonomisk vokseværk.
For de store penge har også negative konsekvenser. For os, der følger med via dyre tv-abonnementer, men især for dem, der hver uge tropper op på de dyrere og dyrere stadioner. I 2015 slog Euroman ned på otte punkter, der illustrerer Premier Leagues anløbne økonomi.