Påskefrokost – få de bedste opskrifter her
Påsken er ikke blot kristendommens vigtigste højtid. Den er også en kærkommen lejlighed til at samle familie og venner og sætte tænderne i lækker lammekølle, skidne æg og andre klassiske retter fra det kolde bord.
Her på siden kan du få opskrifter på både klassiske og alternative retter til påskefrokosten og finde inspiration til, hvilke våde varer maden skal skylles ned med.
Det skal du spise til din påskefrokost
I dag bugner bordet til påskefrokost ofte med æg, fisk, lam og kylling i alle mulige afskygninger. Men sådan har det ikke altid været. I gamle dage spiste de danske bønder kedelig rugmelsgrød på Langfredag – man skulle jo helst ikke begejstre smagsløgene på dagen for Jesus korsfæstelse.
Påskelørdag gik undernavnet ‘skidtlørdag’ eller ‘skiden lørdag’, fordi familien brugte dagen på at vasketøj og gøre rent. Det var samtidig også den eneste tid på året, hvor almindelige mennesker spiste æg i store mængder. ‘Skidne æg’ – de klassiske smilende æg flankeret af sennepsovs, som stadig optræder ved de fleste påskefrokoster i dag – har altså fået deres uappetitlige navn efter denne gamle rengøringdag. Det er også en af de få opskrifter, som har overlevet tiden fra det gamle, danske bondesamfund.
I dag får æggene bl.a. selskab af sild, rejer, laks, lun leverpostej, rullepølse og frikadeller – og ikke mindst lam. Under Jesus tid spiste jøderne lam for at fejre befrielsen af Egyptens fangenskab. Den tradition blev siden hen indkorporeret i kristendommen, og i dag er lammet blevet symbol på påskens budskab – at Jesus var et offerlam, som blev nødt til at dø for at vi andre kunne leve.
Som de gode kristne, vi er, nyder vi her på Euroman også at sætte tænderne i det lille lam. Faktisk elsker vi det så meget, at vi har lavet guiden Påskelam på 5 forskellige måder. Her kan du bl.a. finde opskrifter på lammenyre, stegt lammeculotte og salat med grillet lammehjerte. Vi giver dig også en opskrift på lammerullepølse serveret med rødløg, sky og rugchips, som vil få middagsgæsternes mundvand til at løbe. Hvis du virkelig vil imponere familien og vennerne anbefaler vi dog, at du serverer denne lammekrone med langtidsbagte tomater og rosenkålspuré.
Det skal du drikke til din påskefrokost
Har man først sagt påskefrokost, har man også sagt snaps, øl og vin i lange baner. Som det ofte er tilfældet herhjemme, så holder vi nu engang bedst de kristne traditioner i hævd ved at drikke os en gigantisk skid på. Men hvilke drikkevarer skal supplere lammekøllen og sildemaderne? Vi giver vores bud her:
Påskebryg
Verdens første påskebryg, Paulaner Salvator, så dagens lys i 1634 og stammer fra det bayernske bryggeri Paulaner i München. Dengang blev den kraftige sæsonøl drukket af munkene for at give næring under den udmagrende faste. I dag godt 400 år senere drikker vi påskebryggen for ikke at kløjs i al den mad, vi skovler indenbords i løbet af påskefrokosten. Hos Gastro har vi kigget dybt i fadølsglasset og fundet fem fremragende påskebryg, der uden tvivl vil vække begejstring ved påskefrokosten.
Snaps
Ingen påskefrokost uden en god, gammeldags snaps til at sparke sende promillen på himmelflugt og humøret samme vej. Og her vi vil gerne slå et slag for den danske snaps over dem alle Aalborg Taffel Akvavit alias Rød Aalborg. Isidor Henius lancerede kongen af kommenakvavitter i 1846, og den kradse akvavit er ingen crowd pleaser. En Rød Aalborg føles først som et æselspark lige i påskeæggene. Men når først ubehaget har lagt sig spreder der sig en dejlig, berusende varme gennem hele kroppen, som ingen hjemmelavet hindbærsnaps kan hamle op med.
Sådan giver du madresterne nyt liv
Det er ikke kun Jesus forbeholdt at genopstå fra de døde. Med denne simple opskrift kan du forvandle gårsdagens lammekød til morgendagens lækre hjemmelavede tømmermænds-shawarma. Lammekødet kan være kogt, braiseret, stegt eller ovnstegt (kølle, bov, skank, ryg eller bryst), alt kan bruges, blot trim kødet og skær fri for evt. ben.
Alternativer til den klassiske påskefrokost
Ligeså hyggeligt, det kan være at deltage i en påskefrokost, lige så udmattende kan det være at holde den. Hvis du ikke orker at stå flere timer i køkkenet med æg, fisk og lammekølle op til albuerne, så fortvivl ikke. Du kan skrue lidt ned for blusset og i stedet invitere de nærmeste på en lækker påskebrunch. Og hvis vejret er til det, kan du rykke hele slænget ud i haven og grille påskelam under åben himmel.
Læs her, hvordan du laver den lækreste lammekølle på bål. Orker du slet ikke at løfte en finger, men kan du ikke undvære den traditionsrige, danske frokost-buffet, kan du lade forklædet blive derhjemme og gå på opdagelse i en af disse 8 gode smørrebrødsrestauranter.