Ure: Håndværk som arvestykker, statussymboler

Et ur om håndleddet er med til at fortælle historien om den mand, der bærer det. Er det et elegant dress-ur, der kigger frem under skjortens manchet? Eller er det et større dykkerur, der kræver opmærksomhed? Ure er blevet til statussymboler og omtales ofte som smykker, men vigtigst af alt er ure et værktøj, der holder styr på den vigtigste ressource af dem alle: tid.

Her finder du alt, du har brug for at vide, hvis du vil blive klogere på urmagere, de mest eftertragtede ure, de bedste og klogeste ur-investeringer og mere til.

Ure til mænd – Det ultimative arvestykke

Det er for mange et overgangsritual, der gør drenge til mænd, når de får et rigtigt ur spændt om håndleddet og for en hel del, er det deres far, der får æren af gøre det. Et rigtigt ur har en vis værdi, men det er ikke ensbetydende med, at den værdi skal gøres op i kroner og ører. Det kan lige så vel være affektionsværdien eller den historiske værdi, der tillægges uret, og i visse tilfælde er det en kombination af det hele. 

I urenes luksusklasse taler man om ’The Holy Trinity’, eller ’Den Hellige Treenighed’, der består af ur-mærkerne Audemars Piguet, Patek Philippe og Vacheron Constantin. Det er hver især mærker inden for ure, der har eksisteret i flere hundrede år, og så formåede de tillige at holde sig oven vande gennem anden verdenskrig, der blev endestationen for mange af de klassiske ur-mærker. Netop Patek Philippe beskriver meget godt den værdi, der tillægges et ur nu til dags: ”You never actually own a Patek Philippe. You merely look after it for the next generation.”

På godt dansk betyder det, at man aldrig rigtig ejer et Patek Philippe-ur. Man passer blot på det for den næste generation. Hvis vi nu alligevel vender tilbage til kroner og ører, kan man imidlertid godt argumentere for, at grunden til, man aldrig rigtig ejer et Patek Philippe, skyldes prisskiltet. Patek Philippe laver nogle meget dyre ure, og har tidligere haft rekorden for at være det dyreste ur, der nogensinde er solgt på auktion

Uanset hvilket ur du arver fra din far, er det sjældent, at værdien kan regnes ud ned til mindste decimal. Hvis nysgerrigheden overvinder dig, og du bare må vide, hvad dit ur har kostet, er der heldigvis hjælp at hente. Danske auktionshuse som Bruun-Rasmussen holder med jævne mellemrum vurderingsdage, hvor du kan få en vurdering af dit urs faktiske pris. Hvem ved, måske går du rundt med en tikkende formue om håndleddet, som det viste sig at være tilfældet for Paul Newmans svigersøn. Han fik sit Rolex Daytona foræret af netop Paul Newman, og da det kom på auktion, slog det den førnævnte rekord for dyreste ur, som er blevet solgt på auktion.

Find det rigtige ur til dig – Ure til enhver lejlighed og alder

Hvis ikke du vil presse din kære far til at lade hans ur gå i arv til dig, kan du se dig nødsaget til at investere i dit eget ur. Ved første øjekast ligner det en overkommelig opgave, men urenes verden spænder så vidt og så bredt, at det kan udvikle sig til en olympisk disciplin at finde det rigtige. Behov og præferencer kan udvikle sig med alderen, og derfor kan det være en fordel, at købe et ur, der passer til tiden i dit liv. Vi har allerede lavet en guide, hvor du kan finde inspiration til ure, der passer godt til livets forskellige alderstrin og den kan du læse lige her.

Når du træder ind i 20’erne, og beslutter dig for, at du skal have dig et ur, tillader dit budget dig sandsynligvis ikke, at du starter med at kigge på de øverste hylder af sortimentet. Derimod kigger du måske efter billige ure, der går ikke går på kompromis med hverken kvalitet og design. Heldigvis har en teknologiske udvikling banet vejen for netop denne slags ure, og udvalget af ure til mænd har aldrig været større i de lavere prisklasser. Du kan med fordel kigge efter ure fra Tissot, Casio, Seiko, svenske Kronaby eller danske REC for blot at nævne et par stykker. 

Svenske Kronaby har designet et ur, der kombinerer det klassiske og æstetisk korrekte design med moderne tiltag, der er et smartwatch værdigt. Du kan modtage notifikationer om SMS’er, opkald og e-mails gennem uret, og du kan endda få den indbyggede GPS til at guide dig hjem fra byen på aftenener, hvor hver eneste fadøl smagte af én mere. Det er revolutionerende teknologi og klassisk design, der forenes og så endda til en meget imødekommende pris, som du kan læse dig klogere på lige her

”Anything you can do, I can do better.” Sådan plejer jargonen at gå, når vi taler om forholdet til vores svenske naboer. Nu skal vi ikke gøre os herre over, hvilket ur-mærke, der er bedst, men vi vil dog slå et slag for et dansk bud på et ur, som vil gøre sig godt på de flestes håndled. Danske REC laver ure med en helt særlig historisk betydning. Virksomheden har ikke eksisteret i mere end et par år, men materialerne de bruger, og metoden de laver urene på, er viklet ind i historie. De benytter nemlig gamle bilers metal til at lave urets skive og kasse, så hvis du vil eje et ur, der engang var en lækker Mustang, Porsche eller Mini Cooper, skal du kigge i retning mod REC og deres ure. Du får endda en kopi af registreringspapirerne for lige netop den bil, der har ladet sig reinkarnere på netop dit håndled med i købet.