Mads Holger - debattøren, forfatteren og forføreren

Fra jetset-journalist og udskældt forfatter til folketingskandidat og populær blogger. Mads Holger var svær at sætte i bås. Og lige så svær at blive klog på. Et år efter Mads Holger tog livet af sig selv den 4. juli 2015 talte Euroman med hans familie og venner for at blive klogere på manden, der var et mysterium for selv hans allernærmeste. Læs det rørende portræt af Mads Holger her på siden sammen med flere blogindlæg skrevet af manden selv.

Mads Holger var til opera og Olsen Banden

Debattøren, forfatteren og forføreren Mads Holger var elsket af mange, hadet af nogle og et mysterium for de fleste. Måske også for sig selv.

Som ekskæresten Kathrine Maria Amann beskriver ham i Euroman’s store portræt af Mads Holger:

“Mads Holger var et sammensat menneske med mange nuancer. Han elskede ’Olsen Banden’, røde pølser og bodegaromantik, men i lige så høj grad elskede han champagne på Moltkes Palæ, operaen i Venedig og dekadence og høj stilk på glasset. Men grundlæggende havde han en følelse af at være født i den forkerte tid.”

Tiden, som Mads Holger blev født ind i, var 1970’erne – nærmere bestemt 25. oktober 1977.

Han voksede op på Nørrebro i København med sin mor og lillesøster og havde et meget tæt forhold til sin bedstemor. Faderen havde aldrig været en del af familien.

Og allerede som barn skilte Mads Holger sig ud fra de fleste andre jævnaldrende. Som hans mor Mette beskriver sin søn over for Euroman:

“Som større dreng var han perfektionistisk anlagt. Han gik op i takt og tone og var prætentiøs. Jeg kan ikke sige andet, end at Mads Holger var speciel”.

Efter gymnasiet studerede Mads Holger kortvarigt filosofi, hvorefter han skiftede studieretning til teologi, som han opnåede en bachelorgrad i.

Mads Holger var kongen af nattelivet
Mads Holger fandt dog hurtigt ud af, at teologien ikke var en farbar vej. Der skulle mere smæk for skillingen. Derfor begyndte han snart at frekventere det Københavnske natteliv som journalist for livsstilsmagasinet Ping, han selv havde stiftet.

Ping blev sendt til medlemmerne af den nu hedengangne eksklusive natklub Nasa. Magasinet sparkede dørene ind til nogle af de fineste natklubber i Europas største byer.

Mads Holger fik hurtigt smag for dyr champagne og dyre damer. Som han senere skrev det i sine erindringer ‘Bladguld’, der udkom i 2012: ”Jeg forstod med det samme, at her skulle jeg være.”

Mads Holger rejste videre til nye fester i Syrien, Paris og Moskva. Hvis titlen af jetset-journalist ikke hjalp, kunne han foregive at være en betydningsfuld skandinavisk greve, som var kommet for at inspicere natklubben.

I 2009 stiftede han den meget omtalte natklub JET, der fløj kendisser og rigmænd verden rundt i en slags flyvende bar på et privatchartret fly.

Forfatteren og folketingskandidaten Mads Holger

Året før var Mads Holger sprunget ud som forfatter med romanen ’Alle går rundt og forelsker sig’. Historiens hovedperson var en romantisk anlagt verdensmand, der kritiserede forældregenerationens mangel på værdier og traditioner.

Anmelderne kunne ikke fordrage romanen. Politiken kvitterede med én stjerne og kaldte bogen for “forbryderisk dårlig”. Det afholdt dog ikke Mads Holger for at begå yderligere to bøger, ’Bladguld’ i 2012 og ’Vorherre Bevares’ i 2015.

I 2011 blev Mads Holger radiovært på programmet ’Skriftestolen’ på Radio24Syv. Omkring samme tid sprang han ud som blogger for Berlingske under titlen ‘Den sidste romantiker’. Han skrev også flere blog-indlæg hos Euroman – blandt andet om Distortion og om mænd i krise.

Mads Holger gjorde sig særligt bemærket med provokerende og morsomme tweets og opdateringer på Facebook. Ved folketingsvalget i 2015 stillede han op som kandidat for Det Konservative Folkeparti; han formåede at sætte et tydeligt præg på valgkampen, endskønt han ikke opnåede valg.

Altid frisk på nye udfordringer vendte Mads Holger for en stund nattelivet og skriverierne for at stille op som kandidat for Det Konservative Folkeparti ved folketingsvalget i 2015. Han var utilfreds med partiets tilgang til værdikampen og de gamle konservative dyder.

Et klassisk træk ved Mads Holger ifølge barndomsvennen Frederik Rømeling.

"Jeg tror, han havde et behov for at presse sig selv derud, hvor det måtte briste eller bære”, siger han i Euromans portæt af Mads Holger.

Mads Holgers politiske kandidatur satte ikke overraskende de sociale medier på den anden ende med humoristiske tweets og opslag.

Og da han tre dage før valget skulle stå sammenlignede Det Konservative Folkeparti med en døende patient, der i sin febervildelse slår ud efter lægen, blev Mads Holger ekskluderet fra partiet for “partiskadelig virksomhed”. Han nåede dog at trække sig inden.

Mads Holger forblev et mysterium

Et år senere begik Mads Holger selvmord i familiens sommerhus på Thurø den 4. april 2016. Den selverklærede ‘sidste romantiker’ havde mistet kærligheden til livet.

Hvad der drev Mads Holger til at lukke og slukke for sin egen fest er et lige så stort mysterium som manden selv.

Som Euroman’s anmelder skriver det i sin fire-stjernede anmeldelse af dokumentaren ‘Mads Holger - et farvel’, så forblev Mads Holger et mysterium til det sidste:

“Vi kommer ind under huden på familien, vi mærker deres sorg, og det er svært ikke at lade sig påvirke af den tragiske fortælling, som samtidig også undervejs er både underholdende og sjov. Vi kommer lidt tættere på Mads Holger, og vi lærer meget om ham. Blandt andet, at vi aldrig rigtigt kommer til at forstå ham.”