Desserter: Middagens søde slutning
Det er tæt på en universel sandhed, at et godt måltid skal afsluttes med en sød ret, sandsynligvis med høje koncentrationer af sukker, smør og/eller fløde. Den kan være simpel eller sofistikeret, så længe den er hjemmelavet. Heldigvis finder du lige her al den inspiration, du skal bruge for at kokkerere en hæderlig dessert.
Find alle Euromans opskrifter på desserter lige her
Chokolade, karamel, vanilje og lakrids. Det søde køkken kan få de flestes tænder til at løbe i vand og mange vil endda hævde, at middagens sidste og søde indslag også er det bedste.
Tæt på alle synder kan tilgives med en perfekt bagt chokoladefondant eller en syrlig/sød citronmousse med marengs, men omvendt er det den værste synd er at spise dine gæster af med masseproduceret vaniljeis ovenpå en ellers prisværdig middag.
Anerkend dessertens berettigelse og servér boozy, flamberede pærer, intens, italiensk affogato eller en klassisk brunsviger fra Fyn. Kombinér gerne med en passende dessertvin, likør eller gå simpelt til værks med en god kop kaffe, og så er aftenen fuldendt.
Det søde køkken i vesten og verden
Desserter på fransk
Selvom både italiensk panna cotta, fluffy, amerikanske pandekager og danske vandbakkelser er populære menuindslag, så er Frankrig svær at komme udenom, når vi snakker om det søde køkken. Du associerer muligvis også ordet dessert med franske finesser, vaniljeprikket fragilite, crêpes eller chokolademousse, og det er det god grund til. Dessert kommer nemlig af ordet desservir, som betyder ’at rydde bordet’. Altså retten, der serveres når bordet er blevet ryddet.
Desserten og dens status
Her i den vestlige verden anerkender vi i allerhøjeste grad desserten som den sidste, selvstændige ret, der er en uundværlig afrunding på en god middag. Den vægter højt i det kulinariske regnskab, og en vellavet dessert har for mange autoritet nok til at redde en lunken madoplevelse.
En sådan værdi tillægges middagens søde indslag langtfra i alle kulturer. I Mellemøsten er desserten typisk et beskedent indslag, som står i skyggen af hovedmåltidet. I mange asiatiske lande er desserten ikke et måltid, men snarere en del af hovedretten i form af et sødt element ved siden af de salte.
Kage, is eller clafoutis?
Det søde køkken er gennem årene blevet mere mangfoldigt, og de danske klassikere med friske jordbær, bagt rabarber, æblekompot og generøse mængder fløde har fået selskab af traditionelle søde retter fra alle verdens hjørner. Der findes ikke nogen facitliste for, hvilken dessert du skal vælge, men feinschmeckeren vil altid spekulere i at tilrettelægge desserten ud fra situationen. Tænk i årstider, temaer og helhedsoplevelsen. Du kan også gå all-in på wow-faktor og kreere Christianshøjkroens gourmetudgave af en Kæmpe Eskimo.