Få opskriften på den perfekte nytårsmenu

Nytåret giver os mulighed for at takke for det forgangne år og sparke døren ind til de kommende 365 dage med et brag. Og det skal selvfølgelig ikke gøres på tom mave.

Men hvad skal du servere for dine gæster på årets sidste aften? Skal du spise dem af med klassisk nytårstorsk, mørt oksekød og kransekage, eller vil du peppe din nytårsmenu op med hummer og hjemmelavede desserter?

Få inspiration til, hvordan du sammensætter den helt rigtige nytårsmenu ved at gå på opdagelse i Gastros mange opskrifter.

Nytårsmenu gennem tiden – fra torsk til take-away

Traditionerne for den klassiske danske nytårsmenu strækker sig mange hundrede år tilbage. Kransekagen kan dateres helt tilbage til slutningen af 1700-tallet. Her fandt en københavnsk konditor fandt på at bage ringe af marcipan og modellere dem til den berømte kransekagetop, der stadig pryder de fleste nytårsmenuer i dag.

Det var først omkring år 1800, at torsken gjorde marcipandelikatessen selskab på de danske nytårsborde. Og vi skal helt op til midten af det 20. århundrede, før det for alvor blev kutyme at få den mager fisk til nytår.

For mange er torsken stadig fast inventar på nytårsmenuen, men traditioner er som bekendt til for at blive brudt, og de senere år har flere og flere danskere skiftet fisken ud med andre delikatesser fra havet som fx. jomfruhummere og østers.

Nytårsmenuen har altid gået en svær balancegang. Den skal helst være både udsøgt og nem at lave. Ingen har jo lyst til at stå og svede alene bag kødgryderne i timevis, mens gæsternes promille stiger inde ved siden af. Derfor vælger et stigende antal danskere også helt at lade forklædet ligge i skuffen og i stedet bestille mad udefra.

Hvad enten du ønsker at holde traditionerne ved hævd og kaste dig over en klassisk nytårsmenu, eller du drømmer om at give gæsterne en nytårsmenu med et moderne twist, så hjælper vi dig til at sammensætte det perfekte nytårsmåltid. Her finder du Gastros bedste opskrifter på alt fra klassisk nytårstorsk til lækre lam og chokoladedesserter, der med garanti får mundvandet til at løbe.

Nytårsmenu - Den klassiske

Fisk til forret, kød til hovedret og noget sødt til dessert. Sådan lyder opskriften på en helt klassisk nytårsmenu. Og det er ikke så mærkeligt, at den trio udgør grundpillerne i de fleste, danske spisestuer, når det nye år skal skydes ind. Kombinationen af kogt eller stegt torsk, mørt lam eller oksekød og en sød kransekage til dessert, er nemlig altid en sikker vinder.

Selvom hovedingredienserne ligger fast, er der stadig masser af rum til at inspirere med tilberedningen og tilbehøret af de klassiske retter. Herunder bringer vi et udvalg af nogle af de mest klassiske forretter, hovedretter og desserter på nytårsmenuen i Danmark.

Nytårsforret

Torsk fungerer som en glimrende modvægt til den fede julemad, der har sat sig på sidebenene hos de fleste af os over julen. Den magre fisk er så langt fra brunede kartofler og rødkål, som man kan komme og en perfekt forsmag på de mere kaloriefattige måneder, der venter forude.

Traditionen dikterer, at torsken koges eller dampes, men vi ser heller ikke noget i vejen for at smide den på panden eller i ovnen. Det vigtigste er, at fisken bliver godt krydret og serveres med følgeskab af fx. rosenkål, blomkål, hjertesalat eller noget helt fjerde tilbehør. Den klassiske nytårstorsk piftes traditionelt op med en sennepssovs, men har du en lidt sødere tand, kan vi varmt anbefale en hjemmelavet hollandaise- eller muslingesauce i stedet.

Torsk som forret er en velsmagende og simpel løsning, som i de fleste tilfælde kan laves og anrettes på under en halv time. Skal fisken i ovnen så husk at dæk den til med film, så den ikke bliver branket. Og skal torsken koges, skal du endelig ikke give den meget mere end ti minutter, da det risikerer at tørre fisken ind. 

Hovedretten til nytårsaften

Der er ikke noget, der siger “Godt nytår”, som et lækkert stykke kød. Om du er til okse-, lamme-, eller kalvekød er sådan set underordnet. Det vigtigste er, at du vender blikket væk fra køddisken i Netto og vælger kød fra slagterens øverste hylde. En halvsløj bøf kan selv ikke den lækreste sovs redde. 

Tip: Husk at være ude i god tid, hvis du ikke skal gå forgæves til slagteren – du er langt fra den eneste, der har fået den idé.

Med det rette kød i hus mangler du bare det perfekte tilbehør til dine saftige bøffer eller lækre lammeudskæringer for at nå helt i mål. I princippet er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du ønsker at flankere din hovedret med. Bagekartofler med fyld, dampede grøntsager og den helt rigtige hjemmelavede sovs går du dog aldrig helt galt i byen med.

Gastro guider dig til den helt perfekte nytårsbøf og giver dig opskrifter på andre lækre hovedretter.

Nytårsdessert

Den sidste etape af din nytårsmenu er på mange måder den vigtigste. For hvis du snubler ved målstregen med en tør kransekage eller en slatten sorbetis risikerer det at trække indtrykket af de forrige måltider med sig ned i faldet.

Det kan derfor godt betale sig at lægge lidt ekstra energi i desserten, så dine gæster ikke forlader middagsbordet med en dårlig smag i munden. Kransekagen er selvfølgelig et must på enhver nytårsmenu, men lad vær med at vælg den billige løsning fra supermarkedet eller bageren. Det tager ikke meget mere end en time bage dit helt eget kransekagetårn, og den smager ikke blot langt bedre, men aftvinger også respekt og beundring fra dine middagsgæster.

Kransekage gør dog ikke en nytårsdessert alene, og nedenfor kan du se et udvalg af dessertopskrifter fra Gastro, som passer perfekt til nytårsmenuen.

Den alternative nytårsmenu

Hænger torsk, oksekød og kransekage dig langt ud af halsen, kan du her finde velsmagende alternativer til den klassiske nytårsmenu. Jomfruhummer og hummer vinder større og større indpas i nytårsmenuen herhjemme, og det lækre skaldyrskød er et fantastisk afbræk fra torsken.

Vil du sætte et anderledes punktum for middagen, anbefaler vi opskriften på hjemmelavet Kæmpe Eskimo Deluxe. Og hvis du virkelig vil vove pelsen, kan du også lade nytårsmenuen gå helt i fisk og lave sushi til gæsterne eller bestille en en af de mange nytårspakker, som flere og flere sushirestauranter er begyndt at tilbyde. De rå fisk gør sig i øvrigt glimrende til champagne.

Champagne til nytårsaften 2018

Nytår og champagne går sammen som 1. januar og tømmermænd. Og du behøver ikke først lade champagnepropperne springe, når klokken slår tolv. Den mousserende vin – og særligt de mest kraftige champagner – passer rigtig godt til mad.

Champagnen fås både meget tør og meget sød, og det er jo selvfølgelig en smagssag, hvilken du foretrækker. Når det nye år skal skåles ind ved midnat, kan det dog godt betale sig at kaste minimum et par hundrede kroner efter flasken, så du er sikker på, at kvaliteten er ordentlig.

Nedenfor fortæller Jess Kildetoft, wine director og vinkortansvarlig for restauranterne i MASH-kæden, hvilke fem vine, der går bedst til årets sidste store aften. Og så guider vi dig til, hvordan du bedst serverer, mixer og drikker din champagne. Rigtig godt nytår!

Dagen derpå - tømmermændsmad

Når krudtslammen og promillen fra natten før har lagt sig, skriger kroppen efter salt til at dulme tømmermændene med. Og inden du giver efter for dit nytårsforsæt om at smide de overflødige kilo, som julemaden har kastet af sig, så anbefaler vi nedenstående kaloriebombe til at kickstarte den 1. januar med. Den her morgenstarter har simpelthen alt, hvad et post-nytårs hjerte kan begære.

Af Andreas Ebbesen Jensen