Champagne er festens vin. Den har søsat millioner af skibe, den er blevet skålet i ved utallige bryllupper, og den er ingrediensen en nytårsaften ikke kan undvære.
Men hvorfor begrænse sig til at drikke den til velkomst, til forretten og ved midnat, når den nu også smager glimrende mixet i cocktails.
Herunder finder du opskrifter på champagnecocktails, der nok skal holde dig højtflyvende hele natten.
Annonse
Humberto Marquez, der er barchef og indehaver på Curfew på Vesterbro i København, har valgt tre klassiske cocktails med champagne og opfundet tre nye til lejligheden.
Men inden vi går til den opblandede champagne, har han lige et par råd til indkøb og behandling af de dyre dråber.
Servering af champagne
Ligesom med enhver type hvidvin bør champagne serveres kølig. Den ideelle temperatur er mellem 6 og 9 grader, og hvis den bliver køligere, ødelægges den raffinerede smag af vin. At køle champagne før brug er en kunstart i sig selv. Eksperternes råd er, at den uåbnede flaske stilles 20-30 minutter i en spand med lige dele koldt vand og isklumper eller køles 3-4 timer i køleskabet - aldrig i fryseren.
Champagne bør serveres i høje champagneglas, da de er designet til at bevare smag og bobler. Glassene behøver ikke at blive kølet før brug. Modsat manges opfattelse skal Champagne helst åbnes uden lyd.
Det skal helst lyde som et langt kvindesuk. Dette gøres ved at proppen fjernes langsomt og med et fast greb, hvor flasken drejes, ikke proppen.
Annonse
Skulle det ske, Gud forbyde det, at flasken ikke bliver tømt, kan resterne gemmes i flere dage, hvis der anvendes en korrekt champagneprop, som kan erhverves hos den lokale vinhandler.
Smag: Røde frugtfyldte smagsnuancer, meget fyldig smag.
Anbefales til: Til lette anretninger, eller som aperitif.
Klassiske champagnecocktails
(alle opskrifter passer til 1 person)
Champagnecocktail
Ingredienser:
• En sukkerknald
• Angustura bitterdråber
• Citron
Kom en sukkerknald i et køligt højt champagneglas, dryp 2-3 dråber bitter i glasset og fyld glasset med tør (Brut) champagne. Pres lidt friske citrondråber på toppen.
*En anden (lidt farligere) variant: hæld 3 cl cognac i, før du fylder glasset med champagne.
French 75
Ingredienser:
• 3 cl Geranium gin
• 1,5 cl sirup
• 1,5 cl friskpresset citron juice
• Brut Champagne
• Pynt: lidt snoet citronskræl
Bland gin, sirup og citronsaft i en cocktail shaker fyldt med is. Ryst, indtil det er godt kølet ned, si og hæld det i et champagne glas. Afslut med lidt champagne på toppen, og pynt med lidt snoet citronskræl.
Alternativt kan du si cocktailen i et Collins-glas halvt fyldt med knust is og afslutte med champagne på toppen.
Bland ingredienserne undtagen champagnen i en shaker og ryst med isklumper. Si og hæld i et champagneglas. Fyld glasset op med champagne og pynt med appelsinskræl.
Provençal Champagne cocktail
Provençal Champagnecocktail
Ingredienser:
• 1 lavendel sukkerknald (kan købes, eller DIY: lad sukkerknalderne trække aromaen fra lavendelblomster)
Kom en lavendelsukkerknald i et køligt højt champagneglas, dryp 2 dråber lavendelbitter i glasset, hæld Calvados i og fyld glasset med champagnen. Pynt med citron- og æbleskræl.
Old Iberian
Ingredienser:
• 5 cl Bacardi 8 rom
• 6 ananassalvie (www.gco.dk eller Torvehallerne i København)
• 6 citronverbena (www.gco.dk eller Torvehallerne i København)
• 2 cl friskpresset limejuice
• 2 cl sirup (DIY: 0,5 l vand kogt kort med 0,5 kg sukker, nekøles før brug)
• Veuve Clicquout champagne
• Pynt: ananassalvie og citronverbena
Bland og ryst alle ingredienserne undtagen champagnen med isklumper i en shaker. Si og hæld i et cocktailglas, og fyld op med champagne på toppen. Pynt med friske blade af ananas salvie og citronverbena – dufter himmelsk!