”Vi er ikke morsomme mænd. Vi griner meget af tragiske ting,” sagde Alejandro González Iñárritu for nylig, da han og hans medforfattere stod på scenen til Golden Globe-uddelingen. Iñárritus film ’Birdman’ havde netop modtaget en pris for bedste manuskript.
Netop fordi Iñárritu er en alvorlig mand, kendt for sine skæbnetunge film og et verdenssyn fuldt af uvejrsskyer, har han blik for de elementer i livet, hvor smerten lurer lige under komikken.
I det hele taget har morsomme film om eksistentielle dilemmaer vind i sejlene for tiden.
Tænk bare på ’Force Majeure’, lavinefilmen, der på tragikomisk vis udstiller mandens identitetskrise, så man mærker et stik af selvgenkendelse i halsen, samtidig med at latteren vælder op af den.
Det kan vi godt lide her på redaktionen, så vi har samlet et par håndfulde morsomme film (okay, 14 film og en tv-serie), der handler om noget.
Johnny Depp og Benicio del Toro i topform som reporteren og hans advokat, der tager til Las Vegas og fester og tripper, indtil morskaben kammer over i paranoia. Det tidligere Monty Python-medlem Terry Gilliam har instrueret filmatiseringen Hunter S.Thompsons berømte bog med sikker psykedelisk sans.
Se den på HBO Nordic.
‘Moonrise Kingdom’ (2012)
Ud over at sætte film af usædvanlig visuel rigdom i verden har Wes Anderson specialiseret sig i at skildre dysfunktionelle familier. 'Moonrise Kingdom' er ingen undtagelse. Den ekvilibristisk fortalte historie om ualmindeligt modne børn, der ikke trives, er fuld af morsomme biroller. For en gangs skyld er det ikke Bill Murray, men Bruce Willis, der stjæler billedet.
Annonse
Du kan se den på Netflix.
______________
‘The Squid and The Whale’ (2005)
Vi bliver i det dysfunktionelle med en herlig skilsmissefilm. Noah Baumbach har instrueret Jeff Daniels, så man konstant er ved at dø af grin over hans prætentiøse og skabagtige litteraturprofessor af en svigtende far. I det hele taget glimrende skuespil hele vejen rundt, nyd William Baldwin som morens nye tennistræner-filejs.
Du kan se filmen på Filmstriben.
______________
‘Riget’ (1994)
Alvorsmanden i Lars Von Trier kan sjældent undertrykke drillepinden og provokatøren i samme krop. Denne serie er noget af det sjoveste han og dansk tv har begået. På overfladen en okkult hospitalsgyser, men med en understrøm af sønderlemmende satire over dansk managementkultur og inkompetence. Folkekære danske skuespillere i deres livs roller og en eminent sarkastisk Ernst Hugo Järegaard som svenskeren, der ser det hele lidt udefra.
Du kan se 'Riget' på dr.dk/Bonanza.
______________
‘The Meaning of Life’ (1983)
Monty Python har aldrig været bange for at gøre grin med de vigtige ting. Og efter i ’Life of Brian’ at have fået profeten til at synge på korset, kastede engelsk humors eviggrønne sekskløver sig over selveste meningen med livet. I en serie af absurde sketches om ting som ekstrem overspisning, middagsselskaber med døden og irske katolikkers præventionsvaner giver de dig alt andet end det, du tørster efter at vide. Hvis filmen rummer meningen med livet, må det være ikke at tage det så seriøst.
Se den på HBO Nordic.
______________
'Broken Flowers' (2005)
Bill Murray, vores alle sammens yndling blandt sørgmodige klovne, er en nydelse som den selvtilstrækkelige Don Juan, der pludselig føler tomrummet i sit liv, da en tidligere kæreste skriver ham et anonymt brev om, at han har en søn. Som titlen angiver, udebliver den rosenrøde genforening i denne underholdende road movie med etiopisk soundtrack.
Filmen kan lejes på Viaplay.
______________
‘Being John Malkovich’ (1999)
En syret perle fra instruktør Spike Jonze og manusforfatter Charlie Kaufman. De to krøllede hjerner har forestillet sig, hvordan det må være at komme ind i hovedet på karismatisk-affekterede skuespiller John Malkovich. Resultatet er en kaleidoskopisk fortælling om identitetsforvirring.
Kan streames på HBO Nordic.
______________
’Smoke’ (1995)
Wayne Wangs charmerende storbyfabel er både lun og dramatisk. Det handler om at fortælle historier. For at leve, for at lyve og for, at vi kan have noget at grine ad, når virkeligheden stinker. Harvey Keitels tobaksforretning er epicentret, som forviklingerne udgår fra. Gode skuespilpræstationer også fra Forest Whitaker og den unge Harold Perrineau. Paul Auster har skrevet manuskriptet.
Smoke kan ses på Netflix.
______________
‘Inside Llewyn Davis’ (2009)
Humor og alvor er altid siamesiske tvillinger i Coen-brødrenes univers. Her anvendt i den lavmælte skildring af den håbefulde folk-sanger Llewyn, der, måske, kunne have slået igennem som en anden Bob Dylan, men er utrolig dårlig til at skabe sig selv medgang her i tilværelsen. Fint spillet og ikke mindst sunget af Osar Isaac. Og John Goodman, selvfølgelig.
Se den på Filmstriben.
______________
‘Goodbye Lenin!’ (2003)
Mønsterkommunisten Christiane har ligget i koma, mens DDR brød sammen, og efter hendes opvågnen forsøger hendes søn desperat at lade hende blive i troen, at hendes idealsamfund stadig fungerer. Det er slet ikke så fjollet, som det lyder, og den hjertevarme film om familie og illusioner fik et fortjent internationalt hit og gav skuespilleren Daniel Brühl et gennembrud.
'Goodbye Lenin!' er på Filmstriben.
______________
‘Lost in Translation’ (2003)
Igen Bill Murray. Denne gang i Sofia Coppolas instruktion og sammen med appetitlige Scarlett Johansson. Begge er faret vild i deres liv. Det er sødt og lidt trist. Og Murrays møde med japansk reklamefilmindustri er mindeværdigt.
Se den på Netflix.
______________
‘Annie Hall’ (1977)
Umuligt ikke at have Woody Allen med på en liste med seriøst sjove film. Inden han gav sig til at instruere andre skuespillere i dramaer om mænd, der prøver at navigere på elskovens ocean, plejede han selv at spille den neurotiske kaptajn i et hav af komiske kærlighedsaffærer. Annie Hall er en af hans højest elskede klassikere.
Kan lejes på Viaplay.
______________
’De ofrivilliga’(2008)
’Force Majeure’-instruktør Ruben Östlunds sans for det tåkrummende er sublim, også i dette festfyrværkeri af pinlige situationer mellem moderne mennesker, der længes efter værdighed og anerkendelse.
Find den på Filmstriben.
______________
‘Dr. Strangelove - Eller hvordan jeg lærte at elske bomben og glemme mine bekymringer’ (1964)
En af verdens bedste film er en komedie. Stanley Kubricks rablende koldkrigssatire over hvor tynd en tråd verdensfreden egentlig hænger i, og hvor få idioter, der skal til at klippe den over, er en evergreen. Peter Sellers er genial.
Se den på Filmstriben.
______________
’Frank’ (2014)
Det er modigt at lade en kapacitet som Michael Fassbender spille det meste af en film med maske på. Men instruktøren Lenny Abrahamson lykkes med at gøre musikeren Frank til en interessant figur. En underfundig film om jagten på kunstnerisk originalitet og berømmelse.
'Frank' er på Filmstriben, du kan også leje den på Viaplay.