Johan er kendt som juletræskongen: ”Vi danske juletræssælgere er ved at ødelægge vores eget rygte”

Johan Wedel Nielsen har i 22 år solgt juletræer fra forskellige stadepladser blandt andet i Nivå, Holte og Nuuks Plads på Nørrebro. Her fortæller han om, hvordan det går til, at man bliver juletræssælger, og hvordan han har det med plastikjuletræer.

Offentliggjort

Jeg har læst i en artikel fra Weekendavisen, at du i nogle miljøer bliver kaldt for Juletræskongen. Er du det, altså Juletræskongen? 

”Neeeeej, de var lidt efter mig dengang og mente, at fordi jeg er involveret i så mange stadepladser, så var jeg pludselig en mafiaboss. Men jeg må sige, at jeg stadig ikke helt forstår, hvad det var, de mente, jeg havde gjort forkert.”

Hvordan gik det til, at du begyndte at sælge juletræer? 

”Min far har altid dyrket juletræer, og da jeg så begyndte at læse biologi på universitetet, startede jeg en stadeplads foran Frederiksbergcentret som en form for studiejob. Jeg har gjort det lige siden og har jo mest travlt med det i vintermånederne, men til daglig arbejder jeg med erhvervsfiskeri og opdræt. I december har jeg otte ansatte til at hjælpe mig administrativt, mens jeg har to, der får det til at køre resten af året. De sørger for at pleje træerne og gøre dem klar til salget.”

Bor du så der, hvor du dyrker træerne? 

”Desværre ikke, nej, for min kone gider ikke bo på en bondegård.”

Hvor mange juletræer sælger du om året? 

”Cirka 10.000 træer.”

Der er jo begyndt at gå mode i plastikjuletræer – hvordan har du det med det? 

”Jeg er jo liberal, så forbrugeren må da købe lige, hvad de har lyst til, men det er da klart, at det er noget, man i branchen er bekymret for, fordi det selvfølgelig er en udefrakommende konkurrent. Helt personligt er jeg ikke så bange for det.

For det første er plastikjuletræer relativt dyre, og salget af dem virker faktisk til at være stagneret lidt. Og plastik er helt overordnet også lidt i modvind i samfundsdebatten for tiden, så jeg tror på, at fremtiden ligger inden for naturtræet. Men hvis folk gerne vil have et plastikjuletræ, så skal de da bare gøre det.

Faktisk er jeg mere bekymret for, at vi juletræssælgere spænder ben for os selv et andet sted. Der er mange af mine kolleger, der er begyndt at fælde træer tidligere, nærmest i starten af oktober, for at efterkomme kravene fra fx store supermarkedskæder, som bare vil have en helvedes masse træer leveret på én gang. Og i år har det været en meget varm sæson, så der har været store problemer med nåletab, hvilket har været en katastrofe.

Efter min bedste overbevisning er vi danske juletræssælgere ved at ødelægge vores eget rygte, fordi vi har været for dårlige til at stille krav til importørerne og forklare dem, at de ikke bare kan få alle de juletræer, de gerne vil have, allerede i november. 

For hvis alle vores træer har tabt nålene, inden de når ud til forbrugeren, så giver vi jo lige netop folk verdens bedste argument for at købe et plastikjuletræ. Og de fleste træer bliver alligevel solgt i den sidste uge op til jul. Jeg er meget utilfreds over mine kollegaer, faktisk. Os professionelle avlere bliver nødt til at tage skeen i egen hånd og tage kontrollen tilbage.”

Jeg har bemærket, at I sælger juletræer i farver – hvilken er den mest populære? 

”Det er vores lyserøde! De er lidt dyre, for det tager rimelig lang tid at male dem, så det er ikke helt vildt mange, vi sælger. Men nogle synes, det er sjovt, fordi det er lidt provokerende.”

Hvornår skal man købe sit juletræ? 

”Hvis man køber det tidligt, så skal man i hvert fald have det i en vandfod. Jeg er stor tilhænger af vandfødder. Jeg selv har et lille træ derhjemme, som jeg køber den første søndag i advent, og så får vi et større, når vi kommer lidt tættere på juleaften.”

Gemmer du altid det bedste juletræ til dig selv? 

”Nej, dem må kunderne gerne få. Men den sidste weekend inden jul tager jeg med børnene ud og finder et stort træ på cirka to meter, som vi så pynter sammen.”

Hvor længe må man egentlig lade træet blive stående i stuen efter jul?

”Så længe man bare får det ud af vagten, inden det begynder at drysse, så må man lade det stå fuldstændig lige så længe, man har lyst.”