"Lad allergikerne og de syge have deres sygdomme og allergier i fred"

Mejeriprodukter er ikke giftstoffer for kroppen, skriver Gastros redaktør.

'Lad allergikerne og de syge have deres sygdomme og allergier i fred'
Offentliggjort

”Jeg spiser ikke længere fisk, æg og kød – eller mælkeprodukter, der nærmest er gift for kroppen,” sagde skuespiller Ulrik Thomsen i et interview til Børsen i begyndelsen af januar. Det afstedkom en opfordring til undertegnede om at lave en artikel med Ulrik Thomsen om hans holdninger til mad, såfremt han altså ville stille op etc. Ulrik Thomsen var interviewaktuel i anden sammenhæng – sin rolle i ThomasVinterberg-filmen ’Kollektivet’, og i den forbindelse blev det i interviewet nævnt, at Ulrik Thomsen er blevet veganer – altså har valgt at leve fuldstændig vegetabilsk.

En veganer frasiger sig ALT animalsk, al udnyttelse af dyret, der koster dyret livet. Ikke desto mindre poserer skuespilleren i samme interview med et læderbælte, og mon ikke også hans sko har en ko på samvittigheden? Måske hans bil har læderindtræk. Og hvad med urremmen, tegnebogen, møblerne, tasken …Og nej, det er ikke for at være perfid og smålig, men det siger ikke desto mindre noget om den inkonsekvens, man så ofte kan se hos mennesker, der har et dogmatisk forhold til deres levevis, herunder ikke mindst hvad man spiser og drikker (og ryger). Det være sig løbefanatikere, der insisterer på at’festryge’, hulkindede vægtfikserede (undervægtige) kvinder med en sygelig trang til slik og kager, svinekødsfornægtere, der spiser parmaskinke, sundhedsapostlen, der drikker Diet Coke …

Men tilbage til opfordringen om en artikel om UlrikThomsen og hans nye liv som veganer. Tak for forslaget, men nej tak! Herværende magasin handler om gastronomi og nydelse og alt, hvad det indebærer. Det handler netop ikke om fravalg og forsagelse. Det er fuldstændig fint med mig, at Ulrik Thomsen har valgt at leve som veganer – og det ville også være fint med mig, hvis han havde valgt at leve udelukkende af flødeskumskager. Eller tissemyrer. Eller savsmuld. Eller våde aviser i drænet skyr. Eller … Det, man har det godt med, det er og bliver vel det rigtige for en, og det er som bekendt et frit land, vi lever i. Selv om der er rigtig mange bud på det, så er det vel ikke sådan lige til at sige, hvad der helt præcis er SANDHEDEN om, hvordan man spiser og drikker rigtigt. Så længe jeg kan huske, har man sagt ting a la:

”I går fik man at vide, at det var vigtigtat spise rugbrød, og i dag siger de så, at man skalundgå rugbrød, og den ene dag er to glas vin omdagen sundt, og den anden dag er det det rene gift!”

Det er rigtigt nok, at der kan være en vis signalforvirring, hvad kost og sundhed angår, men i det store hele må man vel sige, at vi med videnskaben i ryggen godt ved, hvad man bør og ikke bør ud i mad og drikke. Og alligevel skal man høre sådan noget forbandet vås, som at ”mejeriprodukter er gift for kroppen”.

Gu’ fanden er det ej!Og nu vi er ved vrøvlet: hvor tit hører man ikke nogen tale om at få kroppen renset ud og ”komme af med giftstofferne”, og til den ende skal man have en omgang detox, en tarmskylning, en saftkur, en vandkur, en gang faste … Kroppen skal renses ud og skylles igennem. Det lyder jo umiddelbart meget godt, men hvad er det lige, det er for giftstoffer? ”Ahhh, men det er affaldsstoffer,din krop ophober!” Gu’ er det ej – det er igen vås.

Menneskekroppen er selvrensende –det har vi blandt andet lever og nyrer til. Skulle vi være så uheldige, at vores krop optager giftstoffer fra miljøet, så er det ikke noget, detox-kure kan gøre noget som helst ved. Der er, hvis man holder sig til den etablerede videnskab, intet som helst belæg for, at diverse former for ’udrensning’ har nogen som helst betydning for andre end den ugepresse og de’ernæringseksperter’, der profiterer af det. Men det etablerede sundhedsvæsens afvisning gør jo kun de detox-troende endnu stærkere i troen!

Man kan være syg, man kan være for fed, og man kan have alle mulige slags allergier, men mejeriprodukter er ikke gift for kroppen, og det er gluten heller ikke, med mindre man altså er en af de ufatteligt få, der rent faktisk har glutenallergi. Det er helt i sin orden, hvis man føler sig mere veltilpas med en detox-kur og ved at undgå gluten, mejeriprodukter, kød, kaffe, eller hvad det nu er, men hvorfor skal det, man måske helt banalt bare ikke bryder sig om, partout ophøjes til at være gift! Jeg bryder mig heller ikke om avocado, men det bliver jeg sgu da ikke avocadoallergiker af!

Lad de syge og allergikerne have deres sygdommeog allergier i fred, og vær glad for, at det ikke er dig,der skal døje med det. Folk, der virkelig lider af allergi, har et besværligt liv. At det nærmest er blevet et modefænomen at være (påstået) glutenallergiker,det er det syge! Man kan spise sundt, og man kan spise usundt, og naturligvis påvirker ens madvaner ens helbredstilstand, men almindelige og naturlige fødevarer er ikke gift. Og mad er heller ikke medicin – mad er lyst og nydelse.

LÆS OGSÅ: 8 slags syndig mad der er sundere end sit rygte

LÆS OGSÅ: 9 ting du aldrig må gøre når du koger pasta

LÆS OGSÅ: Hvor får du byens bedste shawarma?