Den rullende historie om kebabben
Kebab og shawarma er én og samme ting, men på to forskellige sprog. Kebab er tyrkisk. Shawarma er arabisk. Vi er dykket ned i historien bag det rullende kød.
1853: Det kebab-kød, vi kender i dag, stammer fra Bursa i det vestlige Tyrkiet. Familien Iskenderoglu opfinder en speciel metode, hvor kødet steges lodret på et spyd. Den traditionelle måde, hvor kødet ligger på en grill, gør, at saften forsvinder, men på spyddet bliver det i kødet.
1971: I Vestberlin serverer tyrkeren Mehmet Aygun for første gang en shawarma, som vi kender den i dag. Han lægger kødet sammen med salat i et pitabrød, hvilket er en nyskabelse. Det gør det lettere for fulde folk at håndtere kødet. Aygun tager aldrig patent på sin opfindelse. Han dør som 87-årig i 2009.
1980: Danmark får sin første shawarmabar på Strøget. Det er de libanesiske brødre Mounzer, der overtager en almindelig grillbar. Mange kunder stopper nysgerrigt op foran restauranten. De aner ikke, hvad det er, som drejer rundt på langs derinde. Restauranten ligger der stadig i dag.
1990’erne: I takt med at der kommer flere indvandrere i Danmark, kommer der også flere shawarmabarer. Det er en god måde at undgå arbejdsløshed på for indvandrerne. Og madstederne er populære. Mens besøgende falder hos pølsevogne og grillbarer, stiger de stødt hos landets shawarma-barer. Danskerne har taget det fremmede kød til sig.
2005: Med populariteten følger også opmærksomhed fra mediernes side. Det resulterer i, at Jyllands-Posten får lavet en undersøgelse, der viser, at seks ud af ti undersøgte shawarmabarer serverer mad med ulækre bakterier. Myndighederne skærper derfor kontrollen på restauranterne.
2013: Kødskandalen rammer også kebabben. I Østrig finder man hestekød i kebabkød. I Danmark er det værre. Her finder man hos Danmarks største kebabproducent Anadolu (producerer ca. seks tons kebab om dagen, red.) svinekød i kebabben. Det muslimske samfund er i oprør, men kødet når heldigvis ikke ud i butikkerne, inden det bliver opdaget af Fødevarestyrelsen.
__________
FEM KEBABRÅD:
1. Køb dér, hvor tyrkerne/araberne selv spiser.
2. Køb steder, hvor der er jævn afsætning, og kebabben kommer direkte fra spyddet.
3. Læg mærke til kvaliteten på kødet - undgå spyd med hakket kød. Flankesteak er det bedste kød, men også det dyreste.
4. Undgå billige kebabruller. 25 kr. og opefter er ofte tegn på god kvalitet.
5. Spørg altid, hvor kødet kommer fra. Jo mere info de har om kødet, jo mere sikker er du på kvaliteten.
__________
LÆS OGSÅ Guide: 14 gode og budgetvenlige restauranter i København
LÆS OGSÅ Top 20: Københavns bedste værtshuse