Jacob Tingleff skilsmisse
Skilsmisseramt standupper: "Min ekskone havde altid tusind steder hun gerne ville hen - jeg fulgte bare med"
”I mit show ’Ulige uger’ har jeg en joke om, at jeg synes, det er hårdt, når børnene er hos mig, og de savner deres mor. Det gider jeg ikke høre på, og det siger jeg også til dem: ”Er I klar over, hvor hårdt jeg arbejder på at finde en ny mor til jer?”
”I en periode, da jeg lige var blevet skilt, var en ny kæreste det sidste, jeg havde lyst til. Senere blev jeg gradvist mere interesseret i det. En kort overgang var jeg nærmest desperat efter at få en. Der frygtede jeg, at jeg skulle dø alene. Den tilstand forsvandt igen – selv om jeg ikke fik en kæreste.”
”Døden fylder en del i mit show. Jeg har altid levet mit liv efter bogen: Jeg skal have mig en kæreste. Og når karrieren er på gled, skal jeg have mig en familie. På et tidspunkt holder vi sølvbryllup. Så holder vi guldbryllup. Og til sidst dør vi. Når man pludselig bliver revet ud af den livsfortælling, så er døden næsten det eneste, man kan få øje på.”
LÆS OGSÅ: Skilsmisse-billeder er de nye selfies
”Jeg havde en periode på et halvt år efter skilsmissen, hvor jeg var helt nede i et hul. Jeg arbejdede meget. Men hvis nogen inviterede mig ud, blev jeg hjemme. Det var nemmere. Så skulle jeg ikke forholde mig til noget.”
”Efter en skilsmisse opdager man, hvor meget, man kan forsvinde i en identitet, der mere er familien end en dig selv som enkeltperson. Jeg skulle til at finde ud af, hvad jeg er for et menneske, når jeg kun er mig selv.””Til at begynde med hang jeg næsten 100 procent min identitet op på mit arbejde. Den ene uge var jeg far, den anden uge var jeg komiker. Jeg fandt hurtigt ud af, at det er et lidt fattigt liv, for eksempel hvis man gerne vil være noget for nogen i et nyt parforhold. Eller sammen med vennerne.””I et ægteskab er det tit sådan, at man i en samtale med et andet par fylder hullerne ud. Færdiggør sætninger for hinanden. Eller taler på hinandens vegne. Så sidder man og tænker: ”Det var måske ikke liiige sådan jeg ville have formuleret det. Men nu er det sagt, og snakken er allerede på vej videre …”
”I min familie havde vi et good cop/bad cop-forhold, hvor jeg var good cop i forholdet til vores drenge. Det var mig, der spillede fodbold med dem, mig, der legede med lego med dem. Min ekskone stod for at opdrage og skælde ud, mens jeg havde det sjovt. Da jeg blev alene med dem, fandt jeg ud af, at de ikke bare kunne være mine venner. Det skal balanceres med en barskere side.”
LÆS OGSÅ: Fremtidens hus tilpasser sig familieforøgelser - og skilsmisser
”Min nye kæreste spurgte mig på et tidspunkt, hvor jeg gerne ville hen på ferie. Jeg var fuldstændig blank. Min ekskone havde altid tusind steder, hun gerne ville hen, og jeg fulgte bare med. Jeg synes, jeg får udlevet det med at træffe valg gennem mit arbejde. Derhjemme har jeg haft det sådan, at bare vi hyggede os, så er det fint. Det går bare ikke, hvis du skal etablere et nyt forhold. Du er nødt til at have holdninger og kunne udfordre den anden. Ellers er det ikke spændende at være sammen med dig. Jeg tror, den evne bliver enormt sløj i rigtig mange ægteskaber, hvis du ikke gider tage diskussionerne.”
”På et tidspunkt tænkte jeg: ”Det var da alligevel voldsomt, at jeg på en eller anden måde stadig reagerer efter min ekskones forventninger til mig, selv om hun ikke er en del af mit liv længere.” Så gik det op for mig, at nu har jeg alle muligheder. Det var som endelig at blive voksen.”
LÆS OGSÅ: Sex, mord og ensomme mænd i provinsen
”Jeg er begyndt at se rigtig, rigtig meget til mine gamle venner. Nu kender jeg dem igen. Det føler jeg ikke, jeg gjorde, mens jeg var gift. Der var den her tilbøjelighed til, at vi gjorde alting som par.”
”Det har været rigtig sundt for mig at blive skilt. Jeg har fundet mine ben i at være alene med sig selv. I at nyde at sidde alene og læse en bog. Jeg ser nogle mennesker, der går direkte over i et nyt forhold. Det gælder ikke alle, men der er nogle, hvor man tænker, at de bare sejler videre uden at mærke efter helt nede i nerven: ”Hvordan har jeg det egentlig?”
”Nogle gange kan jeg godt få frygtelig dårlig samvittighed over, hvorfor pokker det skulle komme så vidt, at vi blev skilt, selv om jeg egentlig syntes, det var en god ide. Det er jo ikke mig, det går ud over, det er børnene.”
LÆS OGSÅ: Fem ting du ikke skal sige til en nybagt far