Foto:

Selvom prisen er høj, bør man unde sig selv at smage denne champagne en enkelt gang

I Le Mesnil ligger Salon, der laver én champagne, som har en helt særlig status. Men hvad er det, der gør den så speciel? René Langdahl Jørgensen har besøgt det særlige vinhus og været til vertikalsmagning på den eksklusive Salon.

Offentliggjort

Ind under huden. Den kryber ind under huden. Kulden er nordlig, efterårsisnende og er på den ene side kontrær, ude af trit med sæsonen, men alligevel sært rigtig. Som om vejret har besluttet sig for at sætte en fed streg under byens krystalklare og kolde vinstil.

Jeg er i Le Mesnil-sur-Oger. Champagne-funda- mentalister tager gerne på pilgrimsfærd til byen, som muslimer tager til Mekka og katolikker til Rom. Herfra udgår al mening med livet – i hvert fald livet med bobler. Herfra udgår definitionen af præcision, hvinende syre, jagende intensitet og mousserende nobilitet. 

Her ligger vinmarken over dem alle. Krugs Clos du Mesnil har mytisk status, og midt i byen ligger mikrochampagnernes kongehus, Salon, der laver én champagne, nichts weiter, og alt i den kommer fra de østvendte blidt hældende skråninger vest, nord og syd for byen. 

Paradoksalt nok snuppede Krug Clos du Mesnil for næsen af Salon. Hen over natten overtog Krug en af Salons oprindelige kilder til topchardonnay i starten af 1970’erne, men det ”tab” kom Salon sig hurtigt over.