Goddag og farvel: Her er restauranterne, der åbnede og lukkede i 2024
Der er aldrig et kedeligt øjeblik på danske restaurantscene, og 2024 var ingen undtagelse. Nogle kom, andre gik, og andre igen skiftede ham. Vi danner et overblik over årets restaurantåbninger og -lukninger.
Nicky Arentsen sagde op på Bandholm Badehotel i slutningen af 2023 og åbnede sin egen fine dining-restaurant på Refshaleøen med kæresten Emma Nørbygaard. Blot 81 dage efter fik Aure sin første michelinstjerne, samtidig med at Arentsen blev tildelt en Young Chef Award.
Annonse
Alf
Køkkenchef Malte Sørensen (tidligere Geist og Septime i Paris) og sommelier Jeppe Nørfelt (tidligere Volatil og Geist) åbnede deres restaurant på Gammel Kongevej i starten af 2024. Køkkenet er moderne og fransk, og leger med overraskende smagskombinationer til fornuftige priser. Den vandt Berlingskes pris for ’Byens bedste nye restaurant’ i 2024.
Foto: Kasper Kristoffersen
Graziano
Trattoriaet på Nørrebro var knap nok åbnet, før det blev så godt som umuligt at reservere bord. Heldigvis er der også walk-ins på restauranten, der bliver drevet af Jonathan Balsløw Sørensen og Kaave Pour. Køkkenet bygger på erfaringer fra Jonathans opvækst i Toscana.
Alice
Birk Voss og Rasmus Lund Jonasson, der også står bag Espehus Kro i Rødovre, pustede mere liv i københavnerforstaden, da de også overtog køkkenet i Kulturhuset Viften. Ligesom på Espehus Kro er der dansk mad af gode råvarer på menuen.
Amaro
Drivkraften bag vinbistroen, der åbnede i Odense i august, hedder Kim Lei-Jensen. Spisekortet byder på cirka 20 retter, der udskiftes løbende, og der er fokus på råvarer fra Middelhavet, europæiske vine og en stor andel naturvin.
Bach & Nurup
Tidligere på året forlod Nadia Bach og Christian Nurup Bühlmann på Hotel Scheelsminde i Aalborg og åbnede deres eget sted i samme by. Der er åbent alle ugens dage fra morgenstunden på restauranten, der bærer parrets efternavne. Maden skifter i løbet af dagen, men et gennemgående træk er et møde mellem fransk kogekunst og japansk æstetik.
Annonse
Bar Vitrine
Vinbaren tyvstartede som pop-up hos designvirksomheden Frama i sommer, men i efteråret 2024 åbnede den i Møntergade, hvor sommelieren Riccardo Marcon (Propaganda, Barabba) er vært. Den tidligere Noma-kok Dhriti Arora styrer køkkenet.
Calma
I Gonzos gamle lokaler i Jægersborggade 34 åbnede Kristine Slott og Nicolai Martens i starten af året Calma. Menuen står på fransk-/italiensk-inspirerede retter, og anmeldelserne har været overvældende – også fra Gastros side, som kvitterede med seks stjerner.
Anton
På den fornemme adresse i København, der tidligere husede Els, flyttede Anton ind med et klassisk menukort præget af det nordiske og franske køkken. Rigtig god til frokost.
Babel
Pita- og vinbaren åbnede på Nørrebro som det seneste skud på stammen fra den tidligere bearnaisekonge Rasmus Oubæks velvoksne restaurant-
imperium, der også tæller burgerkæden Jagger, pizzakæden Otto og fest-
restauranten Pluto.
Bar Amore
Folkene bag Mangia, der udover spisebarerne Bevi Bevi og Bar la Una også driver Circolo, åbnede endnu en italiener med adresse på Gammel Kongevej. Kærligheden til Italien er stadig størst, men med Bar Amore har også en vis forelskelse i Paris vist sig.
Annonse
Elippa
Ørestad fik et tiltrængt skud krydderier med Elippa, der allerede fra dagens begyndelse slår dørene op med deres libanesiske bud på arabisk morgenmad.
La Table
Bistro på Skovriderkroen i Charlottenlund, der serverer ”god mad alle kan betale.” Folkene bag er Copenhagen Concepts, der også driver MASH og Levi.
Bouchon
En knopskydning på den anden side af gaden fra den glimrende bistro Atelier 33 i Aarhus. Her styrer sommelier Frederik Madsen og kok Jeppe Hedegaard slagets gang med 400 vine på kortet og en menu, der kigger mod det franske.
Nomelle
I marts blev Aarhus en bistro rigere. Endda en bistro i hele tre etager. Udgangspunktet er i det nydanske og strejfer både det franske og det asiatiske.
Le Petit Rouge
Klassisk fransk brasseriemad i hjertet af København til et særdeles venligt prispunkt. Sovino-gruppen står bag, og Claus ’Røde’ Christensen har tegnet de store streger bag konceptet – og selvfølgelig navnet.
Annonse
Pastaria
Blaaregn Taverna, der fungerede som det spisende naboorgan på Nørrebro-ølbaren Kølsters Tolv Haner, lukkede i begyndelsen af 2023. I år slog samme ejere dørene op til Pastaria, der serverer snacks og pasta til overkommelige priser.
Postyr
Efter et langt tilløb åbnede René og Louise Mammen denne lille restaurant i Skanderborg. Hr. Mammen står i forvejen bag den etstjernede michelinrestaurant Substans samt restauranten Pondus i Aarhus.
Ma Cousine
Endnu en fransk budget-
bistro, der har til huse i Ravnsborggade i København, og som folkene bag 20A, Andreas Malling og Charles Teinby, driver. Priserne er i den lave ende, men dog ikke helt så opsigtsvækkende som på fx Bouillon og Le Petit Rouge.
SK12
Efter en periode på Salon og som konceptmager bag Le Petit Rouge åbnede Claus ’Røde’ Christensen, der holdt til på Gammel Mønt i 25 år, sit eget sted i Store Kongensgade med old school gastronomi fra den franske skole.
Clementine
Aarhus-klassikeren Mackie’s Pizza og Cantina måtte smide håndklædet i ringen efter mange års tro tjeneste i Smilets By. På adressen åbnede i stedet Clementine, en heldagsrestaurant med åbent fra tidlig morgen til sen aften alle ugens dage. Enkelt, ukompliceret menukort.
Annonse
Búzio Taberna
Noget så sjældent som en portugisisk taverna slog dørene op i København. Med vin på hylderne, vermouth i glassene og småretter på kortet.
Texture
Restauranten, der åbnede i efteråret, stiler mod stjernerne i kælderen i København, hvor Villanelle tidligere havde til huse. Køkkenet har rødder i det franske og fokus på kvalitetsråvarer. Køkkenchef og indehaver er Karim Khouani, der tidligere har drevet restauranter i Malmø.
Tiger Lily
En af Københavns bedre hotelrestauranter åbnede i 25hours Hotels på Papirøen med ambitionen om at blande smage fra særligt Vietnam, Sydkorea og Thailand. Køkkenchef er tyske Stephan Erletz, der kommer med michelinerfaring i bagagen.
Yves at Park Lane
Yves Le Lay, der åbnede À Terre i 2019, står nu også i spidsen for Yves at Park Lane i Hellerup, hvor Nikolaj Vejlemand styrer køkkenet. Og stilen? Det kan ikke komme bag på nogen, at den selvfølgelig er klassisk fransk.
Vie
Helt fra uventet kant åbnede Mikkel Maarbjerg en moderne bykro i Nordhavn. Det er hans første restaurant i 20 år, og anmelderne er glade. Hans tidligere kollega Morten Schou fra Babette er køkkenchef.
Annonse
Von Edel
Marie von Lotzbeck og Philip von Arenstorff slog dørene op til von Edel i Tisvilde. Menukortet er ambitiøst med flere afstikkere udi vildt, fx dådyr pie og stegt fasan. Stedet holder åbent hele året og ikke kun om sommeren, hvor turisterne flokkes om badebyen.
Farvel
Abigail
Malingen var knap tør på Norrlyst-koncernens københavnerrestaurant Abigail, der åbnede i sommer, før man kastede kokkeviskestykkerne i ringen og kapitulerede. Det var en ommer, og hellere lukke med det samme end at spejde langt efter gæster, der aldrig kommer.
Bar Pasta
Mens pastarestuaranterne åbnede på stribe, valgte Bar Pasta at lukke sine to restauranter i Vedbækgade og Griffenfeldsgade i København, hvor der blev serveret prisvenlig mad. Vinbaren Veranda, der drives af samme ejere, består.
claus peuckert
Studio
Efter 10 år og et væld af gode anmeldelser lukkede restauranten på Vesterbro efter et 2024 med svigtende omsætning. Ambitionen var at skabe et flagskib inden for bæredygtig gastronomi – både hvad angik råvarer, arbejdsforhold og økonomi. Hvad stortalent Christoffer Sørensen, der var køkkenchef, nu skal, er i skrivende stund ikke afklaret.
Bind
Indehaverne Pia og Christian Bind går på pension ved årsskiftet, men det betyder ikke farvel til den smukke lokation ud til Flensborg Fjord i Sønderjylland. Den bliver nemlig overtaget af Paul Proffitt i det nye år og kommer til at hedde Pearl By Proffitt. Proffitt har indtil nu været køkkenchef på Henne Kirkeby Kro.
Bredo
Det uformelle spisehus åbnede i begyndelsen af 2023, men i juni 2024 blev der for sidste gang serveret deleretter, øl, vin og cocktails i det gamle fodboldværtshus på Nørrebro, hvor Café Stadion tidligere havde hjemme.
Villanelle
Den lille restaurant i Sølvgade blæste anmelderne bagover med sine serveringer, da den åbnede i 2023. Det blev dog en kort glæde, for siden lukkede man og lod i stedet Restaurant Texture flytte ind i de samme lokaler.
Gaijin
Den anmelderroste restaurant, der fusionerede det japanske og nordiske køkken, åbnede i slutningen af november 2023 i Ravnsborggade og lukkede i sommeren 2024. Folkene bag arbejder på at føre restauranten videre i et nyt koncept.
Letz Sushi
Det blev til mere end 20 år i branchen, før kæden med fokus på bæredygtig sushi måtte dreje nøglen om på de i alt 21 restauranter. Stederne var fordelt på Sjælland og i Aarhus, og efter mange år med underskud gik den ikke længere.
Gamle steder i nye klæder
Alouette
I efteråret 2023 bebudede den etstjernede michelinrestaurant, at rammerne på Islands Brygge var blevet for små til ambitionerne, og i sommer genåbnede Alouette så ved Kongens Have.
Café Sommersko
I 2017 måtte Danmarks første café lukke, men i år genopstod den med Sovino og Nils-Petter Bro ved roret. Dog ikke i Kronprinsensgade, hvor den åbnede i 1976, men i Palægade.
Ti trin ned
Restauranten er den samme, men ejerne skifter. Indehaverne Mette og Rainer Gassner greb nemlig muligheden for at sælge restauranten, da den i form af souschef Michael Nørtoft med ægtefælle Lærke Krudt bød sig. Nøglen til restauranten skifter hænder til nytår.
Færgekroen
Da Tivoli skød sommersæsonen i gang, var Færgekroen, der samtidig fyldte 90 år, blevet overtaget af Mikkeller med planer om at kombinere øl med moderne kromad. Nu hedder den, ja, Færgekroen Mikkeller.
3100
Sæsonbetonede, lokale grøntsager og urter er i højsædet på intime Far på Vesterbrogade i København. Tidligere hed den 3100, men for at hylde indehavernes fædre, der begge gik bort med kort mellemrum, måtte et navneskifte til.
Vilter
I midten af november blev der serveret mad for sidste gang på det uformelle spisested på Sankt Jørgens Allé i København. Stedet lukker dog ikke helt, men fortsætter blot som vinbar under samme navn.
Topicàl
Topicàl nåede kun at ligge i Relæs gamle lokaler på Jægersborggade i København i et års tid, før køkkenchef og indehaver Davide Laudato i starten af 2024 justerede konceptet. Det blev til Paesàno, der serverer napolitansk fattigmandskost til overkommelige priser, og den har gjort et ganske godt indtryk hos anmelderne.
Maupa
Knap et halvt år nåede David Fischers pizzeria at ligge på St. Kongensgade, og efter flere måneder i dvale genåbnede det som pop-up på Hos Fischers, hvor den nu står på romerske pizzaer hver søndag og mandag.
Kokkeriet
Gennem de seneste år har Kokkeriet i København levet en lettere omtumlet tilværelse. Men i efteråret 2024 kom det frem, at Rasmus Grønbech og Lasse Askov har købt stedet og agter at drive det videre. Vi venter i spænding.
Sjovinisten
Aarhus-vinbaren Sjovinisten sadlede om og ændrede udtryk og navn til Ugly. Vinen er trukket i baggrunden og i stedet er der kommet fokus på klassiske pastaretter som all’arrabbiata, carbonara og ai funghi.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.