Da Lars skulle opereres, satte kirurgen heavy metal på: "Det var fandeme et sjovt musikvalg, tænkte jeg"

Rock, jazz og heavy på hospitalet.

Da Lars skulle opereres, satte kirurgen heavy metal på: 'Det var fandeme et sjovt musikvalg, tænkte jeg'
Offentliggjort

Lars Møllegaard Nørretranders skulle for nogle år siden have lavet en synskorrigerende operation på en klinik i Malmø. Da han ankom, syntes han, det hele virkede meget nyt og moderne. Der var sågar den samme musik overalt, hvor man gik, også på toilettet.

Da han hørte efter, blev han lidt forbløffet. Det var den engelske heavy metalgruppe Iron Maiden, der skreg til ham fra højttalerne. Da han lagde sig på briksen, var det nummeret ’Hallowed be thy Name’, der var på. Teksten handler om en fanges sidste tanker i sin dødscelle.

”Det var fandeme et sjovt musikvalg, tænkte jeg,” siger Lars Møllegaard Nørretranders.

Havde han valgt at få øjnene opereret på en dansk operationsstue, er det da heller ikke sikkert, at han var blevet præsenteret for helt så radikal musik.

På neurologisk klinik på Rigshospitalet er musikstilen gerne noget blødere. Klinikchef og overlæge Jannick Brennum sætter gerne noget blød bluesjazz på under en operation. Gregory Porter, Sinne Eeg, Jamie Cullum. Doky Brothers, hvis der skal være dansk. Noget klassisk med cello og obo gør ham også glad.

”Jeg har ikke en smal musiksmag. Men det skal gerne være stille og roligt, Det er noget til baggrunden, der skal gøre mig behageligt afslappet – niveauet over muzak. Det skal heller ikke være dårligt, det distraherer mig også” siger kirurgen, der i det daglige håndterer selve kroppens kommandocentral.

”Hjernekirurgi er ikke til de store bevægelser. Det er nogle småtterier, vi har med at gøre. Mikro-kirurgi med store konsekvenser. Selv om det aldrig er udgangspunkt for en operation, så har alle operationer risici.”

Når man arbejder med høj risiko, kan lidt musik være med til tage toppen af anspændtheden. På Aarhus Universitetshospital var brystkirurg Peer Christiansen for omtrent 20 år siden med til at indføre muligheden for at høre musik på klinikken som en del af en arbejdsmiljøforbedring.

”Det var meget mere besværligt at høre sin yndlingsmusik dengang, end det er i dag, hvor man har usb-stik og mobiltelefoner,” siger Peer Christiansen.

Der går historier om kirurger på hospitalet, der yndede at høre høj rock under operationer, men de nærmere detaljer fortaber sig, og det er ikke noget, der hører til praksis længere. Selv foretrækker Peer Christiansen klassisk musik, når han opererer. Favoritterne er Mozarts klaversonater og Bachs Brandenburgkoncerter:

”Det er musik, som man hviler godt i sin sjæl til. Det skal være noget, man kan lytte til uden at engagere sig dybt i det. Opera, tung rock eller avanceret jazz egner sig ikke.”

Når Peer Christiansens patienter for brystkræft bliver opereret, er de i fuld narkose og får derfor ikke noget ud af Mozart og Bach.

Det samme er ikke altid tilfældet på Rigshospitalet, når Jannick Brennum er inde at pille ved menneskekroppens finmekanik. Hvis han for eksempel opererer hjernetumorer, sker det, at han holder patienten vågen for at kunne teste, at hjernens funktioner er intakte. Det vil for eksempel sige, at de kan bevæge arme og ben.

”Der har vi slukket for musikken, fordi det er ekstremt vigtigt, at der er ro på stuen,” siger Jannick Brennum, der i andre, knap så alvorlige tilfælde, hvor patienterne ikke er fuldt bedøvede, lader dem bestemme, hvilken musik, de vil lytte til for at gøre sig situationen så behagelig som muligt.

Det var faktisk på den måde, de begyndte at sætte musik på på operationsstuen, fortæller han:

”Det kan være en god måde for patienten at lade tankerne glide væk på. Vi er med på hvad som helst, så længe de ikke ønsker heavy metal.”

Omvendt på klinikken i Malmø, hvor Lars Møllegaard Nørretranders for nogle år siden skulle opereres i øjnene. Og efter at han først havde vænnet sig til tanken, satte han ganske stor pris på, at klinikken havde valgt at spille Iron Maiden.

”Det var egentlig ganske poetisk, synes jeg, at høre den her sang om en fange, der skal føres til galgen,” siger patienten, der selv er ret velbevandret i hård rock, og derfor ikke havde noget imod en lang spilleliste med metalhits fra 80’erne og 90’erne.

”Rigtig poetisk blev det, da jeg var blevet lokalbedøvet, og de spillede Metallicas ’Enter Sandman’ (the sandman er den angelsaksiske version af Ole Lukøje, red.),” siger Lars Møllegaard Nørretranders, der var vågen under hele operationen og derfor kunne nyde musikken:

”En anden gang ville jeg vælge det samme, hvis jeg fik muligheden.”

Men selv om personalet en anden gang har en hel anden musiksmag, betyder det ikke, at han vil bede dem om at slukke eller skifte. Heller ikke selv om det er musik, han ikke bryder sig om.

”Den man er allermest interesseret i skal være afslappet, det er ham, der skal operere på dig."