Henrik vil løbe Jorden rundt: ”Man kan kalde det dumt, kedeligt eller egoistisk, men man kan ikke kalde det heldigt”

Henrik Elsig Andersen er 58 år gammel, arbejder som erhvervspsykolog, og så skal han i 2028 løbe Jorden rundt. Som i: hele vejen rundt om planeten Jorden. Vi har taget en snak med manden om hans komplet vanvittige plan.

Offentliggjort

Hvorfor i alverden vil du løbe hele jorden rundt?

”Jeg har tidligere løbet ultraløb, og der har jeg været enormt drevet af at bevise overfor mig selv, at jeg godt kunne. Jeg møder gennem mit arbejde mange succesfulde topledere, og de ligner mig meget på det punkt, at vi er utroligt svære at stille tilfredse. 

På samme måde har jeg altid gået rundt med en lille djævel på skulderen, som har fortalt mig, at rigtig meget af det, som jeg er lykkedes med gennem mit liv, har været på baggrund af held og tilfældigheder. Hvis man lykkes med at løbe jorden rundt, kan man kalde det utroligt mange ting: dumt, kedeligt eller egoistisk, men man kan ikke kalde det heldigt.

Jeg gør det også for oplevelsens skyld. Planen er enormt præget af en generel eventyrlyst. Og så er jeg bare en rastløs person, som har brug for at sætte mig nogle ambitiøse mål ind imellem. Det her bliver den ultimative løbetur og en kulmination på mange års hårdt arbejde. Og hvis jeg skal gøre det, er det også ved at være oppe over, for når jeg starter om tre år, vil jeg være 62 år gammel, så jeg kan heller ikke vente meget længere.”

Vil du ikke lige sige et par ord om dig selv?

”Jeg er 58 år og har i størstedelen af min karriere arbejdet som erhvervspsykolog. Noget af det, jeg gennem tiden har prædiket overfor mange ledere, har handlet om vigtigheden af hele tiden at udvikle sig som menneske. 

For fire år siden indså jeg sammen med min kone, at jeg måske havde glemt at tage min egen medicin. Jeg havde brug for at komme i bedre form og få tabt nogle kilo. Jeg havde allerede inden da løbet i mange år, men den store forskel var, at jeg denne gang satte det i system, og at jeg meldte mig ind i en løbeklub. 

Jeg forbedrede mig rigtig meget, og en dag var jeg nået til et punkt, hvor det at løbe et maraton sådan set ikke var noget, jeg behøvede at træne til. Det var bare en del af træningen, og tidligere i år løb jeg så hele Danmark rundt.”

Kan du huske, da du fik idéen til at løbe jorden rundt?

”Den er vokset lige så stille frem. Da jeg for nogle år siden skulle løbe et ultraløb op gennem Frankrig, hyrede jeg Jesper Kenn Olsen, der var den første til nogensinde at løbe verden rundt, som min træner. Han mente, at jeg havde, hvad der skulle til for at kunne gøre det. Det fik mig til at tænke, at jeg ville fortryde det, hvis jeg ikke gav det et skud. Så skulle jeg bare have tilladelse fra familien, og det har jeg heldigvis fået.”

Hvordan definerer man egentlig mere præcist det at løbe Jorden rundt?

”Godt spørgsmål, for dengang Jesper gjorde det, var der faktisk endnu ikke nogen, der havde defineret det. Han løb simpelthen bare fra Greenwich i London og så ellers bare øst over. På baggrund af Jespers løb lavede man så en ramme, der formelt nu siger, at for at løbe Jorden rundt, skal man løbe 26.232 kilometer, og man skal krydse fire kontinenter fra kyst til kyst.”

Og hvordan ser din rute ud?

”Jeg kommer til at starte i Danmark og herfra løbe op gennem Sverige, ned gennem Finland og hele Østeuropa. Så skal jeg gennem Mellemøsten, inden Australien og Nordamerika, hvor jeg løber gennem USA og så den sydlige del af Sydamerika, hvor man kan slippe igennem med livet i behold. Det vil sige lande som Chile og Argentina, hvor der er relativt sikkert. Til sidst skal jeg op gennem Europa med start i Portugal, inden jeg til allersidst skal en tur rundt i Danmark for at slutte løbet af.”

Skal du bare løbe i døgndrift, eller hvordan?

”Det er tilladt at holde pause en fjerdedel af den samlede tid, man er afsted, og min plan er at gøre det på lige over 24 måneder, så jeg har cirka seks måneders fri i forløbet, hvilket muliggør, at jeg kan se venner og familie undervejs. Både at de kan besøge mig nogle spændende steder ude i verden, men også at jeg kan tage hjem mellem de forskellige verdensdele.”

Det er vel ikke en helt billig fornøjelse at løbe Jorden rundt?

”Mit gæt vil være, at udgifterne til selve turen bliver omkring en million kroner. Jeg håber så at finde nogle sponsorer, som kan nedbringe det beløb lidt. Det løber formentlig op i cirka 730 overnatninger på den ene eller den anden måde. Og så tør jeg slet ikke tænke tabt arbejdsfortjeneste ind i ligningen, men det er jo også derfor, jeg gør det på det her tidspunkt i livet. Jeg er 62, når jeg starter, og jeg har en fleksibilitet i mit arbejdsliv, der betyder, at jeg godt kan holde til at sætte et skilt på døren, hvor der står: ’Jeg er lige ude at løbe.’”

Jeg har læst mig frem til, at otte mennesker før har løbet Jorden rundt, men at du vil være den ældste, hvis du gennemfører. Hvor meget trækker den rekord i dig?

”Den betyder faktisk ikke så meget. Det er da sjovt at kunne sige, man er den ældste, men jeg vil, lidt afhængigt af hvor hurtigt det går, blot være nogle få uger ældre end franskmanden Serge Girard, der lige nu er den ældste. Og han er faktisk også den hurtigste. Han gjorde det på 14 måneder, med 60 kilometer i gennemsnit pr. dag, og det når jeg jo ikke i nærheden af, så det er mest bare en sjov gimmick. Selv hvis jeg kunne, tror jeg heller ikke, jeg ville gøre det på den måde, for jeg vil gerne opleve nogle af de fantastiske steder, jeg kommer forbi undervejs. Men jeg tror da, mine børnebørn synes, det er fedt, når de kan sige, at deres bedstefar er den ældste, der har løbet Jorden rundt.”

Helt lavpraktisk, hvordan skal det foregå med overnatning?

”Min plan er, at jeg vil benytte mig af en autocamper på i hvert fald store dele af turen. Men det kræver jo, at jeg har nogen med mig, som gider at køre den. Jeg håber også, at en autocamper vil kunne give mig en fornemmelse af hjem i løbet af turen. At den kan fungere som en lille tryg hule, og kan give mig den ro, jeg får brug for at have undervejs.”

Henriks planlagte rute på tværs af planeten

Hvis der nu sidder nogle derude og tænker, at de gerne vil støtte projektet, hvad er det så, du mere konkret får brug for hjælp til?

”Den vigtigste hjælpergruppe vil være dem, der skal køre autocamperen. Dem, der vil hjælpe mig med det, kan se frem til en stille og rolig tur gennem en spændende del af verden, hvor jeg kommer til i perioder at skulle løbe 50 kilometer om dagen. Det kan man jo køre i sådan en autocamper på tre kvarters tid, så man vil have dejligt meget fritid. På den måde vil man kunne udforske lokalområderne. Jeg regner også med at honorere folk i form af kost og logi.

En anden meget vigtig gruppe er folk, der har lyst til at løbe med mig. Dem vil jeg ikke kunne honorere, men man får jo så til gengæld en fantastisk oplevelse ud af det. Det, man som medløber skal købe ind på, er, at det er mit løb, der gælder. Jeg vil jo have mange dage, hvor jeg skal skrue ned eller op for blusset alt efter, hvordan det går, for jeg bliver nødt til at have det lange lys på, hvis jeg skal gennemføre hele løbet med skindet i behold.

Jeg skal også finde nogen, der kan hjælpe mig lidt med sociale medier, for jeg tror virkelig, det kan gavne min motivation undervejs, hvis jeg ved, at der er nogen derude, der følger med i, hvad jeg har gang i.”

Hvad bliver det mest udfordrende?

”Jeg tror, det bliver hjemveen, når jeg sidder et eller andet åndssvagt sted ude i verden og facetimer med familien, der holder fødselsdag for et af mine børnebørn. Så sidder jeg derude, lugter af sved og har ondt alle steder.”

Sidst, men ikke mindst: Hvilke sko løber man Jorden rundt i?

”Jeg har netop indgået en samarbejdsaftale med Mizuno og de hjælper mig med sko til både forberedelse og gennemførsel af turen. Jeg regner med at bruge 35 par sko til selve løbet, så jeg er virkelig taknemmelig for det samarbejde.”