Sulten i provinsen: Her er 8 gode steder, du skal spise
Restauranterne i København og Aarhus løber næsten altid med al opmærksomheden, men det betyder langtfra, at der ikke er appetit på god mad i resten af landet. Restauratørerne i det, vi med et grimt ord kalder ’Udkantsdanmark’, oplever nemlig stor interesse fra både lokale og tilrejsende. Læg dertil et helt særligt sammenhold mellem restauranter, leverandører og gæster, som du ikke finder på stenbroen.
Foto: PR Skoemagerkroen i Kirke Såby har 498 år på bagen, og er dermed Danmarks ældste post- og diligencekro.
Man kan akkurat fornemme bålrøgen i luften hver gang, døren åbnes og en gæst går ind eller ud. Længere nede, i vandkanten for foden af klitterne, kan skumsprøjt anes, og rundt omkring det hyggeligt indrettede lokale med masser af varme træfarver står urter, blomster og andre spiselige gevækster i fuldt flor.
Vi befinder os på Kadeau Bornholm, en restaurant, som på mange måder er essensen af den opblomstring af ambitiøse spisesteder i provinsen, vi oplever lige nu. Tjenerne er afslappet klædt i rustikke skjorter og forklæder og bevæger sig roligt fra bord til bord, selvom her er travlt. Og kendskabet såvel som passionen for maden og vinen skinner tydeligt igennem, uden at det tager overhånd og dræber feriehyggen.
Maden her er på et niveau, der er lysår fra de pølser og dybstegte frostfiskefileter, som vi ellers i generationer er blevet flasket op med i sommerlandet. Dette er kogekunst på Michelin-niveau. Kadeau Bornholm holder til i en moderniseret, idyllisk beliggende strandpavillon på Bornholms sydkyst. Altså på et sted i et tyndtbefolket område, hvor der på papiret ikke burde være grundlag for at drive en Michelin-restaurant. Men hvor der er vilje, er der vej, specielt hvis det er krydret med et solidt skud talent. Og både vilje og talent finder man i stor stil blandt de af kongerigets kokke, som har sat sig for at lave topgastronomi langt fra landets to største byer.
En af dem er Rasmus Overgaard Kardyb. Han er vokset op på limfjordsøen Mors, men flyttede for godt 10 år siden til København for at læse til ingeniør. Efter at have brugt tre år på ’at rode rundt’ på studiet på DTU, besluttede han at gå i kokkelære på Michelin-restauranten Formel B. I de følgende år turnerede han blandt koncernens restauranter, slutteligt som køkkenchef på Restaurant Sletten i Humlebæk, inden han i fjor besluttede sig for at flytte hjem og forpagte sit eget sted lige syd for sin fødeø, nærmere betegnet i fiskerbyen Glyngøre.