Foto:

Idyllisk slotskro, mad i topklasse og ikonisk design: Her er Sønderjyllands bedste restauranter, oplevelser og hoteller

I Sønderjylland er de bedre end de fleste andre områder i Danmark til at holde deres stolte traditioner i hævd.

Bragt i samarbejde med Destination Sønderjylland.

Sønderjylland breder sig ud som et land af kontraster. 

Et land omgivet af Danmarkshistorie, og hvor naturen ikke skåner, men giver – på en smuk og voldsom måde. Et land, hvor havet ustandseligt slår ind mod kysten, og markerne står åbne som vidner til områdets voldsomme historie, der har formet dette hjørne af Danmark. 

Her lever man tættere på det, der er ægte, og den gamle kornsort, de hjemmelavede pølser og flæsket stilles på bordet med en stolthed over deres ophav. 

Sådan vil det altid være med Sønderjylland, der er bedre end de fleste andre områder i Danmark til at holde deres stolte traditioner i hævd. 

Men der er også plads til udvikling. Et glimrende bevis på dette er restauranten Syttende i det mondæne Hotel Alsik. Her laver man mad med udgangspunkt i det sønderjyske terroir, og man gør det så godt, at Michelin-guiden i 2021 tildelte restauranten Sønderjyllands første og eneste stjerne – og der skal nok komme flere. 

Men i Sønderjylland går man ikke rundt og kigger på klokken. Tingene tager sin tid. Man er hernede. Og det er jo egentlig sådan, det skal være.

Oplevelser

Formernes mester 

Den 2. april i 1914 blev en lille dreng født i Tønder. Denne dreng, der havde fået navnet Hans Jørgensen Wegner, ville med tiden revolutionere møbeldesign og stå tilbage som en af danmarkshistoriens største møbelsnedkere. 

Det var især hans organiske stole, der blev hans signatur; hver kurve, hvert ben er en hyldest til det enkle og det funktionelle. Og i 1995 donerede han så en samling af disse ikoniske stole til Kunstmuseet i Tønder (der en del af den kulturelle paraply med navnet Museum Sønderjylland, som i alt har 10 udstillingssteder, museer og kulturmiljøer under sig), hvor bysbarnets møbelkunst i dag fortsætter med vise os håndværkets kraft fra vandtårnets højder.

Wegners plads 1, 6270 Tønder

Spis naturen 

På Rømø, den største ø i Vesterhavet, er der sandstrande, der strækker sig, som om de aldrig vil stoppe, og Vesterhavets bølger bruser ind med en insisterende melodi. Man kan mærke, at solen, vinden og tidevandet bestemmer, hvordan landskabet ser ud. 

På den østlige side af øen står den tolængede Tønnisgård, en gammel gård fra Rømøs storhedstid, der hvisker historier fra 1600- og 1700-tallet, hvor kommandører kom hjem fra hvalfangerrejser med rigdom og eventyr at fortælle. 

I dag har den en anden slags storhedstid. Nu som naturcenter med tilhørende bålhytte, hvor du og dine medrejsende kan lægge et smut forbi for at spise jer mætte i de eftertragtede Rømø-østers, I selv har samlet fra havbunden, eller grille lammepølser til vadehavshotdogs med dertilhørende selvsankede urter fra strandengen. Tal om at gå i et med naturen. 

Havnebyvej 30, 6792 Rømø

Overnatning 

Schackenborg Slotskro 

Hans Kongelige Højhed Prins Joachim skal ikke være ked af det, han har fået ud af Schackenborg Slot og de dertilhørende bygninger, herunder Schackenborg Slotskro nede ad vejen, som han overtog som kun niårig, da Hans Schack 6. ikke fik nogen børn og derfor overdrog stedet til den dengang unge prins. 

Slotskroen står i dag med 20 flotte, restaurerede værelser, og i restauranten, hvor restaurantchef Marc Thejl Hansen, der blev nummer to ved Årets Tjener-konkurrence, huserer, excellerer de i det franskdanske madægteskab. Meget passende, hvis du spørger os. 

Slotsgaden 42, 6270 Tønder

Gram Slot og Slotskro 

Det bliver næppe mere idyllisk end at sætte fødderne i gruset foran Gram Slotskro, der hører til det ældgamle tidligere kongeslot Gram Slot. Slotskroen, der råder over 19 nyrenoverede værelser, ligger klos ned til Gram Sø, og lige ved siden af ligger den fire hektar store Gram Slotspark. Slottet driver et af landets største økologiske landbrug, hvilket du vil få fornøjelsen af, når du sætter dig til rette i deres restaurant. 

Slotsvej 54-56, 6510 Gram

Hostrups Hotel 

I Tønder står et hotel, der har set tider komme og gå. Hostrups Hotel blev bygget i 1890, og i 2018 fik det så en tur igennem renoveringsmaskinen, men uden at miste dets karakter. Heldigvis! 

Værelserne er rummelige, festlokalerne indbyder til både store fejringer og små sammenkomster, mens restauranten helt og aldeles matcher det efterhånden meget høje niveau, hotelmad i Danmark lægger for dagen. Grib en dram i baren og tag den med ud på terrassen foran, der har udsigt ud over parken og åen. Det er den perfekte måde at slutte en dag i Tønder af på. 

Søndergade 30, 6270 Tønder 

Restauranter 

Hotel Baltic 

Det smukt beliggende hotel sydøst for Sønderborg og med udsigt over Hørup Hav ejes af … Hans Michael Jebsen. Og som du nok kan regne ud, borger Jebsens ejerskab for en gennemført og nærmest nidkær renovering med respekt for det oprindelige helt ned i detaljen. 

Restauranten holder til i den såkaldte Kegnæsstue og tager sit afsæt i det klassiske danske køkken med afstikkere sydpå. Aftenkortet byder bl.a. på wienschnitzel, bøf bearnaise og en dagens fisk. Skal du have fuld plade på Jebsen, kan du også aflægge Restaurant Knapp, hvor der er franskdansk pleasermad på menuen, et besøg.

Havbo 29, 6470 Sydals

Dyvig Badehotel 

Dyvig Badehotel ligger på det nordlige Als og ejes af skibsreder Hans Michael Jebsen, der samler på restauranter, hoteller og herregårde. Det oprindelige badehotel blev jævnet med jorden for at gøre plads til genopførelse af et spritnyt badehotel, hvor den klassiske badehotelstil dog er intakt. 

Det skorter ikke på luksus på Dyvig Badehotel, der er indrettet med lige dele maritim hygge og guldbelagt schwung. Badehotellet byder på to restauranter i form af luksusbrasseriet Skipperstuen, hvor man kan mæske sig i caviar, hummer, prægtige fisk og velhængt kød, mens man i Restaurant Amstrup & Vigen kan læne sig tilbage og nyde et fuldblodsgourmetmåltid med luksuriøse råvarer og fremragende vine fra vinkælderen, der er præmieret med to glas i Wine Spectator. 

Dyvig Badehotel er blevet en ekstremt populær destination for folk, som ønsker at kombinere ro, luksus og stor gastronomi, og har man planer om at overnatte, bør man booke i god tid. 

Dyvigvej 31, 6430 Nordborg

Fakkelgaarden 

Fakkelgaarden, placeret ved bredden til Flensborg Fjord og med skov i baghaven, kandiderer vel til et af landets mest charmerende beliggende spisesteder. Men det er nu ikke kun på grund af de skønne omstændigheder, at du skal aflægge den okkergule bygning fra 1936 et visit. Fakkelgaarden, der både er hotel og restaurant, laver nemlig mad, som er til at blive glad i låget af at spise. 

Det er franske teknikker og tilgange, men maden laves overvejende på lokale råvarer (vadehavslam, gris og kød fra Guldrummet). Det er en kombination, der er udbredt her til lands, og det kan vi sådan set godt forstå. Og glem ikke at dykke ned i deres omfattende vinkort. 

Fjordvejen 44, 6340 Kollund