Populær Aarhus-beværtning rykker til København: ”Nogle gange skal man bare bruge en flaskeøl til 24 kroner – uden så meget pis”
De flytter ind midt på Nørrebro.
Fra venstre: Asker Hjersing og Frederik Willems.
På hjørnet af Guldbergsgade og Ahornsgade på Nørrebro – lige
midt imellem Doomsday Deli og Ninos Pizzaria – ligger der to kælderlokaler. I
det ene har den berygtede Joe & The Juice-kopi ’Juicy’ netop drejet nøglen
om, men i det andet er der anderledes fyldt med forventningens glæde disse
dage. Lad os vende tilbage til det om et øjeblik.
I foråret 2023 åbnede Tanken, en
heldagsbeværtning med lidt af det hele på menuen, nemlig i Aarhus’
Latinerkvarter. Bag stedet stod Tobias Martin Knudsen, Mathias Gjerka, Morten
Teglbrænder og Frederik Willems, som fra den ene dag til den anden lidt
tilfældigt fik tilbudt lokalet midt på den befærdede catwalk-gade Graven.
Det var uden alverdens hæsblæsende
ambitioner. De gamle kammerater troede, de skulle gå og hygge sig – servere en
fadøl her og en vodka-maté der – men det læskehungrende folk i Aarhus ville det
anderledes intenst.
Fra første åbningsdag var stedet fuldkommen
overrendt, og i dag er Tanken stadig et af byens hyppigst benyttede vandhuller.
Nu tager holdet bag den populære
kiosk–skråstreg–bar–skråstreg–café så konsekvensen og udvider ambitiøst til
intet mindre end førnævnte hjørne på Nørrebro.
”Billige øl og en god lokation er
selvfølgelig helt lavpraktiske grunde til, at det er gået så enormt godt i
Aarhus. Men hvis vi skal give os selv en lille smule kredit også, så handler
det nok om, at det er os selv, der står bag baren, og at vi har fået skabt en
unik stemning omkring stedet,” siger Frederik Willems, den ene af
grundlæggerne.
En eventyrlysten fyr, der, udover at være
tidligere deltager i ’Robinson Ekspeditionen’, er ham, der ene mand er flyttet
til København for at tage sig af baren, når der fra slut januar skal prøves
kræfter med hovedstaden. De andre bliver som udgangspunkt i Aarhus og tager sig
af Tanken i Graven.
I forbindelse med besøget i de nyrenoverede
lokaler har Asker Hjersing, der for nylig er blevet partner i foretagendet og
også driver baren Thorkilds i Aarhus, taget turen fra det jyske for at støtte
op.
Er I nervøse for, om det kan lade sig gøre at
flytte stemningen fra Aarhus med til København?
”Jeg er meget, meget nervøs, men mest af alt
spændt på det hele,” siger Frederik Willems.
På Tankens menu vil man kunne finde alverdens
specialøl, naturlig vin, bagværk fra bageriet Rondo og deres signaturtoast med serranoskinke,
Gammelknas og Kewpie-mayo. Har man lyst, må man også hellere end gerne hente
mad hos naboen Ninos Pizzaria og spise den hos dem. Et lignende samarbejde har
de nydt stor succes af i ledtog med restauranten Mefisto i Aarhus-filialen.
”Vi håber, at vores jyske og lidt laissez faire tilgang kan være det, der åbner folks øjne
for stedet. Nogle gange skal man altså bare bruge en flaskeøl til 24 kroner,
uden så meget pis,” siger Asker Jersing.
Hvis nu det går lige så godt her som i
Aarhus, skal I så til at lave endnu flere ’Tanke’?
”Det håber vi da, men det har også været en
voldsom omgang at bygge alt det her op fra bunden, så nu må vi se, hvad
fremtiden bringer.”
Udtaler man det Tanken som i – benzintanken,
eller Tanken som i – ’Det er tanken, der tæller’?
”Tanken som i – benzintanken.”
Tanken slår officielt dørene op i slutningen
af januar. De åbner klokken 09 hver morgen og lukker henholdsvis klokken 22 fra
mandag til torsdag og søndag (måske senere torsdag) og klokken 01 fredag og
lørdag. De har åbent alle ugens dage.
Du kan følge med lige her.