Det dér med juleøl, er det ikke bare et salgstrick?
Jo, lige når det kommer til J-dag, så er det. Men at julen kalder på særlige øl, der smager anderledes end dem, vi drikker resten af året, kan man nemt finde argumenter for.
Et af de mere oplagte er selvfølgelig, at der midt i mørket og den deraf følgende nedtrykthed er behov for nogle generøse procenter. Men vigtigere, og mere gastronomisk kan man sige, at de store mængder af sukker, der bliver anvendt i julekøkkenet, har brug for et modsvar i de våde varer, som vi skyller maden ned med.
Annonse
Derfor egner en tynd pilsner sig ikke specielt godt til julebordet. Der skal mere sødme og også gerne mere drøjde til i det, man drikker. Det er der heldigvis rigtig mange danske bryggerier, der har forsøgt at give et bud på.
Mange af dem er også rigtig bekostelige, men her har vi har samlet et udvalg af ni gode julebajere, der er til at betale:
Krenkerup juleøl
Det lollandske godsbryggeri laver en rødbrun lagerøl med lakrids, stjerneanis, kanel og nelliker. 6,3 %
Vinterkongen får 93 ud af 100 point af brugerne på verdens vigtigste ølsite, RateBeer. Syv forskellige malte, to belgiske humletyper og en eftergæring på flaske medvirker til at give denne belgiske ale en sukret sødme og en laang, bitter eftersmag. 8,3 %
Den belgiske alestil er karakteriseret ved en markant gærsmag. I denne mørke øl er den ledsaget af en duft af blommer og rosiner. Tilsat appelsin og julekrydderier.
Den humlede ale er brygget med pale ale-bygmalt, hvedemalt, sort bygmalt, karamelbygmalt og. Engelsk First Gold humle er tilsat under urtkogningen i to tempi . 7 %