Claus Meyer: ”Mange vil blive overraskede over, hvor meget velsmag, man kan generere med en ret lille indsats”
Når det bliver koldt og mørkt, søger madmanden Claus Meyer indenfor, laver varm suppe og deler den med dem, han holder af. Eller ud til vandet og i skovene på Lolland-Falster, hvor han kan få sin hjemegn – næsten – for sig selv.
Fortalt tilBenjamin DaneFoto: Santiago de la Vega
Offentliggjort
Bragt i samarbejde med Visit Lolland-Falster.
JEG ER SÅDAN et menneske, hvis humør ikke rigtig bliver påvirket af, om det er koldt eller varmt udenfor. Hvis jeg har været trist, har jeg aldrig kunnet give vinteren skylden.
Jeg nyder tiden indenfor i de kolde måneder, og jeg bruger den især på at lave mad, men også på at læse, se film og dyrke sport. For mig inviterer vinteren til krydret mad – indisk, thailandsk, vietnamesisk – men også til supper.
Annonse
Jeg tror, at vi spiser suppe af enten kartoffel, græskar eller jordskok eller den skønne italienske grøntsagssuppe ribollita mindst tre gange om ugen.
OM VINTEREN ER jeg især glad for kål. Bitre salater. Æbler og pærer. Og hele paletten af rodfrugter. Jeg er ikke hellig, når det kommer til at spise i sæson, men hvis man er så heldig, at man har en have, hvor man kan dyrke noget, er det bare en anden følelse at hive en vinterporre op af jorden – eller købe den helt frisk i en lokal gårdbutik – end at gå ned i supermarkedet.
Jeg kan godt lide traditioner, fx at spise æblekage af nedfaldsæbler i oktober og november, men det handler også om at opleve, at verden bliver lille og overskuelig.
Vi lever i et samfund, hvor man kan få alting hele tiden, jordbær og mango hele året rundt, men hvis man én gang har været ude i skoven og samle svampe og er kommet hjem og har lavet et måltid helt fra bunden, tror jeg, at det øjeblik kan vokse på en. Og måske være med til at forandre ens forhold til mad, ja, måske endda til naturen.
MÅSKE KAN VINTEREN være en anledning til at få nogle bedre madvaner. Og her taler jeg ikke kun om råvarer. Prøv fx at aftale med din familie eller venner, at I mødes én eller to gange om måneden til søndagsmiddag og skiftes til at stå for maden.
Det behøver ikke at være avanceret: Lav en ærtesuppe med lidt eddike, lidt æbler og rodfrugter. Eller en sammenkogt ret med det billige kogekød såsom haler, skank, nakke- eller tykkam. Det er nemt, og det føles rart at lave mad til andre.
Annonse
Jeg tror, at mange vil blive overraskede over, hvor meget velsmag, man egentlig kan generere med en ret lille indsats.
DE SIDSTE 20 ÅR har jeg været medejer af Hotel Saxkjøbing, hvor jeg spillede bordtennis med Poul og Else-Maries (de daværende ejere, red.) sønner, da jeg var barn. Vi er et af de eneste spisesteder på Lolland, der holder åbent året rundt.
Om vinteren skruer vi op for gastronomien i weekenden, og lidt ned i hverdagen. Vi skruer også op for det sociale: Hver torsdag er der fællesspisning, og en gang om måneden er der banko. Det handler om at dyrke det indendørs fællesskab.
LOLLAND-FALSTER HAR ENESTÅENDE natur. Der er masser af vand, store skove og vandre- og cykelstier, som jeg også holder af at bruge om vinteren. Jeg kan godt lide stilheden, når turisterne er taget hjem. Men det er ikke, fordi der ikke sker noget: Her ligger Danmarks ældste badeanstalt, Bandholm Badeanstalt, som er helt gratis, og i weekenderne er der af og til også sauna.
I Rødby, af alle steder, er der en fantastisk hypnoterapeut og gusmesterinde, Heidi Thørner, som laver saunagus i den lokale svømmehal.
Og nu vi er i den kuriøse afdeling: 200 meter fra Hotel Saxkjøbing bor danmarksmesteren i wellness-massage. Rita Murauskiene hedder hun. Og folk kan ikke stoppe med at snakke om hende. Så kan man få masseret sin krop, når man er færdig med at pine og plage den på lange vandre- og cykelture i skoven.
Rettelse: I en tidligere version af interviewet fremgik det, at Bandholm Badehotel ejer Bandholm Badeanstalt. Dette er ikke korrekt. Bandholm Badeanstalt er en selvstændig forening.
Claus Meyer
Har gennem mere end 30 år drevet kantiner, restauranter, udgivet kogebøger m.m. med en mission om at ændre danskernes madkultur.
Er bredt anerkendt som grundlægger af det ny nordiske køkken og var i 2003 med til at grundlægge Noma. Ejer af Hotel Saxkjøbing på Lolland og medejer af 2. divisionsklubben Nykøbing FC.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.