På torsdag åbner CPH: DOX. Festivalen, der havde premiere i 2003 er hurtigt gået fra at være en lokal ting til en af Europas største dokumentarfilmbegivenheder.
Med sin størrelse er festivalen, der i dag ikke kun viser dokumentarfilm, men spænder over mange mere eller mindre obskure former for eksperimentalfilm og også kuraterer koncertarrangementer og fester, en righoldig buffet for forslugne cineaster.
Samtidig kan de omkring 200 film i programmet virke en anelse uoverskuelige, for på en måde lyder det meste jo temmelig interessant, men noget skal jo vælges fra. Spørgsmålet er bare, om det er en tysk-amerikansk dekonstruktion af en pornofilmindspilning, der skal øverst på listen, eller om det skal være et portugisisk psyko-drama om en sindslidende migrant.
Og måske synes du, at begge dele lyder lidt for uhåndgribeligt. I det tilfælde kan du måske bruge vores liste over 10 film, der ser nogenlunde straight ud.
Dem ville vi i hvert fald gerne selv se. Hvis du vil bestille billet, så bare følg linket ud for hver film.
1989 (2014) Anders Østergaard, Erzsébet Rácz, 90 min. Danmark
Den prisbelønnede dokumentarfilminstruktør Anders Østergaard, der blandt andet har lavet publikums- og kritikersucceserne ’Gasolin’ og Tintin og mig’, bryder journalistiske regler en masse i sin seneste film om begivenhederne, der ledte op til Murens fald i 1989. For eksempel klipper han arkivmateriale sammen og får skuespillere til at speake det, så det passer til hypoteser om, hvad Gorbatjov, Honecker og Kohl kunne have sagt. Men Østergaard er ligeglad, for det kan da godt være, han slet ikke har lavet en dokumentarfilm, men for ham er det den fortalte historie, der tæller.
Citizenfour (2014) Laura Poitras, 114 min. USA, Tyskland
Laura Poitras var en af de tre journalister, som Edward Snowden tog kontakt til, da han valgte at offentliggøre sin insiderviden om overvågningstjenesten NSA. Citizenfour var Snowdens dæknavn, da han først kontaktede Poitras og fortalte om sin viden. I denne film opruller hun processen omkring Snowdens afsløringer som en dokumentarisk thriller. CPH:DOX har oprettet en ekstra visning af filmen, efter at billetterne til premiereaftenen blev udsolgt.
LÆS OGSÅ: Her er den Big Brother-sikre telefon til lommen
The Look of Silence (2014) Joshua Oppenheimer, 98 min. Danmark, Indonesien m. fl.
Den dansk bosiddende og arbejdende amerikanske instruktør Joshua Oppenheimer vandt juryens store pris ved årets filmfestival i Venedig for denne film. 'The Look of Silence' er hans anden film om det indonesiske folkemord på over en million formodede kommunister i 1960’erne (den første var ’The Act of Killing', Oscar-vinder 2013) viser historien fra ofrenes side. I filmen konfronterer Adi sin brors bødler, der bor længere nede af vejen, med fortiden.
I kælderen (2014) Ulrich Seidl, 85 min. Østrig
Efter sin ’Paradis’-trilogi er den østrigske provokatør Ulrich Seidl tilbage som dokumentarist og besøger den suverænt mest belastede del af sit hjemlands arkitektur, Kælderen. Filmen handler om mennesker og deres hemmeligheder og besættelser, som trives i kælderens mørke: skydevåben, slanger, S&M-ritualer og nazi-nostalgi, blandt andet.
CERN (2014) Nikolaus Geyrhalter, 75 min. Østrig
En tur ind i det Schweiziske laboratorium, hvor nogle af verdens mest sofistikerede computere og verdens hurtigste hjerner holder til og forsøger at løse nogle af universets store gåder. Filmen formidler videnskabsmændenes fascination af stoffet, som de arbejder med, og den ser ud til at gøre det nogenlunde pædagogisk – så fortvivl ikke, hvis du endnu ikke har helt styr på, hvad det nu er den kan, den Higgs-partikel.
Nas: Time is Illmatic (2014) One9, 74 min. USA
I år er det 20 år siden, Nas debuterede med albummet ‘Illmatic’. Med Nas’ ubesværede flow og de rå beats fra producere som DJ Premier, Large Professor og Pete Rock er der tale om et af hiphophistoriens vigtige referencepunkter. I filmen kan man møde Tordenskjolds hiphopsoldater såsom Busta Rhymes og Q-tip, der fortæller om albummets betydning, men også Nas’ familie, der fortæller anekdoter om hans opvækst blandt vold og stoffer i Queensbridge-kvarteret i New York.
The 50 Year Argument (2014) Martin Scorsese, David Tedeschi, 95 min. USA
The New York Book Review er på mange måder en utidssvarende publikation. Tidsskriftet er sparsomt illustreret, artiklerne er lange og – i sagens natur – litterære, og dets digitale platform er højst sekundær i forhold til papirudgaven. Martin Scorsese har sammen med klipperen David Tedeschi instrueret filmen om den amerikanske kulturinstitution og dens 84-årige redaktør Robert Silvers, der har regeret bladet siden første nummer i 1963.
San Siro + Sunday Ball (2014)Yuri Ancarani, 26 min. Italien. (2014) Eryk Rocha, 70 min Brasilien
I kortfilmen følges forberedelserne til en kamp på San Siro oplevet bag kulisserne og i silende regnvejr. Banen kridtes op, og Milans koncentrerede stjerner ankommer i bus til deres hjemmebane. Den anden film i pakken skildrer fodbold på et mere folkeligt, men ikke mindre passioneret niveau. Et par kilometer fra Maracanà-stadionet i Rio ligger Sampaio-kvarteret, hvor finalen i en årlig turnering mellem 14 favela-hold skal afgøres.
Is the Man Who is Tall Happy? (2014) Michel Gondry, 88 min. Frankrig
Man fornemmer det allerede på titlen. Her er noget på spil med sproget og den måde, det udtrykker og former vores tanker på. Det lyder jo noget langhåret, men når det er det franske legebarn Michel Gondry, der instruerer, kan det kun blive på den gode måde. I filmen bliver instruktørens samtaler med den amerikanske filosof Noam Chomsky til vildtvoksende animationer.
Foodies - The Culinary Jetset (2014) Thomas Jackson, Charlotte Landelius m. fl., 95 min. Sverige
I gamle dage var mediernes og madguidernes kritikere eneautoriteter, når det kom til vurdering og karaktergivning til mad og restauranter. I dag har såkaldte foodies blogget sig til en anselig magtposition. Denne film følger fem af dem på deres besøg på nogle af verdens bedste restauranter. De medvirkende er blandt andre Andy Hayler, freelancekritiker og blogger, der har spist på alle verdens 110 trestjernede Michelin-restauranter, Katie Keiko, en vin-og spiritus-studerende fra Hong Kong, og Aiste Miseviciute, en litauisk tidligere topmodel og nuværende food-trotter.
LÆS OGSÅ: Alle tiders bedste film: Imperiet slår igen