Et varmt måltid i et koldt liv

Et varmt måltid i et koldt liv

I de små køkkenlokaler ved siden af stofindtagelsesrummet H17 på Vesterbro står to tidligere Michelin-kokke hver dag og hakker grøntsager, bager brød og steger kød. Det er dog ikke de klassiske jakkesæt med kulturel kapital og fintfølende smagsløg, der skal serveres mad for. De arbejder nemlig for JunkFood, en NGO, som har til formål at lave mad til hjemløse og stofmisbrugere, der hver dag kæmper en kamp med kanyler og abstinenser, og som sjældent har overskud til at tænke på kroppens fysiske behov. Boris Schilling Weiss besøgte JunkFood og H17 for at se, hvad et varmt måltid mad kan gøre for et sultent sind.

Offentliggjort

I køkkenet ved H17 hersker der fred og ro. De to kokke, Esben Andersen og Philip Eistrup, trisser hjemmevant rundt i tøfler, mens de hakker kartofler ved stålbordet i midten af lokalet. Snakken går lidt på gedemælk og dens undervurderede smagsnuancer, mens industrikogeren damper, og ovnen buldrer. Der er en let summen denne formiddag, hvor medarbejderne ved stofindtagelsesrummet er ved at samles i et tilstødende lokale til dagens briefing. Varmen fra køkkenet og den kuraterede snak om gedemælk står stærkt i kontrast til den scene, der udspiller sig på ’rampen’ lige uden for køkkenet.

Jeg er fortrukket udenfor for et stykke tobak, og mens regnen gør sit for at forpurre mit forsøg på at tænde cigaretten, står fire brugere til venstre for mig og har gang i deres ting. Står er faktisk så meget sagt. En ligger på en slags træbænk, mens en anden sidder foroverbøjet og bakser med elastik og sprøjte. Gruppens sidste medlem har trukket buksebenet op og guider til den nærmest ledige blodåre. Det er der såmænd intet odiøst i.