Rappere: Ikke et ægte Wu-Tang-album

Martin Skhrelis million-investering er måske slet ikke et Wu-Tang-album

'Once Upon a Time in Shaolin' kan være et andenklasses kludetæppe, der er blevet dullet op som en førsteklasses Wu-Tang-udgivelse, siger rappere.

Rappere: Ikke et ægte Wu-Tang-album
Offentliggjort

Da den amerikanske finansmand Martin Skhreli i 2015 betalte lige knap 12,5 millioner kroner for en dobbelt-cd inden i to håndudskårne sølvæsker af marokkansk oprindelse, blev han ejeren af verdens mest kostbare plade.

Den høje pris på CD’en, som Skhreli købte på en auktion, skyldtes dens sjældenhed. Cd’en var nemlig den eneste eksisterende udgave af det hemmelighedsfulde Wu-Tang Clan-album ’Once Upon a Time in Shaolin’.

Købet gjorde Skhreli til den eneste, der var i besiddelse af pladens 31 numre.

Men spørgsmålet er, om det virkelig var to vaskeægte Wu-Tang-skiver, som Skhreli, der er blevet kaldt USA’s mest upopulære mand, erhvervede sig dengang i 2015. Det rejser det amerikanske finansmedie Bloomberg tvivl om i en ny artikel.

En klausul i købet forbyder køberen at tjene penge på videreudgivelse i 8 år. Og foreløbig har Skhreli ikke givet offentligheden lejlighed til at lytte til det gratis, lige bortset fra et udpluk af pladen, som han spillede online for at fejre valget af Donald Trump til præsident. Så det er ikke musikkens kvalitet eller eventuelle mange på samme, der har fået journalisterne til at grave i albummets oprindelse.

Skepsissen skyldes i stedet nogle af de på pladen medvirkende rappere, der anfægter udgivelsens ægthed.

”Det er ikke et autoriseret Wu-Tang Clan-album,” siger Domingo Neris, der er manager for Wu-Tang-rapperen U-God, til Bloomberg.

Method Mans manager, James Ellis, siger ligeledes:

”Da vi optog de vers, var det til et Cilvaringz-album. Hvordan det derfra blev til et Wu-Tang-album? Det har vi intet kendskab til."

Ifølge Bloomberg kom den lidet kendte marokkanske producer Tarik ”Cilvaringz” Azzougarh allerede for år tilbage til New York og begyndte at lave optagelser med forskellige rappere fra gruppen, både blandt dens otte levende kernemedlemmer og med folk langt ude i klanens forgreninger.

”Han fremlagde det, som om det grundlæggende var hans eget album, og at han godt kunne tænke sig, at jeg lavede noget arbejde for ham,” fortæller den perifere Killa Sin.

Det er ikke helt klart, hvordan Sins rap, der blev indspillet på et hotelværelse i New York uden nogen af de andre Wu-Tang-medlemmers tilstedeværelse, siden endte på et album, der blev blåstemplet af rygradden i gruppen, rapper og producer RZA, som en Wu-Tang-plade.

Bloomberg har ikke kunnet få nogen kommentarer fra hverken RZA eller Cilvaringz, der i 2015 satte ’Once Upon a Time in Shaolin’ til salg via online-auktionsfirmaet Paddle8 ved en event, hvor de præsenterede sig selv som hinandens medproducenter på albummet.

Ifølge RZA var albummet optaget i al hemmelighed, uden at nogen af medlemmerne vidste præcis, hvad de medvirkede på, og først bagefter blev intentionen åbenbaret for dem.

”Da vi fortalte dem, hvad planen var, blev alle enige om, at det var en enestående ide,” udtalte RZA i 2015 ifølge Bloomberg.

Ikke alle medlemmerne har dog udvist lige megen begejstring.

”Fuck det album,” sagde Method Man i 2015 til Rolling Stone, da pladen blev sat til salg. Rapperen mente, at musikken skulle frigives til publikum og ikke ende under lås og slå hos en rig køber.

Ghostface Killah kaldte siden køber Martin Skhreli for et "shithead", og U-God har et igangværende sagsanlæg mod Wu-Tang productions Inc., idet han påstår ikke at have fået løn for sit bidrag til pladen.

Ifølge hans manager har U-God heller aldrig godkendt udgivelsen af pladen, som han mener er et kludetæppe syet sammen af Cilvaringz:

”Vi ville aldrig have godkendt, at nogen sammensatte sådan et projekt og kaldte det en Wu-Tang-plade, uden at vi overhovedet fik lov at se det, høre det eller sidde i samme rum. Men det er bare den måde, de her fyre arbejder,” siger Domingo Negris til Bloomberg.

Køber Martin Skhreli, som for alvor gjorde sig upopulær i USA, da han valgte at forhøje prisen på en pille, som han havde købt rettighederne til, og som blandt andet kunne redde livet for aidspatienter, med 5000 procent, har ikke givet et direkte svar på Bloombergs spørgsmål angående pladens ægthed.

Men den tidligere hedgefond-manager, der for tiden sidder indespærret i et fængsel i Brooklyn, mens han afventer strafudmålingen på en dom for svindel mod investorer i sine fonde, skriver følgende kryptiske trussel til mediet:

”hahahahahahahahahahahaha. Bloomberg er et for dyrt og forældet softwaresystem, der holder hånden under en medievirksomhed, der taber penge. Men tingenes tilstand vil snart ændre sig.”

Sidste uge satte Skhreli den eneste eksisterende kopi af albummet til salg på eBay på en auktion, der udløber i morgen.

”Jeg har ikke lyttet grundigt til albummet i dets helhed,” skriver han blandt andet i salgsopslaget.

Eventuelle interesserede købere skal vist tage sig i agt for at købe katten i sækken.

LÆS OGSÅ: 'USA's mest hadede mand' sætter dyrebart album til salg på eBay

LÆS OGSÅ: Uden om systemet: Sådan finansierede dansk instruktør sin egen film

LÆS OGSÅ: Musikalitet for milliarder: Max Martin er en af Sveriges rigeste mænd