Glimrende kromad, lokale øl og prægtig natur: Her er de bedste restauranter, oplevelser og hoteller på Lolland-Falster
Lolland-Falster er et sted, der langsomt åbner sig for dem, der tager sig tid.
Foto:Christian Birch, Jonas Nørregaard, Miriam Preis, Philip Duckwitz, Santiago de la Vega og Thomas Høyrup Christensen // Kunstværket Dodekalitten af Thomas Kadziola
Offentliggjort
Bragt i samarbejde med Visit Lolland-Falster.
Lolland-Falster – to store øer og mange små, placeret i Danmarks sydligste punkt – vil snart blive forbundet med det europæiske kontinent via Femern Bælt-tunnelen til Tyskland.
Men Lolland-Falster må først og fremmest ses og forstås i egen ret, for her er virkelig noget at komme efter.
Annonse
Kystlinjen strækker sig over 600 kilometer, med sandstrande og landskaber, der både er blide og barske – her synes naturen at hvile i sin egen rytme. Gå en lang tur ad de smukke vandrestier og cykelruter, der krummer sig gennem landskabet, eller stop op og bare vær til stede.
Og når du har oplevet dit zen-øjeblik – for det vil du gøre – kan du passende lade dig forbløffe over de lokale råvarer. Fra michelinproducenter inden for vin og bryggerier og førsteklasses cider til gastronomiske oplevelser, der ikke behøver at råbe, men som stiller sig solidt i den egn, de repræsenterer.
Lolland-Falster er et sted, der langsomt åbner sig for dem, der tager sig tid.
Oplevelser
Et stenet tilløbsstykke
På en lollandsk mark med udsigt over smålandsfarvandet er et monument undervejs. Navnet er Dodekalitten, og denne nye sydsjællandske stolthed består af 12 stenstøtter, hver mellem syv-ni meter høje og med en vægt på mellem 25-45 ton.
Annonse
De øverste to meter i hver stenstøtte er udhugget som hoveder, der alle vender mod centrum i en cirkel på 40 meter i diameter.
I værket er der indbygget et lydanlæg, som sørger for en elektroakustisk lydoplevelse inde i cirklen alle døgnet lyse timer året rundt.
Det er kunstneren Thomas Kadziola, der i samarbejde med komponist Gunner Møller Pedersen, er ved at skabe værket, der forventes at stå inden for de kommende år, men som du altså allerede nu kan – eller rette sagt: skal – overvære processen af. Afsted!
Kragenæsvej 62, 4943 Lolland
Noget godt til ganen
I snart 15 år har man brygget øl af særlig høj kvalitet i smukke rammer på Krenkerup Gods, hvor Krenkerup Bryggeri ligger. Her brygger man på rene råvarer uden tilsætningsstoffer efter metoden Reinheitsgebot, hvilket stiller store krav til råvarerne.
Bryggeriet ligger i godsets gamle kornlager, hvor så meget som muligt af det oprindelige bygningsværk er bevaret. Et specielt syn af original, gammel stil kombineret med et nyt og moderne bryggeri.
Annonse
Men det er ikke det eneste sted i området, hvor man kan drikke gode sager. Ikke langt derfra ligger nemlig Frederiksdal Gods, som i dag ligger hus til noget af verdens bedste kirsebærvin. Intet mindre.
Årsagen til denne kvalitet er selvfølgelig, at de er lavet på de unikke Stevnskirsebær, men også metoden spiller ind. De er nemlig de første i verden til at producere kirsebærvin efter samme principper, som er blevet benyttet i århundredes vinproduktion, hvor vinen vildtgærer og lagrer på egetræsfade. Og det kan smages, skulle vi hilse at sige.
Man gnider lige sig selv i øjnene en gang eller to, når man første gang kaster blikket på Fuglsang Herregaard, for der er noget filmisk prægtighed over den gamle herregård, der kan spores hele vejen tilbage til Margrethe I’s tid.
Man mærker hurtigt historiens vingesus, hvad enten du befinder dig på et af de 13 værelser, eller sidder i en af de hyggelige stuer og spiser dig gennem restaurantens solide menukort, mens du drikker en lokal gourmetøl fra Falster Bryghus.
Efterfølgende kan du jo passende gå en tur i den tilhørende Fuglsang Have eller besøge naboen Fuglsang Kunstmuseum, der har en seriøs kunstsamling – fra Skagensmalerne, Hammershøi og Eckersberg videre til Cobra og samtidskunst af bl.a. Ursula Reuter Christiansen og Lea Porsager.
Nystedvej 73, 4891 Toreby L
Hages Badehotel
Det ville være synd at påstå, at Hages Badehotel ligner andre badehoteller herhjemme – eller egentlig bare andre hoteller, for den sags skyld. Det er nemlig helt sit eget.
Hovedårsagen til det er byggestilen. Hages Badehotel er nemlig bygget på pæle for at skåne naturen fra at skulle grave fundamenter og dermed ødelægge jordbunden, hvilket er særligt relevant i områder med sårbar eller følsom natur, fx våd-, skov- eller kystområder – hvilket i høj grad kendetegner det kystområde på Lolland, hvor Hages er placeret.
Selve husene – eller værelserne, om du vil – ligner udvendigt også helt sit eget, og man forbløffes på mange måder over, at sådan et sted findes i Danmark.
I hotelrestauranten med navnet Surt & Sødt serveres der dansk-fransk mad med velsmag i højsædet. Behøver man mere?
Hagesvej 1B, 4970 Rødby
Hotel Harmonien
Det ligger lige for at konkludere, at der er harmonisk på Hotel Harmonien i Nakskov på Lolland, men den er nu god nok. Her er der ikke tale om et eller andet nybygget betonværk, som arbejder hårdt for at få noget sjæl, for Harmonien blev etableret for 170 år siden, i 1854.
Lindy-effekten tilsiger, at jo længere noget har eksisteret, jo længere vil det bestå ud i fremtiden. Og i tilfældet Harmonien tror vi gerne på det. Til golferne er det værd at nævne, at Harmonien samarbejder med nogle af landets bedste og mest naturskønne golfbaner.
Nybrogade 2, 4900 Nakskov
Restauranter
Pomle Nakke
Det gamle traktørsted med den betagende udsigt ud over Østersøen fik nyt liv tilbage i 2022, da Mette Dahlgaard, der tidligere slog sine grøntsagsfolder på Gemyse i Tivoli, overtog rollen som gastronomisk direktør for Falsters Kyst, der udover Pomle Nakke også driver Hesnæs Havn Spisebord og Bageri og selskabslokalet Kongsnæs.
I køkkenet bruges der løs af de lokale råvarer, og man kan nærmest ikke sidde noget bedre sted på Falsters østkyst.
Midskovvejen 1, 4871 Horbelev
Oreby Kro
I idylliske omgivelser ved foden af Sakskøbing Fjord finder du Oreby Kro. Kroens hovedbygning er fra midten af 1800-tallet, og indenfor er den gamle stil flot bevaret. I køkkenet står Rasmus von Elberhagen, der har en fortid på blandt andet Frederiksminde og Babette.
Her er det dog ikke gourmetmad, det handler om, men derimod solid og gedigen dansk-fransk mad med et klassisk tilsnit og masser af lokale sager i gryden. Til frokost er der flotte smørrebrødsstykker.
Men husk at booke bord, inden du tager turen dertil, for kroen kan være lejet ud til arrangementer. Rasmus von Elberhagen er i øvrigt også manden bag Oreby Vineri, som fremstiller en række særdeles spændende æblehvidvine, som du også bør smage, når du nu er her.
Orebygaard 2, 4990 Sakskøbing
Højmølle Kro
Åh, hvor det dog bare en forfriskende nyhed, da det blev meldt ud, at Højmølle Kro på Falster, der har eksisteret som kro siden 1863, fra årsskiftet til 2024 ville få ny forpagtere i de tre unge mennesker Kimmi, Viktor og Jennifer.
Det er stadigvæk muligt at få en dagens ret fra mandag til onsdag, men nu er der også kommet lidt flere ambitioner i form af to treretters menuer – en fiske- og en okse-menu – der kombinerer det klassiske med det nynordiske.
Tænk stegt torsk med jomfruhummerbisque og syltede skorzonerrødder eller steak af choko-okse med vinterspinat, trøffelsauce, saltede mandler og persillerod. Fremtiden for Højmolle Kro ser lys ud.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.