Det har jeg lært: Preben Elkjær

Det har jeg lært: Preben Elkjær
Offentliggjort

Hvilken begivenhed har ændret dit liv?

”Da jeg blev gift. Jeg var 21 og fik en fornemmelse af ansvar, et helt anderledes ansvar. Også i forhold til fodbold, som jeg mest havde taget for sjov. Det var et skæringspunkt for min karriere. Jeg kan huske, hvor og hvornår det gik op for mig: Jeg skulle spille for Lokeren klokken tre en søndag, og om formiddagen gik holdet en tur sammen, og det var der, jeg tænkte de tanker: ’For satan, nu har du et ansvar for en familie. Nu må du altså tage dig sammen, så du kan tjene penge, få en karriere.’ Fra da af var jeg meget mere fokuseret på at gøre de rigtige ting, arbejde med mig selv, træne bedre, mere seriøst. Jeg husker det, som var det i går.”

Hvornår har du været rigtig bange?

”Da jeg fik hår under armene. Jeg troede, det ville brede sig til hele kroppen.”

Hvad er det bedste råd, du har fået?

”Jeg har fået mange gode råd, men jeg har stort set aldrig lyttet til dem. Da jeg var 20 år, sagde folk til mig: ’Lad nu være med at hidse dig op over alting, det hjælper ikke noget.’ Det kunne have sparet mig for ufattelig meget bøvl, hvis jeg havde lyttet efter. Jeg kan se det på min egen søn. Jeg giver ham det ene gode råd efter det andet. Jeg ved, de er gode, men det hjælper ikke. Han er ligesom mig. Det vil han skide på. Vi skal selv opleve og dumme os og mærke det på vores egen krop. Det er dybest set det, livet handler om.”

Har du nogensinde været i livsfare?

”Jeg havde et voldsomt biluheld i Verona. Det var en kombination af en lastbil, der kvajede sig, og mig, der kørte lidt for stærkt. Jeg nåede at tænke: ’Den her siger klask.’ Bilen blev totalsmadret. Jeg slog kun mit skinneben og kunne selv kravle ud af bilen. Det første, politiet sagde, da de så mig, var: ’Elkjær, Elkjær, kan du spille på søndag?’”

Hvad er din største skuffelse?

”Da jeg spillede på ungdomslandsholdet, tabte vi en vigtig EM-kvalifikationskamp. Jeg var 18-19 år. Vi spillede mod Bulgarien og havde vundet 4-1 hjemme. På udebane får vi et straffespark i første halvleg, som vi brænder (ikke mig), og så scorer de kraftedeme tre mål i anden halvleg og går videre. Jeg ved ikke, hvorfor det gjorde så ondt, men den er blevet hængende. Det var første gang, jeg var rigtig, rigtig ked af at tabe en kamp. På sin vis var jeg mere skuffet der, end da vi tabte 5-1 til Spanien.”

Hvad er det bedste måltid, du har fået?

”Min kone og jeg elsker at gå på restauranter med Michelinstjerner. Det er som at gå i teatret. Det er kunst. Jeg kan ikke sige, om den ene var bedre end den anden, det vil ikke være fair.”

Hvad er dit bedste overlevelsestrick?

”At løbe stærkt. Det har jeg altid kunnet. Tage benene på nakken.”

Hvad er din største succesoplevelse?

”Min familie. Min kone og jeg har været gift i 30 år, og vi har en dejlig søn. Fodbold har også været en succes for mig, men for mig var det ikke svært at spille fodbold, for jeg blev født med et talent. Selvfølgelig kræver det en masse med træning og seriøsitet, men det er på en eller anden måde givet, mens det at være gift og få børn og få det til at fungere … det har du som udgangspunkt ingen forudsætninger for. Det skal lykkes med hårdt arbejde, ikke mindst fra konens side.”

Hvilke værdier giver du videre til din søn?

”De samme værdier, som jeg fik af mine forældre, og som har virket fint for mig. Du betaler, hvad du skylder, du opfører dig ordentligt og taler pænt til folk. Helt basale ting, som desværre er forsvundet lidt ud af den måde, mange danskere omgås hinanden på i dag.”

Er der noget, du ikke spiser?

”Ost. Som barn kunne jeg ikke lide lugten. Jeg har aldrig smagt det. Engang var jeg til en 40-års fødselsdag, hvor de havde inviteret 50 gæster til middag. Det viste sig at være ostebord. Værterne syntes, det var helt forfærdeligt, at vi var taget helt over til Jylland, og så var der ingenting at spise for mig. Jeg prøvede at forklare, at det ikke gjorde mig noget, men det ville de ikke høre tale om. Det endte med, at de kørte ned og hentede en grillkylling til mig på den lokale grillbar.”

Hvilken beklædningsdel skal enhver mand eje?

”Lange sokker, som går op til knæet. Det lærte jeg i Italien. Der er ikke noget værre end at sidde på en restaurant og se en mand blotte sine vinterhvide stikkelsbærben med sorte hår. Jeg køber dem hos Wolford på Strøget.”

Hvad bør enhver mand udrette, inden han dør?

”Det kan virke så uoverskueligt at skulle udrette alt muligt. Vi kan ikke få Nobels fredspris alle sammen. Man kan gøre noget i det små. Være noget for sin familie, for miljøet, bygge et hus om, så det er smukkere end før. En mand bør stræbe efter at efterlade tingene i bedre stand, end da han modtog dem.”