Det behøver ikke være dyrt for at være godt: Her er tre gode glas fransk vin i tre prislejer

Vin findes i mange prisklasser, men du behøver ikke at gå efter den dyreste for at få et godt glas fransk vin. Vi har samlet ni af de bedste franske flasker lige nu i tre prislejer.

Foto:
Offentliggjort

Under 100 kr.

Galets Rouge 2023, Mourgues du Gres, Costières de Nimes. 

Frankrig

Det er svært at finde karakterfuld vin under 100 kroner fra Frankrig, indrømmet. Denne vin er årgang efter årgang en sikker vinder, og 23’eren er mindst lige så god som tidligere årgange. 

Den er styret af syrah med udtalt lakrids og tørret kød plus skovbær i store mængder. Den spiller på friskhed og renhed, men har faktisk typisk sydrhône-krydring. 

Eftersmagen er meget længere end normalt for vin i den prisklasse. Her indgår grenache, mourvedre og krydsningen marselan i blandingen, som giver frugtsødme i eftersmagen. Lavt svovlet, men ikke crazy. Bare ligefrem og pågående.

95 kr. v/ 6 fl. bichel.dk.

Cochon Volant 2022, Caraguilhes, Languedoc.

Frankrig

Skulle man undre sig over illustrationen på etiketten, betyder cochon volant den flyvende gris. Det er en rødvin fra Château de Caraguilhes, der er et af det sydfranske vinområde Corbiéres’ ældste vinhuse. 

Den byder også på sydfransk lethed, sydfransk ligefremhed, sydfransk herlighed, røde friske bær, let grenet og kvaset. Carignan, grenache og syrah. På tungen er den letbenet, charmerende rustik, let fernet branca-bitter, burgundisk løftet på toppen, rosmaringrenet. Sodet og lækker – er det a contradiction in terms? Måske, men det virker.

84,40 kr. v/ 6 fl. vinimondo.dk.

Château des Eyssards Blanc 2023, Bergerac. 

Frankrig

Nej, det er ikke bordeaux, formelt set, men glem etiketten. Det smager som hvid bordeaux, og druerne, sauvignon blanc og sémillon er da også de samme. Og så ligger Bergérac jo lige ved siden af Bordeaux. Betragt den som en lille klassificeret pessac-leognan. 

Den smager langt over sin prisklasse. Udtalt stikkende og pågående græsset næse med passionsfrugt og solbærbusk. Sémillon give honningsødme og pæn bredde. Det er mig en gåde, hvordan ejendommen årgang efter årgang formår at lave vin på dette niveau til mindre end 100 kroner flasken.

85 kr. v/ 6 fl. eriksorensenvin.dk.

100-250 kr.

Crozes-Hermitage 2021, Laurent Habrard, Rhône. 

Frankrig

Ultraklassisk syrah fra det nordlige rhône, der smager lidt af gamle dage, men på en helt og aldeles opdateret måde. Cool, hvidpebret og hørmende af røget dansk skærepølse, dyrekølle og fine små tyttebær med tørret hindbær. Jeg har det røde pollen fra trompetliljer siddende i næsehulen, kan ikke se bort fra det, elsker det. 

Smagen er letbenet, magisk sur-sød, bistertannisk på en blid måde. Det er vinen, du skal drikke til alle dine vinterretter. Den er lagret på betontank og usvovlet. Lad den ikke ligge for længe, maksimalt op til et år. Vild, indtagende og snydagtigt saftig.

200 kr. vinova.dk.

Le Rouge 2022, Clos Puy Arnaud, Vin de France. 

Frankrig

Der er 70 % cabernet franc og resten er merlot, høstet fra topdomænet i Castillon-Côtes de Bordeaux, men fremstillet på højst ubordeaux’sk måde med maceration carbonique på cabernet franc’en i seks døgn. Stilke og hele pibetøjet – så blandet med afstilket merlot og lagret på bærmen i ståltanke i seks måneder. Jamen, hvad foregår der?! Mønsterbrud i Bordeaux! Og det smager vidunderligt. 

Thierry Valettes biodynamiske tilgang må give grundlaget. Den byder på en afsindig friskhed, og den kunne godt blive min sommerrødvin, når den tid kommer.

135 kr. vinova.dk.

Crozes-Hermitage 2022, Domaine Combier, Rhône. 

Frankrig

Denne vin er lavet på 100 % syrah. Og wow, den er frisk, pølsepræget på den gastronomiske måde. Der er sure røde bær og vildskab, bacon og tørret kød, beef jerky, letløbende, elegant, sour-syre, ribssaft og umoden brombær. 

Den har en afsindig intensitet, og så er den vild og blodig og bærfrugtig. Det er en vin, der egner sig særdeles godt til vildt, og så er det også skovtursvinen over dem alle, når det igen bliver sæson for picnic. Den er intet mindre end fremragende.

249 kr. domainebrandis.dk.

Over 250 kr.

Uchida Cuvée Rosa 2022, Osamu Uchida, Haut-Médoc. 

Frankrig

Principielt er der ikke noget loft i denne kategori, men jeg holder mig til betalelig vin og sætter endda en bordeaux på listen, fordi japanske Osamu Uchida har tryllet med cabernet sauvignon på venstrebred i Haut-Médoc. 

Den er her, fordi den viser, hvad bordeaux kan i mellemprislejet, og fordi Uchida har fat i den helt rigtige tilgang, hvor han spiller på det friske og lidt vilde samtidig med, at vinen smager af sin oprindelse. Har ligget på brugte tonneaux og en lille sjat på amfora. Den holder 12 %, og det er jo som bordeaux fra 1970’erne. Forskellen er bare, at frugten er topmoden og på ingen måde grøn. Både old school-let, cabernet-tekstilbørstetannin, løftet som en solbærsuppe og te på stikkelsbærblade, cedertræ og sojapræget. 

Jeg bilder mig ind, at der skal japansk gane og hænder til at skabe så subtil nyfortolkning af bordeaux. Det er sublimt til prisen.

375 kr. hvaddrikkermantil.dk.

Les Quatre Terroirs n°20, Georges Remy, Champagne. 

Frankrig

De fire betitlede terroirs er Bouzy, hvor Georges Remy selv holder til, Ambonnay, Louvois og Tauxières oppe bagved Bouzy. Det hjørne af Montagne de Reims, det sydøstlige, handler om pinot noir, men her er faktisk blandet 27 % chardonnay i miksturen. 

N°20 henviser til basisårgangen, 2020, som er blandet med små mængder 2019 og 2018. Fadlagret basisvin og kun to år på de døde gærceller efterfulgt af degorgering uden sødmejustering. Tydeligt i domænestil, vel at mærke den, alle fans sætter mest pris på; den oxidativt lagrede basisvin, tydeligt farvet, nærmest messingskær og med duftindslag af løvtræssnedker, cognac og cider, men her styret så der i halvvildskaben findes ro og ambience. 

Næsen har abrikos, fermenteret mirabelle, hårdt ristet piemonte-hasselnød, øllebrød og ristet rugbrød med lemoncurd på. På tungen er det skøn pinot richesse, bidsk fenolstik og smuldret havrekiks i bunden af en kirsebærcheesecake. Fremragende, ikke mindst til prisen.

440 kr. blancs.dk.

Bâtard-Princesse 2023, Y. Amirault, Val de Loire. 

Frankrig

Prinsessen burde være dronning. Er du crazy en chenin blanc! Lige med det samme smaskede vinens aroma af topmoden vaniljekrydret æblesaftighed med honning i mine næsebor. Friskhed og rigdom på samme tid. Kun 12,5 %, men næsen minder næsten om Savennieres-rigdom. 

Yannick Amirault må ikke angive Bourgueil på etiketten, fordi appellationen kun handler om cabernet franc. Pyt med det. Den køler med sin syre, men cremer med sin æbleflæskede sødme. Den isner og brager på samme tid. 

Bâtard betyder i øvrigt bastard, og den slags urent blod kan nogle gange føre nye steder hen. Der er spændende oxidative elementer, voksede toner, i næse og eftersmag, men det er den smertende intense syrefriskhed, der fylder. Spændende dobbelthed.

260 kr. v/ 6 fl. bichel.dk.