Ole Mathiesen går nye veje med et eksklusivt samarbejde
Ole Mathiesen er gået sammen med det uafhængige schweiziske ur-firma Andersen Genève om at designe tre unikke ure. Samarbejdet, hvor dansk design møder schweizisk præcision, hylder det ypperste inden for håndværk og tradition.
DER ER EN følelse af ro og præcision, når man træder ind i Ole Mathiesens otte etager høje hovedkontor på Østergade, bygget i neoklassisk stil, som den danske virksomhed har kunnet kalde sit hjem siden 1962.
Her er der ingen overflod af ure, der kæmper om opmærksomheden; hvert enkelt stykke får plads til at trække vejret – præcis som den familieejede virksomhed selv ønsker det.
Det er et sted, hvor tradition møder innovation, og nu er det herfra, at Ole Mathiesen sparker gang i en ny æra i firmaets 105 år gamle historie. De har nemlig indgået et samarbejde med den danskschweiziske urmager Svend Andersen og hans independent ur-mærke Andersen Genève, der har til formål at hylde det bedste håndværk med traditionelle komplikationer.
”Vi ønskede at bevæge os ind i det, vi kalder independent horology – noget, som Svend Andersen har mestret gennem årtier. Det er ikke masseproduktion, men snarere et spørgsmål om at skabe noget enestående. Og fra starten vidste vi, at det her ville blive noget særligt,” siger Vilhelm Islandi Bramsen, butikschef for Ole Mathiesen, mens han reflekterer over, hvordan samarbejdet begyndte. ”Der er en enorm respekt for håndværket i begge virksomheder. Svend Andersen har i årevis været en mester i at forene teknisk kunnen med et kunstnerisk udtryk.”
Ole Mathiesen
Ur-brandet Ole Mathiesen blev sammen med butikken grundlagt i 1962, men historien begynder som nævnt helt tilbage i 1919.
Som familieejet virksomhed gennem generationer er Ole Mathiesen kendt for sit tidløse, minimalistiske danske ur-design og har samtidig bevaret en stærk tradition for håndværk og kvalitet.
Fra hovedsædet i en ikonisk bygning på Østergade i København tilbyder firmaet både egne ure, der er kendt for deres rene linjer, høje præcision og dedikation til klassisk design, men også ure fra kendte mærker såsom Patek Philippe og Jaeger-LeCoultre samt vintage-ure.
Seneste tilføjelse til forretningen er, at Ole Mathiesen også har et større sortiment af ure fra uafhængige mærker såsom Andersen Genève, Ressence og Lederer.
Ole Mathiesen, der har været familieejet siden grundlæggelsen i 1919, har produceret egne ure og stået som et symbol på dansk minimalistisk design siden 1962. Christian Mathiesen, der nu står i spidsen for familievirksomheden, har sammen med blandt andre Bramsen videreført den tradition – men med et ønske om også at række ud efter noget nyt. Og i Andersen Genève fandt de en anden virksomhed, der værner om kvalitet og detaljer og har et ønske om, at hvert ur skal bære en historie med sig.
”Det er ikke, fordi vi ønsker at ændre os fuldstændigt,” forklarer Vilhelm Islandi Bramsen. ”Vi vil bare gerne vise, at vi også mestrer noget, som er ekstremt teknisk og avanceret. Og det er præcis, hvad Andersen Genève gør. De har specialiseret sig i ure med komplikationer, som world timers og jump hour-modeller, der kræver en præcision og tålmodighed, som kun få kan opnå.”
FOR AT FORSTÅ samarbejdet, skal man forstå Svend Andersen. Født i Danmark, men formet af Schweiz, har Andersen gennem årtier opbygget et navn som en af verdens førende uafhængige urmagere. Han begyndte blandt andet sin karriere hos Patek Philippe, et navn, der i sig selv indgyder respekt i ur-verdenen, men i 1980 gik han solo og grundlagde Andersen Genève.
”Svend er ikke som de andre,” siger Bramsen. ”Han har altid været drevet af at gøre det umulige muligt – at skabe ure, der ikke bare viser tid, men som fortæller en historie. Det er derfor, vi vidste, at et samarbejde med ham ville passe perfekt til vores værdier.”
Andersens ry for at skabe unikke world timers og hans evne til at arbejde med komplekse tekniske løsninger har gjort hans ure eftertragtede blandt samlere verden over, og Andersen Genève producerer lige nu blot 50 ure om året. Og selv om Svend Andersens base er i netop Genève, er der stadig et markant dansk islæt i hans arbejde. Det er denne forbindelse, der har gjort samarbejdet mellem Ole Mathiesen og Andersen Genève muligt.
Resultatet af det er tre ure, der hver især er et mesterværk. De første to modeller er world timere, som er en hyldest til Andersen Genèves ekspertise inden for at vise tid i flere tidszoner, men med et dansk twist. ”Vi har valgt et kortmotiv, hvor Danmark er i centrum, flot omgivet af hav,” forklarer Bramsen. ”Det er en moderne fortolkning af et klassisk motiv, der bringer vores arv ind i fremtiden.”
Det tredje ur er en jump hour-model, der bryder med konventionen ved at vise timerne på en digitaliseret måde i stedet for med traditionelle visere. Det er teknisk komplekst og samtidig æstetisk enkelt – et ur, der taler til både urmagere og designentusiaster.
Andersen Genève
Siden 1980 har Andersen Genève skabt højt specialiserede ure, kendt for deres tekniske kunnen og æstetiske skønhed.
Grundlægger Svend Andersen blev berømt for sin ’Bottle Clock’ og var i 1985 én af de to grundlæggere af AHCI, den primære organisation for uafhængige urmagere.
Andersen har opnået flere verdensrekorder, herunder for verdens mindste kalenderur i 1989 og verdens tyndeste worldtime ur i 1994. Andersen Genève har også trænet nogle af verdens førende urmagere som Frank Müller og Felix Baumgartner. Med mindre end 1.300 ure fremstillet siden starten og et lille atelier i Genève fortsætter Andersen Genève med at være en pioner inden for uafhængigt ur-mageri.
Alle tre ure er skabt i et begrænset oplag på kun otte eksemplarer af world-timerne samt 12 eksemplarer af jump hour – dog er der foreløbigt kun lavet i alt blot 18 ure. ”Det er ikke et spørgsmål om volumen,” siger Bramsen. ”Det er et spørgsmål om at skabe noget, der virkelig betyder noget for dem, der bærer det. Hvert ur er unikt, og hver detalje er omhyggeligt overvejet.”
Han husker tydeligt første gang, han mødte Svend Andersen i Genève. ”Jeg vidste ikke, om han stadig talte dansk,” siger han og ler. ”Men så åbnede vi en flaske Bornholmsk Snaps, og så kom sproget tilbage. Det var sønderjysk med en schweizisk accent – en blanding af to verdener, præcis som vores samarbejde.”
De to virksomheder fandt hurtigt fælles fodslag, ikke kun i deres respekt for håndværket, men også i deres tilgang til, hvad det vil sige at skabe noget af værdi. ”Vi har en tradition for dansk design og minimalisme,” siger Bramsen. ”Men vi ønskede også at skabe noget, der kunne matche Andersens komplekse teknikker. Det her samarbejde handler om at finde balancen mellem det enkle og det avancerede. Det forstod Svend fuldstændig.”
Samarbejdet med Andersen Genève er mere end blot et projekt for Ole Mathiesen. Det er en vision for fremtiden. ”Vi ønsker at fortsætte med at udforske, hvad godt håndværk kan,” siger Bramsen. ”Vi vil være kendt som et firma, der både ærer vores historie og samtidig udfordrer os selv til at skabe noget, der er helt unikt.”
I EN UR-INDUSTRI, hvor mange mærker fokuserer på automatiserede processer og masseproduktion, er Ole Mathiesen fast besluttet på at gå den modsatte vej. ”Det handler ikke om at producere flere ure,” siger Bramsen. ”Det handler om at producere bedre ure – ure, der har sjæl, der fortæller en historie, og som varer.”
På den måde er samarbejdet med Andersen Genève en naturlig forlængelse af Ole Mathiesens arv. ”Vi er en familievirksomhed,” siger Bramsen. ”Og det er noget, vi værner om. Men det betyder ikke, at vi skal stå stille. Vi vil altid stræbe efter at udvikle os og skabe noget, der både æres i dag og huskes i morgen.”
Da han afslutter samtalen, læner Bramsen sig tilbage og kaster et sidste blik på de tre ure. De repræsenterer ikke kun et samarbejde mellem to mærker, men et samarbejde mellem to verdener – en fusion af dansk design og schweizisk præcision. ”Det her er kun begyndelsen,” siger han med et smil. ”Og vi glæder os til at vise verden, hvad vi kan.”
Jumping Hours
’Ole Mathiesen Edition’
ref. DK03
18k rødguld urkasse, 38 mm.
Safirglas på begge sider belagt med anti-refleksion.
Hånd-guilloché skive med ’Magical Losanges’-motiv i 21k blue gold, der er en specialitet hos Andersen Genève i en dyb brun ’chokolade’-farve.
Automatisk værk med Jumping Hours-mekanisme.
18k rødgulds rotor med hånd-guilloché ’grain d’orge’-motiv.
21k blue gold-ring, der omkranser værket påskrevet Andersen Geneve og Ole Mathiesen.
Alle komponenter er schweiziske.
Der er produceret i alt seks styks af denne model, men der er mulighed for 12.
Celestial Voyager
’Ole Mathiesen Edition’ ref. DK01
Platin ur-kasse 950, 37,8 mm.
Safirglas på begge sider belagt med anti-refleksion.
Aventurin glas24 city-ring med byer belagt i hvidguldsgranulat med ’Copenhagen’ i stedet for Genève.
Two-tone 24-timers disc med nat/dag-indikation.
Håndmalet blå emaljeskive af Danmark og det omkringliggende hav samt hvidgulds-cloisonné
Andersen Genève-logo i hvidguldsgranulat.
Automatisk værk med World-Timer-mekanisme.
Rotor med hånd-guilloché i ’scale’-motiv i 21k blue gold.
Perlemorsring, der omkranser værket påskrevet Andersen Genève ’Ole Mathiesen’.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.