Kvaliteten på fransk vin er højere end nogensinde
Nogle mener, at rigtig vin kun kan være fransk, mens de mere fordomsfulde vindrikkere finder vinene for tørre og dyre. Men Frankrigs vine er på mange måder nogle af de mest forskelligartede i hele verden, og de forskellige stilarter har længe været under udvikling. Faktisk er kvaliteten højere end nogensinde, mener René Langdahl Jørgensen, der tegner et øjebliksbillede af Frankrigs vine.
”Jeg drikker ikke fransk vin – kan ikke li’ det. Fransk vin er nemlig for tørt. Fransk vin er for dyrt. Franske vinbønder tror, de er noget.”
Man møder stadig masser af indskrænkede vindrikkere, som har en indgroet idé om Frankrigs vine, ofte baseret på opfattelser fra 1995 eller fordomme installeret af mor eller far.
Omvendt er der i idealistiske kredse og blandt storbytrendsættere en opfattelse af, at rigtig vin, det vil sige uden nogen form for manipulation og tilsætning af svovl, kun kan være fransk. Det er jo dér, den ægte vinkultur er skabt og forædlet. Sandheden er selvfølgelig en helt anden og langt mere kompleks.
Faktisk kan man sagtens argumentere for at Frankrigs vine er nogle af de mest forskelligartede i hele verden. Både fordi druesorterne er mange, og fordi landets vinområder er influerede af meget forskelligartede klimazoner. Frankrig har både områder med stærk atlanterhavspåvirkning og nordlig placering, totalt middelhavsklimastyrede, sommertørre og varme vinområder og alpine højtliggende marker.