Opskrift:

Dette stilfulde skaldyrsfad vil helt sikkert imponere ved nytårsbordet

Den selvfølgelige indledning til en steakhousemiddag er østers og martinis, eller ’The Roger Sterling Diet’, som Don Draper i 'Mad Men' kalder det i en af tv-historiens bedste hævnscener. Men det fungerer også glimrende som en servering på en lun en sommeraften.

Dette stilfulde skaldyrsfad vil helt sikkert imponere ved sommerbordet
Offentliggjort

Ingredienser

  • 12-16 østers
  • Evt. kogte krabbekløer
  • Evt. kogte rejer
  • 1 pose isterninger
  • 1 pakke Ritz-kiks
  • 1 flaske Tabasco
  • 1 citron i skiver

Mignonette

  • 2 finthakkede skalotteløg
  • 1 dl rødvinseddike
  • Evt. 1 tsk. sukker
  • Salt og friskkværnet sort peber

Cocktailsauce

  • 2 dl Heinz chilisauce
  • 2 spsk. worcestershiresauce
  • 2 spsk. lagereddike, 5 %
  • 2 spsk. revet peberrod
  • 2 spsk. vand
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1 tsk. Tabasco
  • Salt og friskkværnet sort peber

Freezer Martini

  • 5 dl gin, fx Tanqueray
  • 2½ dl dry vermouth, gerne Noilly Prat extra dry
  • 2½ dl vand

Servering per drink

  • 1 cocktailglas
  • 3 oliven på en cocktailpind

Sådan gør du:

  1. Åbn østersene: Læg den rundede side af østersen ned mod din venstre håndflade (eller højre, hvis du er venstrehåndet). Brug gerne et viskestykke, så du har godt fat. Med en vinkel på cirka 45 grader presser du en østerskniv ind i hængslet i den spidse side af østersen.
  2. Når du mærker, at kniven glider ind, vrider du den, til østersen begynder at åbne sig – lidt som når man åbner en gammel bøtte med maling. Forsøg ikke at spilde væsken. Før forsigtigt kniven langs indersiden af den flade side for at løsne kødet.
  3. Åbn låget, kassér det, og skær så forsigtigt østersen fri fra skålen, så den er let at slubre i sig. Slut af med at pille skalrester fra, der har løsnet sig undervejs, for det er ikke så sjovt at skulle spytte dem ud igen.
  4. Anret dem flot sammen med de kolde, kogte skaldyr, gerne på sølvtallerkener med knust is, og sæt kiks, Tabasco, citron og mignonette eller cocktailsauce (eller begge dele) frem på bordet.

Mignonette

  1. Lav mignonetten ved at blande løg og eddike. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker. Sæt den køligt.

Cocktailsauce

  1. Bland ingredienserne sammen til en sauce. Smag til med salt og peber. Sæt skålen midt på et stort fad med isterninger og østers, og lad folk pøse saucen over østersene med en ske.

Freezer Martini

  1. Selvom martini kun består af tre ingredienser, fire, hvis man regner oliven med, kræver det øvelse og et vist håndelag at lave en, hvilket kan blive stressende i middagssituationer. Det er bedre at lave en portion på forhånd og opbevare den på frys.

Servering per drink

  1. Bland gin, vermouth og vand i en 1-litersflaske, og opbevar den i fryseren, gerne natten over, så drinken når at blive rigtig kold. Den kan holde sig i en evighed.
  2. Lige inden servering hælder du drinken i cocktailglas, der har været en tur i fryseren i 10 minutter. Kom en cocktailpind med tre oliven i hvert glas, og drik med det samme.