Er mennesket inderst inde godt eller ondt? Hollandsk forfatter har (måske) svaret
Mennesket er igennem historien og litteraturen ofte blevet udlagt som et grundlæggende ondt og egoistisk væsen, hvis værste impulser kun holdes i skak af illusionen om civilsamfundet. Men spørger man den hollandske historiker Rutger Bregman, forholder det sig helt anderledes.
Foto: PR
ER MENNESKET INDERST inde godt eller ondt? Et ældgammelt spørgsmål, hvis svar igennem tiden har lagt grobund for, hvordan man har tænkt og indrettet samfundets land og love. De fleste lever nok med idéen om, at mennesket da selvfølgelig er ondt. At vi kun er ni fratagne måltider fra at henfalde i det rene anarki, som den amerikanske journalist Alfred Henry Lewis udtrykte det i 1906.
Det er nemlig, hvad videnskaben og litteraturen altid har fortalt os. Tænk på ’Fluernes Herre’; en af det 20. århundredes største litterære klassikere, hvor en gruppe engelske skoledrenge, forlist på en øde ø, søber ned i en kaotisk tilværelse, hvor desperationen udløser grusomme begivenheder.
Eller tænk på det berømte fængselseksperiment, der blev foretaget på Stanford University, hvor unge studerende i rollen som fangevogtere og fanger lærte os noget om, hvad mennesker evner at gøre, når vi får magt over andre.
Og hvis ikke litteraturen eller videnskaben har overbevist dig, må Anden Verdenskrigs ufattelige, grusomme forbrydelser have fået dig til at indse, at mennesket inderst inde, er et blodtørstigt og fremmedfjendsk væsen.