”Hvis jeg har en hjemmearbejdsdag, tager jeg gerne 20 minutter. Det er godt nok lækkert”

Svend Brinkmann gæster vores fredagsnyhedsbrev Morgenposten.

”Hvis jeg har en hjemmearbejdsdag, tager jeg gerne 20 minutter. Det er godt nok lækkert”
Offentliggjort

Dette interview blev oprindeligt bragt i vores nyhedsbrev Morgenpost, der hver fredag morgen udkommer med en samling af det allerbedste, vi har set på internettet i løbet af ugen. Veloplagt, velskrevet og altid med en ambition om, at man skal gå opløftet ind i weekenden, når Morgenpost er læst til ende. For at læse hele nyhedsbrevet skal du skrive dig op her.

Svend Brinkmann behøver næppe den store introduktion. Han er professor i psykologi ved Aalborg Universitet, forfatter til en række bestsellere, radiovært på den populære podcast Brinkmanns Briks, og har efterhånden udviklet sig til en ret så ferm formidler af tidsånden.

Han har også været på forsiden af Euroman, og så kan man jo som bekendt ikke opnå mere i dette liv. En stor fornøjelse at byde velkommen til Svend herunder.

Hvad undrer du dig over, aldrig er blevet en hype?

”Middagsluren. Måske har den været en hype, men da var det mere i form af en powernap, en slags booster, der skulle bringe en tilbage til produktivitet i endnu mere intens form. Nej, middagsluren som bare er dejlig i sig selv. Jeg tager en et par gange om ugen.

Hvis jeg har en hjemmearbejdsdag, tager jeg gerne 20 minutter. Det er godt nok lækkert. Jeg er nødt til at sætte en alarm, så jeg ikke sover for længe, for så kan jeg ikke sove om aftenen. Jeg har ikke en sofa på mit kontor på universitetet. Det ville være for mærkeligt, hvis jeg lagde mig til at sove der, for jeg deler kontor med en kollega. Men derhjemme har jeg en daybed lige uden for mit kontor, som jeg kan sove på.”

Hvad har du i dit hjem, som de færreste har?

”Vildt mange musikinstrumenter. En kontrabas, to trommesæt, en klarinet, en guitar, et keyboard, en saxofon, en banjo og så videre. Kontrabassen fylder meget, men den er vildt flot. Det er et arvestykke fra min far.

Han købte den i 1960’erne og tog den med til Norge, hvor han rejste til med min mor for at arbejde på et fjeldhotel. Han spillede jazz på kontrabassen på hotellet, hun arbejdede som stuepige. Senere spillede han på den som pensionist med andre ældre mænd, og nu har jeg arvet den. Den er svært at spille på den, men jeg er glad for den, for den minder mig om ham, og han ikke er her mere.”

Hvad har du senest brugt 1.000 kr. på?

”Den helt nye elbil, jeg sidder i lige nu (Svend Brinkmann kører ved Sjællands Odde, da han bliver interviewet, red.). Jeg har altid interesseret mig for biler. Da jeg var barn, brugte jeg mine lommepenge på bilblade. Jeg har været meget bekymret for, om jeg kunne elske en elbil. Men den er virkelig fed, den kører smooth, 500 hk og firhjulstræk.

Jeg tilbringer mange timer i min bil, så jeg er lettet over, at det fungerer med el. Egentlig havde jeg besluttet mig for en Volvo, men så annoncerede Tesla, at de kom med en ny Model 3, der var federe, hurtigere og havde længere rækkevidde, plus den kostede 150.000 mindre end Volvoen, og så faldt valget på den. Jeg bryder mig ikke om Elon Musk, men den åd jeg.”

Hvilken rejsedestination vender du altid tilbage til?

”Vi har lige fået bygget et sommerhus på Mols. Det har krævet meget tid og mange penge at planlægge og skabe sammen med en arkitekt. Det er et livsprojekt, sådan et sted vi måske skal bo engang. Og ellers vil jeg sige Sydfrankrig. Mine forældre havde en lille lejlighed tæt ved Nice, så jeg er kommet rigtig, rigtig meget i Provence.”

Hvornår vidste du, at du var god?

”På universitetet er jeg begunstiget af at være i et system, som er næsten ligeså hierarkisk som militæret. Det er sjældent i arbejdslivet, at der er en offentlig tilkendegivelse af, at man har ydet et godt stykke arbejde, men på universitetet er der traditioner og receptioner og ceremonier med klap på skulderen, hvor man får at vide, at man er god. Til mit svendestykke, min Ph.D.-afhandling, hvor jeg blev offentligt eksamineret i tre års arbejde, blev det klart for mig, at jeg er god til det, jeg laver.”

Følg Svend her.