Euroman rangerer Superliga-klubbernes udebanetrøjer. Afsløring: Niveauet er lavt

Højt at flyve, dybt at falde. Vi er langt fra det niveau, som denne sæsons hjemmebanetrøjer lagde.

Euroman rangerer Superliga-klubbernes udebanetrøjer. Afsløring: Niveauet er lavt
Offentliggjort

Vi var begejstrede, da vi tilbage i august kastede over at bedømme Superliga-klubbernes hjemmebanetrøjer. Niveauet var højt, og der var flere bejlere til førstepladsen.

Nu er turen så kommet til klubbernes udebanetrøjer, og vi kan vist godt afsløre, at der er tale om en anden og lavere liga sammenlignet med de flotte hjemmebanetrøjer.

Som altid består årets panel af alt fra journalister til dedikerede modefolk, som selvfølgelig er hævet over enhver form for interessevaretagelse, hvor trøjerne vurderes ud fra ens og rimelige kriterier. Årets rangering af udebanetrøjerne er som følger:

Hvorfor, Randers? Hvorfor? Hvorfor skal jeres trøje give mindelser om gift, galde og radioaktivt affald? Hvor nogle klubber på hjemmebanefronten tynges af historiens tunge åg, når der skal vælges farver, er der jo ikke (som sådan) noget i den randrusianske slægtsforskning, der retfærdiggør valget af denne kemisk blege dragt. Mon der vokser en tredje arm ud af ryggen på én, hvis man bærer trøjen i mere end 90 minutter? De forvoksede, Hummel-agtige trafikstriber på mavsen af Puma-trøjen bidrager så langt fra med noget positivt, men det var allerede ved farvevalget, at Randers FC stemplede ind på listens bundplacering. Op på hesten!

Hvor F.C. Københavns hjemmebanetrøje har for vane at tage sig lidt konservativt ud, har hovedstadsklubben egentlig tradition for at bide til bolle på de mere modige udebanetrøjedesigns. Men i år er det gået helt skævt, og lad os starte med det rent visuelle: Det blålige camouflagemønster er simpelthen ikke pænt og modarbejdes på det kraftigste af de blodorange Adidas-striber. Helt kriminelt bliver det, når man tager kommunikationen om trøjen med i ligningen. Om det ”iøjnefaldende design” (jo tak), udtalte Adidas, at det var inspireret af ”byens eklektiske blanding af arkitektur, kunst og mode.” Hvad de glemte at nævne var, at også polske Rakow og græske Olympiakos har fået den tvivlsomme ære af samme design. Hård fødsel for en grim baby.

Hvo intet vover, intet vinder, og med denne udebanetrøje fra Jysk, hov vi mener fra Silkeborg IF, vover man, hvilket silkeborgenserne skal have en form for applaus for. Det ændrer dog ikke på det faktum, at de ikke vinder. Trøjen er decideret grim. De sorte streger på ærmerne ligner en form for alternative tribal-tatoveringer. Man må godt være stolt af, hvor man kommer fra, men den stolthed kommer til at smage af mindreværdskomplekser, når man vælger at malplacere en uanfægteligt for stor udgave af byens byvåben i en 45-graders hældning i trøjens venstre side. Det ser bare ikke fedt ud.

De har for en gangs skyld noget godt kørende for sig i Aarhus og AGF, men ingen er som bekendt bedre til at spænde ben for byens stolthed end AGF og Aarhus selv. Storhedsvanviddet overtager nemlig af og til, og det er deres nyeste udebanetrøje jo et glimrende bevis på: Hvor AGF de seneste sæsoner har haft succes med at lave nogle smukke og simple(!) trøjer, har vi dem her mistænkt for at lade seneste sæsons succes stige dem lidt for meget til hovedet. For kan det blive mere Aarhus-agtigt end at trykke et maleri fra en lokal kunstner (hvor en kran løber med det meste af opmærksomheden) på hele fronten af en trøje, der ellers kunne have stået flot i al sin enkel- og retrohed? Det fungerer – til ingens overraskelse – slet ikke. Hvornår lærer de det i Smilets by?

Man kunne med rimelighed mistænke ’midtjyderne’ for at længes efter de middelmådige tider, hvor de lå og sumpede rundt i den lave midte, og hvor profilerne hed Ken Fagerberg, Jonas Borring og Mikkel Thygesen. For ikke nok er spillet på banen som et ekko af de træge perioder på Heden, så er deres trøjer denne sæson også noget bagudskuende. Hjemmebanetrøjerne fra dengang er der egentlig ikke noget i vejen med, der var flere gode. Men at de har valgt at genoplive den grå udebanetrøje, er alligevel et af de bedre eksempler på, at alting ikke var bedre i gamle dage. Der er noget ekstremt lapset, nærmest snusket, over at dyrke topidræt i denne her nuance af grå, og så kan det godt være, at de har sigtet efter, at deres spillere skal ligne Rocky Balboa på løbetur, men det gør de ikke. Nej, der er mere ’Henrik Dalsgaard på glatis’ over dette års udebanetrøje fra FCM.

Det vil altid være begrænset, hvor flot en trøje kan blive, når dens to primærfarver er de uforenelige gul og blå. På denne sæsons udebanetrøje har vestegnsklubben dog (heldigvis) valgt, ligesom så mange andre klubber denne sæson, at give de blå toner al magten. Trøjen er blå med blå og en lille smule gul. De mørkeblå striber, der løber på tværs af trøjen, har ingen større betydning, end at det lige var det, man mente var flot, hvilket er et dejligt frisk pust i en tid, hvor flere klubber ellers påstår, at deres kruseduller i solar plexus er en unik hyldest til ikke kun hjembyen, men også til diversiteten.

Da vi i vores rangering af årets hjemmebanetrøjer placerede Superliga-juniorerne fra Hvidovre på en eftertrykkelig sidsteplads, var vestegnsklubben ikke sen til at stable en kampagne på benene under overskriften ’Køb Superligaens grimmeste trøje’. Og nu må vi understrege, at det ikke er for at kvittere for det blændende overskud, at vi her rykker Hvidovre op på en hæderlig sjetteplads. For deres udebanetrøje er faktisk ikke så ringe endda. Den dybblå hovedfarve giver det voldsomt kitchede sponsorlogo et retroens skær, kraven er anstændig, kommunevåbenskoldet er et plus, og ærmerne er velafrundede. Til næste år kunne man overveje at skrive ”KBS BYG A/S” med noget andet end skriftstørrelse 3.000.

Indrømmet: Vejle kunne også godt ligge helt nede i bunden, det hele kommer an på, om man køber ind på det lettere radikale greb, Adidas har lavet med at male Vejles ikoniske logo sort. Og det gør vi, altså køber ind på grebet, selvom vi ved, at Superligaens mest længselsfulde fans nok er ved at få den søde smag af nostalgi galt i halsen. Samspillet med den sølvlige hvide grundfarve i trøjen giver den et – kig væk, vejlensere! – mere modeagtigt præg, og spørger du os, klæder det Vejle og deres udebanetrøje. Fremtiden er nu!

At Lyngby er kravlet så højt op på denne liste, når man tager deres plads på listen over hjemmebanetrøjer in mente, kan synes mærkeligt, og det er det måske også. For her er den blå farve egentlig bare skiftet ud med rød, og vi er klar over, at vi ikke ryger i kridthuset hos Lyngby-fans lige nu for at sige det, men den røde er bare pænere. Spørg os ikke hvorfor.

Der bliver bygget på i Farum, både hvad angår økonomi, spillet på banen og ambitionerne – men også æstetisk har de i løbet af de seneste år taget timileskridt, og Diadora-dagene synes nu meget langt væk, heldigvis for det. Vi kårede FC Nordsjællands hjemmebanetrøje som denne sæsons pæneste, og deres udebanetrøje er nu heller ikke så ringe endda. Normalt ville vi være påpasselige med at væve bløde budskaber ind i fodboldtrøjer, men her, hvor det er gjort i form af tre symboler, som er udvalgt af FCN’s ghanesiske, danske og egyptiske akademi og dækker over ordene ydmyghed, partnerskab og familie, fungerer det egentlig overraskende godt. Kæderne er doseret fint, og de er heldigvis holdt i rød og gul, så de spiller sammen med både klublogo og DHL.

Odense Boldklub, der i de seneste mange år har excelleret i trøjer og mere eller mindre intet andet, har også en pæn udebanetrøje, så enkelt er det. Som vi evigt og altid påpeger, opererer OB med en taknemmelig farvepalette, men det er der skam flere klubber, der gør, men ingen sparker bolden i det tomme mål med samme træfsikkerhed som fynboerne. De diagonale striber i klubbens farver på den sorte baggrund er et tilpas kreativt koncept, uden at det på nogen måde løber over i det AGF-FCM-SIF-RFC-fjollede.

Viborg FF er efterhånden blevet en notorisk duks på disse lister, fordi de som nogle af de eneste i landet forstår det skønne i enkelheden. Anderledes er det ikke med denne sæsons udebanetrøje, der løber med prisen som den flotteste i Superligaen. Den grønne stribe ærmerne, der går op og slutter i en flot hals, den nostalgifremkaldende stribe på midten af maven samt den elegante inkorporering af logoer, så alt holdes i hvidt og grønt, er mere end rigeligt til at sikre viborgenserne en førsteplads i det svage felt.