Nordkysten bugner af små havnebyer. Enkelte vrimler med sommerglade turister, der spiser stjerneskud på plastikstole og spiller minigolf. Her er liv og glade dage, men i skyggen af Hundested, Gilleleje og Hornbæk har mindre havnelejer i mange år været efterladt med sig selv, stilheden og vandet.
Lynæs, der ligger ved udmundingen af Roskilde Fjord, lige i Hundesteds blinde vinkel, tilhørte sidstnævnte kategori, men et familieforetagende med et bankende vandsportshjerte er i fuld gang med at transformere Lynæs til en seriøs konkurrent til storebroren i nord, Klitmøller. Hæderen for succesen skal tilfalde Johan og Jeppe Ingversen, et par evigt arbejdende tvillinger, der har insisteret på at omdanne deres barndomshjem til en stemningsfyldt hovedpulsåre i den lille lystfiskerhavn.
”Drivkraften har været at skabe noget for et område, vi rigtig godt kan lide,” fortæller Johan Ingversen, mens han viser rundt i Lynæs Surfcenters miniaturelandsby.
Forretningens fundament skvulper rundt ude i vandet. Her prøver neoprenoptrukne lokale og turister i alle former og farver kræfter med alt fra windsurfing og kitesurfing til stand up paddle og kajak i Lynæs’ except- ionelt velegnede vandmiljø.
Johan og Jeppe Ingversen er selv vokset op på den købmandsgård, der nu er hovedkontor for Lynæs Surfcenter, men som også stadig huser tvillingernes forældre. Ovenpå, i en lejlighed over cafélokalerne, bor deres farmor.
”Vores far arbejder fuldtid på bare at bygge og holde ting ved lige. Hvis vi bare var startet op uden vores familie, ville det aldrig være lykkedes,” siger Jeppe Ingversen.
Tvillingerne startede i en tidlig alder med at undervise i kitesurfing og fandt hurtigt ud af at der virkelig var interesse for sporten i Lynæs.
Det, der startede som et hobbyprojekt, har siden da udviklet sig hver sommer med flere vandsportsaktiviteter, en café, et kontorfællesskab, en festival og nu også med mulighed for overnatning.
Hele vejen har målsætningen for de to brødre været at skabe et samlingssted for både vandsportsudøvere, lokale indbyggere, familier og turister i alle afskygninger.
Besøger man Lynæs Surfcenter på en varm solskinsaften i sommersæsonen er det da heller ikke kun våddragter på tørresnore og solbrændte unge med saltvandsfrisurer, der tegner butikken.
Børnefamilier fra nær og fjern har slået sig ned på de robuste træbænke med udsigt ned til vandet, og duften af burgere fra den mobile food-truck lægger arm med duften af hav.
Har man hængt ud i området omkring surfcenteret en hel dag, har man sandsynligvis også fået en bid brød fra butikkens egen bager eller en kop kaffe fra caféen. Her hersker en anden æstetik end den, man får hos Hundesteds bølgepomfritter eller Tisvildes magnum-roséflasker. Den nyeste tilføjelse til Lynæs Surfcenter er muligheden for at overnatte i de grønne arealer ned langs vandet.
”Vi er vokset op, dengang vores far drev købmanden her, og det var centrum for fællesskabet i Lynæs. Da købmanden lukkede, manglede det fællesskab hernede, og det er det, vi synes, vi har fået bygget op igen. Surf-forretningen er en del af det, men det er også hele stemningen, vi sælger,” siger Johan Ingversen, der med sin medejer og bror primært bruger en arbejdsuge på 80 timer på logistik og praktik. I højsæsonen har surfcenter op til 40 ansatte på lønningslisten:
”Det er gået fra at være et hobby- projekt til at være en rigtig forretning, og den skal også drives professionelt. For fem år siden var alle forretningerne faktisk lukket hernede, men det er de ikke længere. Nu er der gang i den. Det fremkalder jo altid en form for debat, når der er meget udvikling i et område. Nogen synes, at det er kanon, men der er også nogen, der synes, at det er bedre med fred og ro,” siger Jeppe Ingversen, der bakkes op af sin bror:
”Det er jo en balance, og det synes vi også selv. Vi er mange gange blevet spurgt, om vi ikke skal gå lidt mere efter det tyske marked, som jo virkelig er en stor forretning på Vestkysten. Det harmonerer bare ikke med vores vision om et lokalt mødested.”
Der er derfor også et loft for Lynæs’ vokseværk, betoner begge tvillingebrødre:
”Når man taler om iværksætteri, taler man altid om, at man skal lave det i x antal år, og så skal man banke det af. Det her er jo en lidt speciel forretning, fordi den ligger i vores forældres hus og i vores barndomshjem. Der har aldrig været et mål om at skulle sælge stedet til en høj pris. Der er også noget smukt i at værdsætte det, man har. Alt behøver ikke at være præget af Jesper Buch-iværksætteri, hvor det handler om at lave en milliard.”