John F. Kennedy lægger hænderne på armlænet og rejser sig fra stolen, retter på slipset og går hen til podiet. Richard Nixon følger ham med øjnene, læner sig frem i sin stol med albuerne på armlænet og hænderne foldet. Debatten mellem Kennedy og Nixon i 1960 var ikke kun den første tv-transmitterede præsidentdebat nogensinde, den var også en katapult for Hans Wegners stole og for Danish design. Siden har stolen bare heddet ’The Chair’. Kimen til succesen blev lagt i det amerikanske tidsskrift Interiors Magazine allerede i 1950, da de i februar-nummeret kaldte stolen for verdens smukkeste.
I årene efter anden verdenskrig var efterspørgslen på danske møbler i udlandet enorm, men fra 1968 gik det pludselig ned ad bakke for Wegner og hans kolleger. De unge ville hellere have Ikea, rockmusik og masseproduktion. Discountbølgen er siden blev afløst af en fornyet interesse for danske møbelklassikere. Nu om dage vil mange gerne betale en lille bil for et møbel, der holder i flere generationer.
Hans Wegner (1914-2007) var ikke kun formgiver, han var først og fremmest håndværker. Han voksede op hos en skomager i Tønder og blev udlært snedker. Hvis han var i tvivl om et design, gik han på værkstedet for at prøve sig frem. Kig fx på ryglænet på The Chair: Armlæn og rygstøtte er samlet med det, snedkere kalder for kileslidser. Som fingre, der fletter sammen, samler kilerne de tre stykker træ. Teknikken gør, at træets årer kan arbejde på langs i armlænet og på tværs i ryggen, uden at stolen arbejder sig fra hinanden. Gedigen snedkerlir.
Annonse
Som en af de første var Wegner optaget af ergonomi, det ses tydeligt i Y-stolen fra 1950. Stolen, der blev Wegners største salgssucces, kendes på Y’et af træ i ryggen. Den er industrielt fremstillet med dampbøjede runde pinde og et fladt ryglæn. Derfor koster den også langt mindre end de fleste andre af Wegners stole. Stolen er blevet et ikon, der er til at betale. Men faktisk sidder man ualmindeligt dårligt i den. Den erkendelse slog også Wegner. Y’et er i vejen for komforten. ”Der skal være plads til røven,” skal Wegner have sagt. For at sidde godt må rygbrættet væk. Men hvis ryglænet er væk, er der ikke andet end buen i ryggen tilbage. Ergo må buen i ryggen være stærkere, bredere og følge ryggens form. Wegner indså, at ryglænet måtte laves i massivt træ, som han har gjort med The Chair, hvor alt andet overflødigt er skrællet af stolen. Her er ikke andet end fire ben, et sæde og en bue rundt om ryggen. Og en hulens masse timer på snedkerværkstedet.
Overlægen Eigil Snorrason, der var optaget af siddestillinger, kritiserede i 50’erne de nye danske designstole for ikke at være gode at sidde i og de smarte unge designere for ikke at forholde sig til menneskets ergonomi. Han nævnte Wegners stole som en undtagelse, og sammen med overlægen udviklede Wegner sin kontorstol. Med en pris, der starter ved 63.000 kr., er kontorstolen en af de dyreste, der kan opdrives. Til gengæld er den ergonomisk korrekt med en bred, lavtsiddende rygstøtte formet efter rygsøjlens svaj i massivt træ. En anden stol, der er formet efter ryggen, er Bamsestolen. Her kan benene også svinges ind under armlænet. For at sidde godt er det nødvendigt at kunne sidde på forskellige måder, mente Wegner.
Det tager en uge at fylde Bamsestolen med hestehår og fjedre på polsterværkstedet hos PP Møbler i Allerød, hvor Wegner-stolene produceres. To uger, hvis den er betrukket med læder. I 70’erne og 80’erne gad danskerne ikke investere i dyre snedkermøbler, og flere af de værksteder, der producerede Wegners stole, gik konkurs. Selv fortsatte Wegner med at tegne stole. Et par af de modeller, der sælger godt i dag, tegnede Wegner i 80’erne, hvor få interesserede sig for, hvad han lavede. Et eksempel er Cirkelstolen, som Wegner tegnede 70 år gammel i 1987.
I sin egen stue var Wegners favorit Pøllestolen fra 1960, der på engelsk har fået navnet Oxchair. Den er i læder med et ordentligt gevir og en ret maskulin form, hvor man kan sidde både fremad og med benene hen over de runde armlæn. Pøllestolen har humor akkurat som Jakkens Hvile, der er designet, så jakken kan hænge på stoleryggens bøjleform. Sædet kan vippes op, så bukserne kan hænge henover, uden at pressefolderne ryger. Nede i sædet er et rum til det løse. Kong Frederik IX bestilte den første Jakkens Hvile, som Wegner producerede i 1951. Den dag i dag har Amalienborg stadig flere eksemplarer stående af Jakkens Hvile.
Wegner var ikke bange for at eksperimentere og ramme ved siden af nogle gange. Det var en del af den kreative proces. Derfor udstillede han både eksperimenter og forsøg for at teste dem og se en reaktion fra publikum. Og for ikke at kede sig.
Da ingen snedker ville producere hans Fiskeskab i 1944, fordi de mente, det var umuligt, sleb han sin lommekniv og skar det selv. Når man åbner lågerne på skabet, der står på Designmuseum Danmark, er der hen over de små skuffer et billede af en søbund med gedder, småfisk og vandplanter, skåret ud af 3.000 bittesmå stykker træ. De sagde, det ikke kunne lade sig gøre. Wegner vidste bedre.
Annonse
___________
Cirkelstolen er et godt eksempel på Wegners legende tilgang til møbelhåndværket. Bamsestolen fik sit navn efter armlænet, der ligner en bamses poter, der favner den siddende gæst. Oxchair, også kendt som Pøllestolen, er fra 1960.
__________
Hans Wegner tegnede både borde, sofaer og skamler, men han er mest kendt for sine stole. Han tegnede omkring 500 stole, mange klassiske konferencemøbler, og enklere hverdagsmøbler. Og så superklassikerne som Y-stolen og The Chair. Carl Hansen producerer Y-stolen, som koster omkring 4.300 kr. fra ny. Wegners Runde Stol, som amerikanerne døbte The Chair, koster omkring 26.000 og produceres hos PP Møbler i Allerød.
Nogle af hans mere traditionelle stole er Kina-stolene, der var inspireret af kinesiske kejserstole fra 1700-tallet, som Wegner tegnede i midten af 40’erne. De produceres af PP Møbler og koster ca. 19.000 kr.
Wegner tegnede flere lænestole. Her er de mest bemærkelsesværdige Bamsestolen fra PP Møbler, der koster mellem 105.000 kr. og 160.000 kr. i læder, og Oxchair fra Erik Jørgensen til ca. 60.000 kr. Cirkelstolen fra 1987 på PP Møbler er i den billigere ende og koster omkring 40.000 kr.
Der er mange forhandlere af både brugte og nye Wegner-møbler, fx auktionshuse som Lauritz.com og Bruun-Rasmussen. Roxy Klassik i København og Møbelarkitekten i Aarhus er eksempler på forretninger med et bredt udvalg. På nettet er der utallige forhandlere fra klassik.dk til Den Blå Avis.
Annonse
__________
En gammel Wegner-stol, hvor træet er mørknet og blevet gyldent, og læderet har patina, kan være mindst lige så smuk som en nyproduceret stol. Når man køber brugte Wegner-møbler, er det vigtigt at være opmærksom på, at stolen kan være en kopi. Og kopien bør naturligvis koste langt mindre end originalen.
England har længe produceret billige kopier af danske klassikere, heriblandt Wegners Y-stol. En kopi koster 2.000 kr., altså under det halve af en original. De er lavet af billigere træ og holder formentlig ikke lige så længe. En ny lov ser ud til at gøre det ulovligt at producere kopier i England, men den er endnu ikke trådt i kraft.
Kopier af Wegners andre møbler cirkulerer også. Små formmæssige detaljer adskiller kopier fra originaler. Et eksempel er Bamsestolen, hvor kopien er en anelse lavere i ryggen, og ryggens kurve er mere rund. Se efter mærket under stolen, der signalerer, om møblet er produceret i Danmark. Men vær opmærksom på, at mærket kan være faldet af en original stol. Afhængigt af, hvilken stand stolen er i, kan en gammel Wegner-stol koste både under og over en nyproduceret stol.