Skulder ved skulder: Sådan skriver man en landsholdssang
Landsholdssangene har gennem tiden bundet befolkningen sammen både på og uden for kridtstregerne. De er uofficielle nationalsange for en periode og lydbilledet til alle de store oplevelser med landsholdet, der for evigt vil være indprentet på vores nethinder og agere samtalestarter til fester resten af livet. Denne gang er Carlsberg gået sammen med DBU om at lave Danmarks nye officielle landsholdssang med navnet ’Skulder ved Skulder’. Til opgaven har de allieret sig med multikunstneren Jarl Friis-Mikkelsen, der med Re-Sepp-Ten på cv’et om nogen ved, hvad der skal til for at skrive en vaskeægte fodboldbasker. Her fortæller han om at skrive en landsholdssang til tiden, om samarbejdet med Burhan G, Ankerstjerne og Nicolai Seebach og om den ærefrygt, der er forbundet med opgaven.
Hvordan kom det i stand, at du skulle lave den nye landsholdssang?
”Jeg blev ringet op af Nicolai Seebach og spurgt, om jeg var frisk på at samle et hold til at lave den nye VM-sang. Han havde selv talt med Carlsberg, som var ret vilde med idéen om at lave det på samme måde, som man gjorde i midten af 1980’erne med Re-Sepp-Ten, som jeg var med til at skrive teksten til.
Dengang sendte befolkningen forslag ind til sangen via Ekstra Bladet, men denne gang er det Carlsberg, der har været medium for det. Jeg synes, at det, der er kommet af bud, er meget mere kvalificeret, end det var i 1980’erne.”
Annonse
Der må være en ærefrygt forbundet med opgaven, når man tænker på Re-Sepp-Tens succes. Hvorfor sagde du ja til opgaven?
”Ja, i den grad. Men jeg tror, at vi alle gerne ville udfordre den ærefrygt, som det er at lave en landsholdssang, men uden at have et mål om at slå Re-Sepp-Ten. Og så har det også spillet rigtig meget ind, at vi lever i en anden og mere alvorlig tid i forhold til 1980’erne, og det gjorde det til en virkelig spændende udfordring.
Landsholdet er nok det, der har samlet os mest de seneste år, og jeg vil gerne bidrage til samlingspunktet med denne her sang.”
”Jeg er enormt spændt på befolkningens reaktion. Forhåbentlig gør den alt det, den skal. Nemlig at samle os.”
Jarl Friis-Mikkelsen
Hvordan var samarbejdet mellem dig, Burhan G, Ankerstjerne og Nicolai Seebach?
”Vi er fire meget forskellige mennesker, men vi har gennem hele processen set os selv som et hold – præcis som landsholdet, hvor styrken også ligger i kollektivet.
Der har selvfølgelig været faglige diskussioner, som der skal være, men det har været sundt og godt for det endelige produkt, som vi alle er glade for. Det har været fedt at arbejde med så dygtige mennesker og udfordre, hvordan en fodboldsang kan lyde.”
Annonse
Hvordan besluttede I jer for retningen?
”Vi gik i tænkeboks hver især. Til første møde i studiet fortalte jeg, at jeg havde et bud på genren. Det havde Burhan G og Ankerstjerne også. Og så sagde vi nærmest i kor: ’salme’.
Vi var enige om, at sangen skulle have en betydning, der gik ud over en 80’er-lydende slagsang. Og det kan salmen. Den har en lidt mere alvorlig kant, der passer bedre til tiden. Men selvfølgelig var vi også alle enige om, at sangen skal have en lethed over sig og være tilgængelig i forhold til at synge med på den, ligesom den skal formidle glæde og håb.”
Hvordan var det arbejde med forslag fra befolkningen?
”Det tog noget tid, fordi vi skulle sortere i de mange forslag, der blev sendt ind. Nogle sendte fx hele sange. Først skulle vi skabe en idé om, hvor vi gerne ville hen, og så måtte vi se, hvad befolkningen havde på sinde og forsøge at massere det bedst muligt ind.
Vi har ikke taget hele sætninger med, men vi har hele tiden brugt forslagene som en guideline og som inspiration. Så alle bud har i princippet medvirket til at skabe en rettesnor for os, og det er vi er meget taknemmelige for.”
Er der nogle ord og værdier, der er gået igen?
Annonse
”Ordet ’hjerte’, kærligheden til vores land og sammenholdet er helt klart det, der har været den røde tråd igennem folkets forslag. Vigtigheden af sammenhold blev jo også understreget sommeren 2021, hvor ’Vi er røde, vi er hvide, vi står sammen side om side’ fik en helt ny betydning.
Generelt har der været rigtig mange bud med en masse substans, det har været inspirerende at læse. Jeg vil godt takke alle dem, der virkelig har taget opgaven på sig. Det siger også noget om, hvor meget folk brænder for vores landshold.”
Bliver den god?
”De få, vi har spillet den for nu, har ikke kunnet få den ud af hovedet, og det er jo et meget godt tegn. Jeg er enormt spændt på befolkningens reaktion. Forhåbentlig gør den alt det, den skal. Nemlig at samle os.”
Jeg kan godt lide, at alt er up in the open. De sjoveste mennesker er dem, der kan finde ud af at læse en simpel situation. Og det er der bekymrende mange, der ikke kan.